20.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

«Αν δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, ας μην προκαλούμε ο ένας τον άλλο» – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ουάσιγκτον, Αποστολή.

Η Αθήνα στέλνει επιστολή ενδιαφέροντος για τα F-35

«Οι συστηματικές υπερπτήσεις είναι πλήρως απαράδεκτες» και η παραβίαση του εναερίου χώρου ενός κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ από ένα άλλο θα μπορούσαν να γεννήσουν άλλη μία εστία έντασης, στους κόλπους της Συμμαχίας αυτή τη φορά, την ώρα που μαίνεται αδυσώπητα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Με αυτή την ξεκάθαρη τοποθέτηση απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σχετικές ερωτήσεις που του απηύθυνε ο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδος όσο και σε σχέση με την υποβολής αίτησης ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον κορυφαίο αρθρογράφο της εφημερίδας «Washington Post» έλαβε χώρα στην εντυπωσιακή αίθουσα του Gaston Hall του πανεπιστημίου Georgetown το πρωϊ της Δευτέρας (τοπική ώρα) στην Ουάσιγκτον και πριν από τη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Και προσέφερε στον κ. Μητσοτάκη την ευκαιρία να παρουσιάσει και τις βασικές παραμέτρους της συζήτησης που επρόκειτο να έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν βλέπει να υπάρχει κάποιο momentum για να εμποδιστεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία προσέγγιση «λανθασμένη τόσο από άποψη αρχής όσο και από άποψη τακτικής» – ερωτηθείς από τον κ. Ιγκνάσιους για το πως βλέπει τη στάση που τηρεί η Τουρκία έναντι των αιτήσεων των δύο σκανδιναβικών χωρών. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μία τέτοια τακτική «θα εκπυρσοκροτήσει». Ο Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη, αποφεύγοντας να κατονομάσει την Τουρκία, αν νομίζει ότι μία τέτοια στάση από ένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας είναι συμβατή με την ιδιότητα του μέλους. «Δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί μία χώρα από το ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας όμως με νόημα ότι πρέπει όλοι οι σύμμαχοι να υπακούουν στους κανόνες του ΝΑΤΟ.

Για τον κ. Μητσοτάκη πάντως, «αν δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, όπως πχ η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τουλάχιστον ας μην προκαλούμε ο ένας τον άλλον». Και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πάντως, υπογράμμισε ενόψει και της συνάντησής του με τον κ. Μπάιντεν ότι «δεν καθορίζω τα συμφέροντα της Ελλάδος μέσα από μία άλλη χώρα». Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη οικονομία των Βαλκανίων, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη σε μία εποχή που η ΕΕ επιδιώκει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι η άμεση απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο είναι αδύνατη, αλλά ήχησε ως καμπανάκι για όλους με σκοπό να επιταχυνθεί και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε σχέση με τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του να κυβερνήσει από το Κέντρο και «να αποϊδεολογικοποιήσει» την πολιτική με σκοπό να καταστεί πιο αποτελεσματική, αλλά και να απαλλαγεί από την πόλωση. Και επεσήμανε ότι οι πολιτικοί «δεν πρέπει να ζουν μέσα στη διανοητική ελιτίστικη φούσκα τους», διότι την ίδια στιγμή χάνουν την ανάπτυξη της δυσαρέσκειας που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό – μία «ασθένεια» από την οποία υπέφερε και η Ελλάδα.

Μαύρα σύννεφα σκιάζουν την ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό