31.5 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Αξέχαστες διακοπές σε ένα από τα πιο ήσυχα και οικογενειακά νησιά της Ελλάδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόκειται για ένα ακατέργαστο, μικρό διαμάντι που προσφέρεται για τις πιο γαλήνιες διακοπές που θα μπορούσε κανείς να ζήσει στο σήμερα…

Τοποθετείται κάτω από τη Νάξο και ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων. Εκτός από την απευθείας σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά 3 φορές την εβδομάδα, ο επισκέπτης μπορεί κάλλιστα να την προσεγγίσει με καράβι από τη Νάξο αλλά και την Πάρο.Πλησιάζοντας στο λιμάνι της, τον Άγιο Γεώργιο, τα γαλαζοπράσινα νερά του είναι το πρώτο πράγμα που θα σας κάνει να σκεφτείτε πως έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή διακοπών. Η παραλία του δε, γεμάτη με ρείκια που προσφέρουν άπλετα τη σκιά τους είναι ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας…

Στην Ηρακλειά του σήμερα υπάρχουν μονάχα δύο οικισμοί. Ο ένας είναι το ίδιο το λιμάνι του Αγίου Γεωργίου και ο δεύτερος είναι η Χώρα ή αλλιώς Παναγιά. Ωστόσο κατά το παρελθόν υπήρχε και ένας ακόμα οικισμός, αυτός του Αγίου Αθανασίου που σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί, πλην όμως παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα ρυμοτομία με κυκλαδική αρχιτεκτονική που αξίζει να τη γνωρίσετε από κοντά κατά την επίσκεψη σας στο νησί.

Καλό είναι να γνωρίζετε πως στην Ηρακλειά δεν υπάρχει λόγος να έχει κανείς αμάξι. Όλες οι αποστάσεις καλύπτονται κάλλιστα και με τα πόδια μέσω ενός δικτύου μονοπατιών (οχτώ διαμορφωμένα μονοπάτια), ενώ μέσα σε λίγες ώρες μπορεί κανείς να το περπατήσει ολόκληρο γνωρίζοντας την παρθένα φύση του και κατανοώντας απόλυτα τον λόγο που το νησί περιλαμβάνεται στο Δίκτυο Natura 2000.

Το Σπήλαιο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού ακούει στο όνομα Σπήλαιο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων με έκταση 2000 τ. μ. στα νοτιοδυτικά του νησιού, γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στο οποίο μπορεί κανείς να εισέλθει από μια μικρή είσοδο γονατιστός και που μαζί με τα υπόλοιπα σπήλαια της νήσου χρησίμευσαν κατά καιρούς ως κρησφύγετα πειρατών και λαθρεμπόρων.

Κοντά στο σπήλαιο του Αη-Γιάννη βρίσκεται ένα μικρότερο με την ονομασία Σπηλιά του Κύκλωπα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, πρόκειται για το «σπίτι» του γίγαντα Πολύφημου, του μυθικού πλάσματος που τύφλωσε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του για την Ιθάκη στην προσπάθειά του να γλιτώσει εκείνος και οι άνδρες του. Εάν λοιπόν είστε λάτρεις της μυθολογίας και της θάλασσας, ζητήστε από ένα καΐκι να σας πάει στο νησάκι Βενετικό και στα μυθικά Αβελονήσια. Επρόκειτο σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία για τα βράχια που εκσφενδόνισε ο Πολύφημος στον Οδυσσέα λίγο πριν τυφλωθεί, με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά για ατελείωτες βουτιές.

Και βέβαια κατά την επιστροφή σας από τα νησάκια, ζητήστε του να σας πάει στον όρμο της Αλιμιάς για να δείτε από κοντά το βυθισμένο γερμανικό υδροπλάνο Arado Ar196, το οποίο καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκεται σε βάθος 9 περίπου μέτρων, όμως μπορείτε να το δείτε άνετα και από την επιφάνεια της θάλασσας μιας και τα νερά είναι τόσο καθαρά και διάφανα που θα σας καταπλήξουν. Εάν πάλι θελήσετε, βουτήξτε για να αποθανατίσετε τις πιο όμορφες φωτογραφίες των διακοπών σας…

Κολυμπήστε στο Τουρκοπήγαδο, στο Λιβάδι, στον Καρβουνόλακκο, στη Βορινή Σπηλιά και σαν ο ήλιος πέσει, σκαρφαλώστε στην πιο ψηλή κορυφή της Ηρακλειάς, αυτή του Πάπα σε υψόμετρο 420 μέτρων για να απολαύσετε την πιο όμορφη θέα στα γύρω νησιά τη στιγμή που ο ήλιος χάνεται μέσα στα νερά του Αιγαίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό