20.7 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Ανώτερη υπάλληλος του Πενταγώνου ερευνάται ως ύποπτη για τη διαρροή των ισραηλινών σχεδίων για το Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα έγγραφα που χαρακτηρίζονται ως «άκρως απόρρητα» γίνεται αναφορά σε μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ και ασκήσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας

Μια ανώτερη υπάλληλος του Πενταγώνου των ΗΠΑ φέρεται να θεωρείται ύποπτη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων αναφορικά με τα σχέδια του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου που επικαλείται το Sky News Arabia.

Η ύποπτη είναι Αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής και ονομάζεται Αριάν Ταμπαταμπάι, ανέφερε στο αραβόφωνο τμήμα του βρετανικού μέσου ενημέρωσης ο Αμερικανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Sky News Arabia, η ύποπτη εργάζεται ως επικεφαλής σε γραφείο υφυπουργού Αμυνας, για τις ειδικές επιχειρήσεις και τις διεθνείς συγκρούσεις. Η Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Associated Press.

Ο ειδικός αναλυτής του Sky News Arabia, Muwaffaq Harb, δήλωσε ότι το άτομο που διέρρευσε αυτές τις πληροφορίες, δείχνει ότι έχει πρόσβαση σε αυτές και πολύ υψηλή εξουσιοδότηση ασφαλείας για πρόσβαση σε διαβαθμισμένα ή άκρως απόρρητα έγγραφα. Ο Harb αναμένει, ότι η ύποπτη θα συλληφθεί και θα υποβληθεί σε έρευνα, καθώς «δεν θα είναι δύσκολο για τα αμερικανικά θεσμικά όργανα ή το FBI να αποκαλύψουν την ταυτότητα αυτού που διέρρευσε αυτές τις πληροφορίες». Ο ίδιος εξήγησε ότι υπάρχουν δύο τύποι διαρροών στις ΗΠΑ, είτε για λόγους κατασκοπείας και ο κάτοχός τους κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και διώκεται βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, είτε υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι κάνουν κάτι καλό διαρρέοντας, ώστε να αποφευχθούν πόλεμοι.

Μιλώντας στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των εγγράφων και δήλωσε ότι η διαρροή είναι «βαθιά ανησυχητική». Τα έγγραφα με ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, αφού αναρτήθηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό που ονομάζεται «Middle East Spectator». Τα έγγραφα αυτά χαρακτηρίζονται ως «άκρως απόρρητα» και έχουν επισημάνσεις, που υποδεικνύουν, ότι προορίζονται να τα δουν μόνο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «Five Eyes», δηλαδή Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτά περιγράφονται οι προετοιμασίες που φαίνεται να κάνει το Ισραήλ, για ένα χτύπημα κατά του Ιράν. Ένα από τα έγγραφα, το οποίο αναφέρει ότι συντάχθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, αναφέρει ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ. Ένα άλλο έγγραφο λέει, ότι προέρχεται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-επιφάνειας, που επίσης πιστεύεται ότι προετοιμάζουν ένα χτύπημα στο Ιράν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό