15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ανόητη» η στάση της Σουηδίας απέναντι στην Τουρκία

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ανόητη» χαρακτήρισε  τη στάση της Σουηδίας η Ουγγαρία , μετά το περαστικό στη Στοκχόλμη, όπου ακροδεξιός ηγέτης έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου – γεγονός που ώθησε την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για την άρση του βέτο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η βεβήλωση ενός θρησκευτικού βιβλίου είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάτρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και η επίκληση της ελευθερίας της έκφρασης, όπως έκανε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον για να δικαιολογήσει την άδεια που δόθηκε για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, είναι «ανόητη», είπε.

«Αν μια χώρα θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προσπαθεί να πάρει την υποστήριξη της Τουρκίας, τότε μάλλον θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική», είπε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν κοινό αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία, εγκαταλείποντας δεκαετίες ουδετερότητας.

Η ένταξή τους απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, και μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως.

Ήδη κατηγορούμενη από την Άγκυρα ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες», η Σουηδία βρίσκεται σε αδιέξοδο για να αποσπάσει την τουρκική έγκριση μετά από μια σειρά αντιτουρκικών διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη και το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανίου.

Η Βουδαπέστη βεβαιώνει από την πλευρά της ότι «δεν έχει αντιρρήσεις» για την ένταξη των δύο χωρών.

«Έχουμε ξεκάθαρη θέση», υπογράμμισε ο Σιγιάτρο. «Υποστηρίζουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ και όταν το Κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο, το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη και θα το επιλύσουμε γρήγορα», υποσχέθηκε.

Η προθεσμία έχει αναβληθεί πολλές φορές λόγω ενός νομοθετικού αδιεξόδου και η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί επίσης διφορούμενη θέση στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν και έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τους εταίρους του στην ΕΕ, συνεχίζει να διατηρεί στενούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα.

; ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό