20.9 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

«Αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε»: Σε εξέλιξη γιγάντια εκκένωση στη Φλόριντα λόγω του τυφώνα Milton

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού βρίσκεται η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ λόγω του τυφώνα Milton που πλησιάζει με άγριες διαθέσεις.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο τυφώνας Milton αναμένεται να πλήξει τις νοτιοδυτικές ακτές της Φλόριντα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, περιοχές που μετρούν ακόμη τις πληγές τους από τον τυφώνα Helene που έπληξε την περιοχή δύο εβδομάδες πριν.

Ο τυφώνας Milton πέρασε σήμερα, Τρίτη από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, φέρνοντας ανέμους ταχύτητας σχεδόν 250 χλμ/ώρα, καθώς η καταιγίδα κατηγορίας 4 κατευθύνεται προς τον Κόλπο της Τάμπα στη Φλόριντα. Μάλιστα είχε ανέβει και στη μέγιστη κατηγορία 5 για να πέσει ξανά στη βαθμίδα 4.

Η τροχιά της καταιγίδας έδειχνε ότι θα περνούσε από τη μεξικάνικη πόλη Μερίδα, όπου ζουν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, προτού στρίψει βόρεια προς τις ΗΠΑ. Οι μεξικάνικες αρχές απομάκρυναν με λεωφορεία τους ανθρώπους από τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο.

Δείτε LIVE την πορεία του Milton:

Ο τυφώνας Milton αναμένεται να πλήξει τις νοτιοδυτικές ακτές της Φλόριντα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ στην τελευταία της ενημέρωση, και θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε περιοχές που ακόμη μετρούν τις πληγές τους από το πέρασμα του τυφώνα Helene πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Τζο Μπάιντεν: «Απομακρυνθείτε τώρα!»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε σήμερα έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο κυκλώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.

«Ας προετοιμαστούμε για τα χειρότερα…»

Σχεδόν ολόκληρη η δυτική ακτή της Φλόριντα έλαβε προειδοποίηση για τον τυφώνα Milton, με περισσότερους από ένα εκατ. ανθρώπους να καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή, για να αποφύγουν πιθανές καταστροφικές ζημιές και διακοπές ρεύματος που θα μπορούσαν να διαρκέσουν ημέρες.

Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της πολιτείας εδώ και πολλά χρόνια. Ο κυβερνήτης της Ρον ΝτεΣάντις έχει καλέσει τους κατοίκους των περιοχών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να απομακρυνθούν άμεσα επισημαίνοντας πως ο χρόνος τελειώνει. «Πρόκειται για μια καταιγίδα τέρας. Έχετε ακόμα χρόνο να φύγετε. Σας παρακαλώ, να το κάνετε», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

«Τώρα είναι η στιγμή που έχετε τη δυνατότητα να πάρετε τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας ασφαλή», ανέφερε ο κυβερνήτης της Φλόριντα, σε ενημέρωση νωρίς την Τρίτη.

«Σας προτρέπουμε να εκτελέσετε το σχέδιό σας. Ας προετοιμαστούμε για τα χειρότερα και ας προσευχηθούμε να έχουμε μια εξασθένηση και ας ελπίσουμε για το μικρότερο δυνατό μέγεθος ζημιών, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μεγάλη, μεγάλη επίπτωση στη δυτική ακτή της Φλόριντα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι κάτοικοι της Φλόριντα εκκενώνουν τα σπίτια τους λόγω του τυφώνα Milton / Φωτ.: Reuters

Οι μετεωρολόγοι και οι Αρχές φοβούνται ότι ο τυφώνας Milton θα μπορούσε να προσγειωθεί στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατ. άνθρωποι. Η Τάμπα έχει να δεχτεί άμεσο χτύπημα από μεγάλο τυφώνα από το 1921 και θα μπορούσε να δει τα νερά να ανεβαίνουν κατά 4,5 μέτρα.

«Αν επιλέξετε να μείνετε… θα πεθάνετε», δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής Τζέιν Κάστορ.

Tampa Mayor Jane Castor: “I can say this without any dramatization whatsoever: If you choose to stay in one of those evacuation areas, you are going to die.” pic.twitter.com/CP0VmK3TUC

— Kaitlan Collins (@kaitlancollins) October 8, 2024

Η Κάστορ έκανε την ωμή αυτή εκτίμηση στο CNN τη Δευτέρα, ενώ περιέγραψε επίσης τον τυφώνα Milton ως έναν «κυριολεκτικά καταστροφικό» τυφώνα που προβλέπεται να σπρώξει έως και 15 πόδια νερού του Κόλπου στην ενδοχώρα – ποσότητα που σύμφωνα με τους αξιωματούχους είναι θανατηφόρα.

Ο κυκλώνας Milton προβλέπεται ότι θα διασχίσει την πολιτεία από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 51 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό