20.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αντιμετωπίζουμε τα δομικά προβλήματα πιο γρήγορα από ό,τι το παρελθόν

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις τεράστιες ζημιές που άφησε η κακοκαιρία στην κατεστραμμένη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού Β. Εύβοια, σχολίασε κατά την ενημέρωση των πολτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ολιστικό σχέδιο μετά τις καταστροφές και αν ήταν λάθος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  συνόψισε τις «πολύ στοχευμένες ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση, σε χρόνο ο οποίος δεν έχει σε τίποτα να συγκριθεί με αντίστοιχες αντιδράσεις στο παραλθόςν, πάντοτε σε συνεννόηση με ειδικούς, δασαρχεία και αυτοδοιήκης», για να προσθέσει ότι «θωρακίζουμε τις περιοχές που επλήγησαν».

Με εφορμή τη φράση του κ. Οικονόμου για τις πλημμύρες, ο οποίος ανέφερε «στο βαθμό που αυτές οφείλονται στις πυρκαγιές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν συμφωνεί με την άποψη του κ. Πέτσα, ότι οι πλημμύρες δεν είχαν σχέση με τις πυρκαγιές. 

Όπως είπε, με τους ίδους γρήγουρους ρυθμούς «που δράσαμε στην Εύβοια, δράσμαμε και στην Αθήνα». «Οφείλουμε να κάνουμε αυτό τον αγώνα με το χρόνο», σημείωσε,« όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε ό,τι συνδέεται με τις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και για μια σειρά από δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της χώρας που έχουν ως αποτέλεσμα όταν βρέχει να πλημμυρίζουν».

«Στην Εύβοια δεν ήταν πρώτη φορά που πλημμύρισε η Αγία Άννα, είχε γίνει και στο παρελθόν», είπε και τόνισε ότι «εμείς φροντίζουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και αντιμετωπίζουμε τα δομικά προβλήματα πιο γρήγορα από ό,τι το παρελθόν».

«Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς», είπε προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να ελεχθούν τα ακραία φυσικά φαινόμενα. «Μπορούμε όμως να κάνουμε τρία πράγματα», σημείωσε εξηγώντας:

1.να προετοιμαζόμαστε καλύτερα

2.να δίνουμε τη μάχη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων

3.αμέσως μετά να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές του

«Και στα τρία αυτά επίπεδα, νομίζω ότι μπορεί να διακρίνει κανείς τη διαφορά σε σχέση με τη συμπεριφορά της πολιτείας σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν», υποστήριξε. 

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η διαδικασία της αποτίμησης των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και «θα γίνει με την εγκυρότητα και με την ταχύτητα την οποία παρουσιάζει ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια».

 «Ειδικότερα για την Εύβοια από την πρώτη στιγμή χθες βρέθηκαν εκεί ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές ο κ. Τριαντόπουλος, καθώς και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο κ. Τουρνάς», είπε 

«Για τις καταστροφές   στη Βόρεια Εύβοια στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά  του περασμένου Αυγούστου θέλω να επισημάνω το εξής. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Μέχρι σήμερα για να προκηρυχθεί  μια  μελέτη για  ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειαζόντουσαν 6 μνήμες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον 2 χρόνια», συνέχισε. 

«Εμείς έχουμε συντμήσει  τους 6 μήνες σε 1,5 και με ολοκληρωμένες μελέτες έχουμε ήδη  ξεκινήσει  να κάνουμε πράγματα. Συγκεκριμένα  από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση, για ν’ απομακρυνθούν τα καμένα και ν’  να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν. Απομακρύνθηκαν καμμένοι κορμοί, έγιναν  κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν.  Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα. Αναφέρω συγκεκριμένα πράγματα:

1. Ολοκληρώθηκε η υλοτομία της παρόδιας βλάστησης, κατόπιν των συνεχών παρεμβάσεων του ΥΠΕΝ για την ενεργοποίηση των Δασικών Συνεταιρισμών και τη χρηματοδότηση τους από το Πράσινο Ταμείο και τις εταιρείες δωρητές. Τα κομμένα δένδρα με ευθύνη των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης και Ιστιαίας δίνονται δωρεάν στους μόνιμους κατοίκους για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση απομακρύνονται από τα πρανή των δρόμων με ευθύνη των Δήμων.

2. Υλοποιούνται ήδη  τα αντιδιαβρωτικά έργα σε τρεις υδρολογικές λεκάνες του Δασαρχείου Λίμνης και θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας και στις άλλες δύο. Επίσης ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών και τα φράγματα βάρους. Αυτή τη στιγμή στη περιοχή της Λίμνης εργάζονται πάνω από 500 άτομα, σε μια κινητοποίηση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, οργάνωση και αποτελεσματικότητα.

3. Υλοποιούνται ήδη τα αντιδιαβρωτικά έργα σε μια υδρολογική λεκάνη του Δασαρχείου Ιστιαίας και ξεκινούν άμεσα και στις υπόλοιπες προτεραιοποιημένες περιοχές.

Παράλληλα, πέρα από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για τις πυρκαγιές ανακοινώθηκαν χθες επιπλέον μέτρα που αφορούν τις ενισχύσεις των ανθρώπων και των επιχειρήσεων. Όπως έχουμε αποδείξει παντού όπου υπήρξε ανάγκη, στην Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Εύβοια  είμαστε δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις συνέπειές τους. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να περιορίσουμε μέσω της πρόληψης τις δυσμενείς συνέπειες και να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους για την γρήγορη αποζημίωση και την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών», ανέφερε. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό