18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Απαγόρευση των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού με γεύσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη την απαγόρευση της πώλησης αρωματικών προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ειδών ατμίσματος, ως μέρος του σχεδίου της για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η πρότασή της έρχεται ως απάντηση σε μια σημαντική αύξηση του όγκου τέτοιων προϊόντων που πωλούνται στο μπλοκ των 27 εθνών.

Μια πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής έδειξε αύξηση 10% στις πωλήσεις θερμαινόμενων προϊόντων καπνού σε περισσότερα από πέντε κράτη μέλη, ενώ τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού ξεπέρασαν το 2,5% των συνολικών πωλήσεων προϊόντων καπνού συνολικά σε όλη την περιοχή.

Η απαγόρευση δεν θα καλύπτει όλες τις συσκευές ατμίσματος, μόνο αυτές που παραδίδουν θερμαινόμενο καπνό. Πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μόνο νικοτίνη.

«Με εννέα στους 10 καρκίνους του πνεύμονα που προκαλούνται από τον καπνό, θέλουμε να κάνουμε το κάπνισμα όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστικό για να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και να σώσουμε ζωές», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στο μπλοκ των 450 εκατομμυρίων κατοίκων. Καταγράφονται περίπου 1,3 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο και 3,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως στην ΕΕ.

Υπολογίζεται ότι το 40% των πολιτών της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τον καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους, με ετήσιο οικονομικό αντίκτυπο που υπολογίζεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ (120 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήθελε να διασφαλίσει ότι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί καπνό έως το 2040.

Η πρόταση της απαγόρευσης πηγαίνει τώρα στα κράτη μέλη και στους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επανεξέταση.

: AP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό