21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Ανταρσία» από Μαδρίτη και Μπιλμπάο στα μέτρα Σάντσεθ για τον κορωνοϊό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κοινότητα της Μαδρίτης και το Euskadi (Χώρα Βάσκων) έχουν καταργήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν αυτήν την Τετάρτη από το Διακρατικό Συμβούλιο Υγείας.

Η πρόεδρος της Κοινότητας της Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, επιβεβαίωσε ότι θα αγνοήσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί σε σχέση με τη φιλοξενία, επειδή η Μαδρίτη «δεν μπορεί να πληρώσει για την αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης Σάντσεθ. Ο κυβερνήτης της Χώρας των Βάσκων, Ίνιγο Ουρκούγιου, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι αυτά τα κριτήρια αποτελούν παραβίαση της ανεξαρτησίας των περιφερειών και έχει καταστήσει σαφές ότι η Χώρα των Βάσκων θα ακολουθήσει τον δικό της «χάρτη πορείας» για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Νταρίας, αναφέρθηκε επίσης στην υποχρέωση συμμόρφωσης με αυτά τα μέτρα, αν και, σε σχέση με τη θέση που εξέφρασε η Μαδρίτη, διαβεβαίωσε ότι «η προσφυγή στη δικαιοσύνη και οι αντεγκλήσεις δεν είναι ένα μέτρα που προτείνονται αυτή τη στιγμή».

Η κα. Νταρίας επέμεινε ότι το έγγραφο των συντονισμένων δράσεων που εγκρίθηκε αυτήν την Τετάρτη και το οποίο καθορίζει, μεταξύ άλλων, την επανέναρξη των χώρων νυχτερινής διασκέδασης σε περιοχές με χαμηλή διασπορά «είναι μέτρα που πρέπει να είναι στο πλαίσιο κάθε αυτονομίας». Όσον αφορά την Κοινότητα της Μαδρίτης, ο επικεφαλής της Υγείας υπενθύμισε ότι «βρίσκεται στο επίπεδο 3 που κινείται προς το επίπεδο 2» και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εφαρμόζει τους περιορισμούς του επιπέδου κινδύνου 2.

«Μετωπική» από την Αγιούσο

Στην περίπτωση της Κοινότητας της Μαδρίτης, η πρόεδρος της, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση αφού γνώριζε την πρώτη σειρά μέτρων που εγκρίθηκαν στο Διακρατικό Συμβούλιο, το οποίο προτείνει να κλείνουν η φιλοξενία και η εστίαση στη 1:00 π.μ. στις περιοχές με υψηλή συχνότητα εμφάνισης, καθώς και να απαγορεύεται το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους όταν οι αποστάσεις είναι κάτω από 2 μέτρα.

 «Η εστίαση είναι ασφαλές μέρος. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του Σάντσεθ», δήλωσε η κα. Αγιούστο στο Twitter Στο παρελθόν, η Κοινότητα της Μαδρίτης είχε καταψηφίσει μέτρα της περιφερειακής κυβέρνησης και έχει εκπονήσει τους δικούς της κανονισμούς μετά τη λήξη της κατάστασης συναγερμού. Καταψήφισαν επίσης η Χώρα των Βάσκων, η Καταλονία, η Γαλικία, η Ανδαλουσία και η Μούρθια.

Η Μαδρίτη έχει καταγγείλει ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται μόνο «όταν η επιδημιολογική κατάσταση αρχίσει να πηγαίνει καλά».Η Κοινότητα της Μαδρίτης είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή της στις προτάσεις περιορισμού που υπέβαλε το Υπουργείο Υγείας στο Διαπεριφερειακό Συμβούλιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει περιφερειακούς κανονισμούς.

Αντιδρούν Χώρα των Βάσκων και Ανδαλουσία

Ο κυβερνήτης (Lehendakari) Ουρκούγιου, από την πλευρά του, τόνισε ότι η απόφαση που εγκρίθηκε στο Διαπεριφερειακό Συμβούλιο «εισβάλλει» στις εξουσίες των κοινοτήτων και θα προχωρήσει βάσει του σχεδίου αποκλιμάκωσης που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση των Βάσκων. «Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι στο Euskadi έχουμε τον δικό μας χάρτη πορείας, που είναι το Σχέδιο Biziberri».

Ο κ. Ουρκούγιου κατηγόρησε την κυβέρνηση Σάντσεθ για πρόκληση «απόλυτης σύγχυσης» με τα μέτρα που έχει εισηγηθεί και το σχέδιο αποκλιμάκωσης, προκρίνοτας ως «αποτελεσματικό» τον χάρτη πορείας της βασκικής διοίκησης.

Η Junta de Andalucía (Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας) ανέδειξε επίσης την Τετάρτη τις ασυμφωνίες της με τις προτάσεις του Διακρατικού Συμβουλίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο Υπουργός για την Υγεία και την Οικογένεια, Χεσούς Αγίρε, ζήτησε να μην είναι υποχρεωτικά αυτά τα κριτήρια εάν δεν εγκριθούν ομόφωνα και ότι τηρούν τις συστάσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη La Vanguardia

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό