32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Βουλγαρία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ως αξιόπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ «βλέπει» την Βουλγαρία ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σημείωσε ότι εκτιμάται η συνεισφορά της στη συλλογική άμυνα και ασφάλεια κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων από την ένταξή της.

Τη Δευτέρα ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ. Οι δυο τους παρέστησαν στην εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο NDK της Σόφιας. Ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι πέρυσι η Βουλγαρία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά σχεδόν 20% και διέθεσε το 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, αποδεικνύοντας ότι είναι αξιόπιστος εταίρος. Ο Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε ότι στη συνάντηση με τον Ντιμίταρ Γκλάβτσεφ συζήτησαν για τις προετοιμασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, τους κινδύνους για την ασφάλεια και την Ουκρανία.

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας δεν σημαίνει ότι η συμμαχία εμπλέκεται στη σύγκρουση. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να στηρίξει την Ουκρανία και να αποτρέψει την κλιμάκωση του πολέμου, εξήγησε. Υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ δεν στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά βοηθά μόνο την Ουκρανία να αμυνθεί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συμμαχίας, είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η παραγωγή όπλων, να ενισχυθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια – όχι μόνο όσον αφορά την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει δώσει πολλές υποσχέσεις να βοηθήσει την Ουκρανία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό και όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Ο κόσμος είναι πολύ αβέβαιος και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο. Ολόκληρη η συμμαχία χρειάζεται να ενισχύσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα πρέπει να είναι πιο συντονισμένη και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στο συντονισμό αυτής της υποστήριξης, δήλωσε.

Η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία άλλης χώρας και αυτό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Βάσει του διεθνούς δικαίου, η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα.

Οι Ουκρανοί έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και εμείς έχουμε το δικαίωμα ως σύμμαχοι να τους βοηθήσουμε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έχει ομάδες μάχης στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Με αυτόν τον τρόπο, το ΝΑΤΟ ενισχύει επίσης την παρακολούθηση και την ικανότητα αντίδρασής του πολύ γρήγορα εάν υπάρχει απειλή, επεσήμανε. Επί του παρόντος, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση απειλή αλλά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η επαγρύπνηση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ώστε η Συμμαχία να μπορεί να αντιδράσει εάν χρειαστεί, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, BTA

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό