29.3 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Αντί σχολίου – Ανασκόπηση Μεγάλης Εβδομάδας 28-04-2024 έως 06-05-2024

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλημέρα και χρόνια πολλά.

Όπως
κάθε χρονιά έτσι και φέτος, το «σχόλιο της Δευτέρας» θα κάνει μια μικρή
διακοπή για τις ημέρες του Πάσχα και θα είναι μαζί σας την επόμενη
Δευτέρα. Διακοπή όμως δεν υπάρχει στην ενημέρωσή σας, γι’ αυτό και
σήμερα αντί σχολίου, όπως έχουμε καθιερώσει τα τελευταία χρόνια, θα
παραθέσουμε συνοπτικά τα σημαντικότερα θέματα της Μεγάλης Εβδομάδος τα οποία ήταν και πολλά και σημαντικά.

■Σημαντικά θέματα εβδομάδος

✔ Δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων

✔ Νέο έντυπο ΦΠΑ για πράξεις από 1.7.2024:

✔  Άνοιξαν οι δηλώσεις των νομικών προσώπων 2023

✔  Η νέα διαδικασία ψηφιακής κοινοποίησης των πράξεων από την ΑΑΔΕ

Με νέα απόφαση της ΑΑΔΕ καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 5104/2024 (Α’ 58) για την ψηφιακή κοινοποίηση πράξεων, αποφάσεων και λοιπών εγγράφων που εκδίδει η Φορολογική Διοίκηση.

Σύμφωνα με την απόφαση,  οι φορολογούμενοι οφείλουν, εφόσον δεν το έχουν ήδη πράξει, να εγγραφούν ως νέοι χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Δημοσίου και να αποκτήσουν κωδικούς TAXISnet υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση στην ψηφιακή πύλη myAADE. Εφόσον είναι εγγεγραμμένοι και έχουν προβεί σε μεταβολή στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) υποχρεούνται να τις επικαιροποιήσουν στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας». Η επικαιροποίηση των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε μεταβολή τους. Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να επικαλούνται τις μεταβολές των στοιχείων επικοινωνίας έναντι της Α.Α.Δ.Ε. έως την ημερομηνία πραγματοποίησης της επικαιροποίησής τους.

Η απόφαση   → Α.1076/2024

✔  Με ποιον τρόπο θα κοινοποιούνται οι πράξεις της φορολογική διοίκησης όταν δεν είναι δυνατή η ψηφιακή κοινοποίηση

Με την απόφαση  Α.1068/2024 του διοικητή της ΑΑΔΕ καθορίζεται ο τρόπος κοινοποίησης των πράξεων και εγγράφων της Φορολογικής Διοίκησης στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κοινοποίηση αυτών με ψηφιακά μέσα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ΚΦΔ.

Κοινοποίηση με συστημένη επιστολή ή επίδοση κατά ΚΔΔ

Οι πράξεις προσδιορισμού φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων, ο προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου ή προστίμου και το σημείωμα διαπιστώσεων του άρθρου 33 του ΚΦΔ, οι λοιπές πράξεις και έγγραφα που άπτονται των διαδικασιών του ελέγχου, όπως ιδίως οι εκθέσεις ελέγχου, οι ειδικές εκθέσεις ελέγχου της παρ. 5 του άρθρου 45 του ΚΦΔ, η εντολή ελέγχου, τα αιτήματα των άρθρων 14 και 15 του ΚΦΔ, η πράξη επιβολής μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου των παρ. 5 και 6 του άρθρου 45 του ΚΦΔ, καθώς και η ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής – υπερημερίας του άρθρου 46 του ΚΦΔ και του άρθρου 7 του ΚΕΔΕ, η ατομική ειδοποίηση του άρθρου 4 του ΚΕΔΕ, οι αποφάσεις που εκδίδει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και οι λοιπές πράξεις, αποφάσεις ή έγγραφα που εκδίδει η Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τον ΚΦΔ, στην περίπτωση που δεν δύνανται να κοινοποιηθούν με ψηφιακά μέσα σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΚΦΔ, κοινοποιούνται εγγράφως με συστημένη επιστολή ή με επίδοση σύμφωνα με τον ΚΔΔ.

Εάν η πράξη ή το έγγραφο ή η ατομική ειδοποίηση ή η απόφαση που αναφέρονται ως άνω , αφορά φυσικό πρόσωπο, η κοινοποίηση συντελείται:

α) εφόσον αποσταλεί με συστημένη επιστολή στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου ή του τελευταίου δηλωθέντος στη Φορολογική Διοίκηση νόμιμου αντιπροσώπου ή φορολογικού εκπροσώπου ή φορολογικού αντιπροσώπου και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 5 του ΚΦΔ, ή

β) εφόσον επιδοθεί κατά τις διατάξεις του ΚΔΔ.

Η απόφαση   → Α.1068/2024

✔  Τροποποιήσεις στην απόφαση για την διασύνδεση pos – ERP

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νέα απόφαση (Α.1074/2024) με την οποία τροποποιείται η  Α.1155/9.10.2023 απόφαση σχετικά με τη διαδικασία διασύνδεσης των  EFT/POS που χρησιμοποιούν οι οντότητες του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α’ 251) με τα Ταμειακά τους Συστήματα, τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και την Α.Α.Δ.Ε.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τις εξαιρέσεις από την διασύνδεση καθώς τροποποιήθηκε η παράγραφος 4 και προστέθηκε νέα παράγραφος 5 στο άρθρο 2 της απόφασης:  

4. Συναλλαγές οντοτήτων που εμπίπτουν στις διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1002/2014 (Β’ 3/2015) απόφασης της ΓΓΔΕ και εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ΦΗΜ, καταλαμβάνονται από τα οριζόμενα στην παρούσα, εφόσον οι ως άνω οντότητες κάνουν χρήση ΦΗΜ με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 5.»
 
5. Στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας, δεν εμπίπτουν οι συναλλαγές οντοτήτων που αφορούν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών (e-commerce/marketplaces) και στις οποίες γίνεται χρήση μέσων πληρωμών χωρίς φυσική παρουσία κάρτας (e-POS). Επίσης, δεν εμπίπτουν οι συναλλαγές οντοτήτων που γίνονται με τη χρήση μέσων πληρωμών που πραγματοποιούνται με αυτόματα τερματικά πληρωμής (unattended POS), εφόσον οι οντότητες δεν υπέχουν υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ για τις συναλλαγές αυτές αλλά κάνουν προαιρετική χρήση ΦΗΜ ή Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

Επίσης στο άρθρο 7 της απόφασης (ειδικότερα θέματα) προστέθηκε παράγραφος 12 η οποία αναφέρει τα ακόλουθα :
12. Οι συναλλαγές που αφορούν αποδοχή πληρωμών λογαριασμών οντοτήτων, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ύδατος μη ιαματικού, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης και διενεργούνται με Μέσα Πληρωμών (τερματικά εξόφλησης λογαριασμών) σε εγκαταστάσεις τρίτων οντοτήτων, οι οποίες ωστόσο δεν σχετίζονται με τις εν λόγω συναλλαγές (bill payments), καθώς και οι συναλλαγές με κάρτα που ολοκληρώνονται κατόπιν αιτήματος πληρωμής μέσω ειδικού συνδέσμου (payment link), δεν καταλαμβάνονται από τα διαλαμβανόμενα της παρούσας.

Η απόφαση   → Α.1074/2024

✔  Διασύνδεση ΦΗΜ-POS: Παροχή επιπλέον χρόνου για 7.600 επιχειρήσεις με ασύμβατα συστήματα

Με απόφαση της ΑΑΔΕ, παρατείνεται η προθεσμία διασύνδεσης για αυτές τις επιχειρήσεις έως και τις 10 Ιουνίου 2024, ώστε να προβούν, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, στην προμήθεια ταμειακού συστήματος ή Μέσου Πληρωμής, ο συνδυασμός των οποίων θα διασφαλίζει την δυνατότητα διασύνδεσης τους για την σύννομη λήψη πληρωμών με κάρτα από την επιχείρησή τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη λάβει σχετικό e-mail από την ΑΑΔΕ, με το οποίο ενημερώνονται για τη σχετική παράταση της διασύνδεσης και τη δυνατότητα πληροφόρησής τους από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με τύπους ταμειακών μηχανών, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση https://www.aade.gr/syndyasmoi-tameiakon-mihanon-pos. Στην ιστοσελίδα αυτή μπορούν να δουν τους συνδυασμούς ταμειακού συστήματος και τερματικού POS, που διασυνδέονται με επιτυχία, ώστε να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την προμήθεια του κατάλληλου και με ετοιμότητα διασύνδεσης ταμειακού συστήματος με το Μέσο Πληρωμής, που διαθέτουν, ή αντιστρόφως, ανάλογα με την επιλογή τους.

Η απόφαση  → Α.1075/2024

✔  ΟΠΕΚΕΠΕ: Βεβαιώσεις για το φορολογικό έτος 2023

Η έκδοση των βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2023 ολοκληρώθηκε και οι δικαιούχοι μπορούν να την εκτυπώσουν ηλεκτρονικά.

✔  Παράταση υποβολής εντύπου Ε4 έως 31 Μαΐου

Η προθεσμία υποβολής του εντύπου  Ε4 «Τροποποιητικός αποδοχών – Πίνακας Προσωπικού» παρατείνεται έως και 31/5/2024.
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω ημερομηνία είναι καταληκτική άνευ άλλων παρατάσεων.

✔  Παράταση υποβολής εντύπου Ε11 έως 31 Μαΐου

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε11 «ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΤΗΣΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ» έως και 31/5/2024.
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω ημερομηνία είναι καταληκτική άνευ άλλων παρατάσεων.

✔  Απασχόληση συνταξιούχων: Ερωτήσεις-απαντήσεις e-ΕΦΚΑ

✔  Νέα παράταση για τους πληγένετες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023

Με τη νέα απόφαση παρατείνονται:

– μέχρι και την 30η.9.2024 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./ Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 30.09.2024, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση σε περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023, οι οποίες περιλαμβάνονται στα υπό στοιχεία 4515 Φ/09.09.2023 και υπ’ αρ. 4275/09.09.2023 έγγραφα του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας.

– μέχρι και την 30.09.2024 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ. ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 30.09.2024:

α. των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία (καταλύματα, εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις) και έχουν ενεργό, Κύριο ή Δευτερεύοντα, κωδικό δραστηριότητας στις 04.09.2023 που έχει δηλωθεί μέχρι και την 30.11.2023 στο Μητρώο από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα της απόφαση με έδρα ή εγκατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν λόγω (α) της μη ασφαλούς οδικής πρόσβασης και (β) της ακαταλληλότητας των υδάτων (oι περιοχές αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση).

β. των επιχειρήσεων με καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια) που έχουν ενεργό, Κύριο ή Δευτερεύοντα, κωδικό δραστηριότητας στις 04.09.2023 που έχει δηλωθεί μέχρι και την 30.11.2023 στο Μητρώο από τους αναγραφόμενους στο συνημμένο πίνακα της απόφασης, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, και έδρα ή εγκατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν μόνο ή κυρίως λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων (oι περιοχές αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση).

Η απόφαση  → Α.1077/2024

✔  Παράταση προθεσμίας δηλωτικών υποχρεώσεων ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων, παρακρατούμενων φόρων, φόρου εισοδήματος, «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» με καταληκτική προθεσμία 30/4/2024 καθώς και δηλώσεων φορολογιών κεφαλαίου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/4/2024 και την 1/5/2024 και αρχείων από υπόχρεους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών

Με απόφαση της ΑΑΔΕ η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα  : 

1. Παρατείνεται μέχρι και την 2/5/2024, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ που υποβάλλονται για τον μήνα Μάρτιο 2024 και για το Α τρίμηνο 2024 (ΕΝΤΥΠΟ Φ2), των οποίων η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής είναι στις 30/4/2024. Για υποβολές δηλώσεων που έγιναν μετά την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος (ώρα 15:30) η καταληκτική προθεσμία για την καταβολή του φόρου παρατείνεται μέχρι 31/5/2024. Η ιδία ημερομηνία (31/5/2024) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.
2. Παρατείνεται μέχρι και την 2/5/2024, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων και απόδοσης των κάτωθι ειδικών φορολογιών: τελών χαρτοσήμου, φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίων, τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων, τελών συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, τέλους συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας, τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, τέλους ανακύκλωσης για τα προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλιχλωρίδιο (PVC) και εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα, που έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30/4/2024.
3. Παρατείνεται έως 2/5/2024 η προθεσμία υποβολής αρχείων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σύμφωνα με το άρθρο 19 του ΚΦΔ, των οποίων η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής είναι στις 30/4/2024.
4. Οι αρχικές δηλώσεις απόδοσης:
α) παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και
β) παρακρατούμενου φόρου των διατάξεων του άρθρου 64 και των περ. α’ και γ’ της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 4172/2013, που έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/4/2024 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και την 2/5/2024
5. Οι «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης ή για δήλωση της λύσης, που έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/04/2024 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και την 02/05/2024.
6. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30η Απριλίου 2024 παρατείνεται μέχρι και την 02/05/2024.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31/10/2023 παρατείνεται μέχρι και την 02/05/2024.

7. Οι δηλώσεις φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια, μεταβίβασης ακινήτων και στοιχείων ακινήτων (Ε9), που έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/4/2024 και την 1/5/2024 υποβάλλονται εμπρόθεσμα, μέχρι και την 2/5/2024.

Η εγκύκλιος  → Α.1071/2024

✔  Ανώτατο όριο προμήθειας POS 0,5% για συναλλαγές έως 10 ευρώ

Με νέα διάταξη (ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα) τίθενται για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, ανώτατα όρια προμηθειών και χρεώσεων για συναλλαγές αξίας έως δέκα (10) ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών, εκδόσεως στην Ελλάδα που εμπίπτουν στους οριζόμενους Κωδικούς Κατηγοριοποίησης Εμπόρων και ανήκουν στη «Μικρή Λιανική» [παντοπωλεία, περίπτερα, αρτοποιεία, ταξί κ.λπ. (δείτε παρακάτω στο άρθρο της τροπολογίας)].
Τα ανωτέρω όρια δεν εφαρμόζονται σε ανώνυμες εταιρείες και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από τρία τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών

Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 64 του νόμου 5108/2024 : Ανώτατο όριο προμήθειας σε συναλλαγές έως δέκα (10) ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών

✔  Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Από 1.5.2024 παρέχεται για μια μόνο φορά εντός του έτους 2024 η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος και κατ’ ελάχιστον την καταβολή των τελών ενός (1) μήνα.
Περαιτέρω, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας κατά την παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 2367/1953 (Α’82), εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του έτους 2024, να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 64 του νόμου 5108/2024 : Άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2024 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 36 ν. 2093/1992

✍ Δείτε επίσης :  myCAR: Σε λειτουργία η πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα

 

■ Πλατφόρμες


MyCoast: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής καταγγελιών για αιγιαλούς και παραλίες – Δείτε επίσης την απόφαση 62566 ΕΞ 2024 Λειτουργία Μητρώου Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας.
 
 
 

■Επισημάνσεις – αρθρογραφία – ΔΕΔ


Πως συμψηφίζονται οι ζημιές των ατομικών επιχειρήσεων που φορολογούνται με το ελάχιστο εισόδημα


Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαΐου 2024
 

Cash collateral, μία τραπεζική πρακτική που εγκυμονεί κινδύνους


Η «δημιουργική λογιστική» στον ΕΝΦΙΑ
 

Άρθρα Προμερίσματα Ανωνύμων Εταιρειών, λογιστικός και φορολογικός χειρισμός (Ενημερωμένο σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΓΝ-1217/24.04.2024 επιστολή του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ)

 

■ Εργατικά – Ασφαλιστικά


ΕΡΓΑΝΗ: Αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας – Προθεσμίες υπεύθυνων δηλώσεων μηνός Μαΐου
 

Νέες ΣΣΕ στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των Χανίων


Αγρότες: Νέα έκδοση του Οδηγού φορολογικών υποχρεώσεων από την ΑΑΔΕ
 

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα
 

2242.5-4/30269/22-04-2024 Κύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πληρωμάτων Ρυμουλκών, ετών 2024-2025


Προαιρετική συνέχιση ασφάλισης στον κλάδο ασθένειας τ. ΤΑΥΤΕΚΩ από 1.1.2017. Η απόφαση 
 → 631935/29-04-2024


Απασχόληση συνταξιούχων: Οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις δεν είναι εφαρμοστέες στις περιπτώσεις που αναγνωρίστηκε δικαίωμα συνταξιοδότησης στο τακτικό προσωπικό των εταιρειών «Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.», «Ολυμπιακή Αεροπορία-Υπηρεσίες Α.Ε.» και «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Α.Ε.».
Η απόφαση   → 638395/30-04-2024
 

 

■Τα νέα της ΑΑΔΕ


ΑΑΔΕ: Ετήσια στατιστικά δελτία εισοδήματος Φορ. Έτους 2022


myBusinessSupport: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ενισχύσεις πληγέντων σε Θεσσαλία και Έβρο
 

Φορολοταρία: 29η Δημόσια Κλήρωση για συναλλαγές Μαρτίου


ΑΑΔΕ: Το myAADEapp στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας Beyond 2024
 

Αγρότες: Νέα έκδοση του Οδηγού φορολογικών υποχρεώσεων από την ΑΑΔΕ
 

Δ. ΟΡΓ. Α 1045076 ΕΞ/2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ2020/23.10.2020 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)» (B’ 4738), ως προς τη συμπλήρωση αρμοδιοτήτων Τμημάτων της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων (ΔΙ.Ε.Σ.ΕΛ.) της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.) καθώς και ως προς τη συμπλήρωση αρμοδιότητας του Τμήματος Γ’ της Διεύθυνσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων (Δ.Ε.Β.Χ.Π.) και τον ανακαθορισμό της δομής και των αρμοδιοτήτων της Χημικής Υπηρεσίας (Χ.Υ.) Αιγαίου της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Δ.Γ.Χ.Κ.) της ΑΑΔΕ.

 

■Νομοθεσία


Νόμος 5108/2024 – Στο ΦΕΚ ο νόμος με τις διατάξεις για τα τέλη με το μήνα και το πλαφόν στις προμήθειες pos
 

Νέος νόμος 5107/2024 – Αναμόρφωση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»


Νέος νόμος 5105/2024 για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα κ.ά.
 
 

■Κλαδικά


Συνάντηση Διοικητή ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή με Πρόεδρο ΟΕΕ Κ. Κόλλια για την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
 

ΕΛΦΕΑ: «Η ψηφιακή Ελλάδα μας, τέλος του μήνα!!!»

 

■Λοιπά ενδιαφέροντα


Μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για την παροχή εξαρτημένης εργασίας, εποχιακής εργασίας και εργασίας υψηλής ειδίκευσης
 

Επίδομα Παιδιού – Α21: Κλείνει προσωρινά την Παρασκευή 10 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων


Σε 10,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2024
 

250.000 διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές ολοκληρώθηκαν από τις υπόχρεες επιχειρήσεις
 

Κ. Χατζηδάκης: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές»


Ολοκληρώθηκαν οι καταβολές στους δικαιούχους ενισχύσεων για το 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ


Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2025
 

Ψηφιακές Συναλλαγές – 4ος κύκλος: Διαδικασία έκδοσης

 

■ Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις (εκτός από αυτές που αναλύθηκαν ανωτέρω)

✏   Διαδικασία και δικαιολογητικά για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου

.Με την απόφαση αυτή καθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 5104/2024 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις»

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία διεκπεραιώνεται με την υποβολή δήλωσης μεταβολής στοιχείων Μητρώου μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της Α.Α.Δ.Ε. «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr).

Επισημαίνεται  ότι η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας των φορολογουμένων και των Φορολογικών Εκπροσώπων πρέπει να πραγματοποιείται εντός τριάντα (30) ημερών από κάθε μεταβολή αυτών. Οι φορολογούμενοι, φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, δεν μπορούν να επικαλούνται τις μεταβολές των στοιχείων επικοινωνίας τους έναντι της Α.Α.Δ.Ε. έως την ημερομηνία πραγματοποίησης της επικαιροποίησης.

Επίσης στην απόφαση αναφέρεται ότι : Oι φορολογούμενοι που δεν έχουν ορίσει Φορολογικό Εκπρόσωπο και δεν επιθυμούν να το πράξουν οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ψηφιακή πύλη myAADE εντός τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος της απόφασης.

Η απόφαση   → Α.1069/2024

✏   Διευκρινίσεις για την απαλλαγή ΕΦΚ καυσίμων για ξένες διπλωματικές αποστολές και προξενικές αρχές και αναγνωρισμένους διεθνείς οργανισμο

✏   Φορολογικές διατάξεις ν. 5102/2024 – Διαγραφή προστίμων ανεμβολίαστων, αμοιβές ιατρών ΕΣΥ, κατάργηση καταβολής 5% νοσηλίων από Ιδιωτικές Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης

✏   Παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγω τεχνικού προβλήματος στη ΓΓΠΣΨΔ στις 30/04/2024

 

■ Λοιπές αποφάσεις

✏ Ιχνηλασιμότητα και επισήμανση κρέατος καθώς και διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος  . Η απόφαση  → 983/115087/19-04-2024

✏  Πλημμυροπαθείς Σεπτεμβρίου 2023: Τροποποίηση ρύθμισης τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων . Η απόφαση  → 627714/29-04-2024

✏  Καταβολή 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό εξέτασης και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για απεικονιστικούς ελέγχους από δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ – Διευκρινιστική εγκύκλιος . Η απόφαση  → ΕΑΛΕ/Γ.Π.23721/29-04-2024

✏   . Η απόφαση  →

✏  Ενίσχυση πυρόπληκτων Έβρου (πυρκαγιές από 19/08 έως 07/09/2023) . Η απόφαση  → 34272/26-04-2024

✏  Πλημμυροπαθείς Σεπτεμβρίου 2023: Τροποποίηση ρύθμισης τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων . Η απόφαση  → 627714/29-04-2024

✏  Επιδότηση πλημμυροπαθών Περιφέρειας Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής (πλημμύρες Σεπτέμβριο 2023) . Η απόφαση  → 35824/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α36/01-05-2024

✏  Επιχορήγηση πληγέντων επιχειρήσεων στη Ζάκυνθο (ανεμοστρόβιλος και πλημμύρα της 7ης και 14ης έως 15ης Οκτωβρίου 2021) . Η απόφαση  → 35506/30-04-2024

✏  Ενίσχυση πλημμυροπαθών Θεσσαλίας (πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023) . Η απόφαση  → 35108/30-04-2024

✏  Ενίσχυση πυρόπληκτων Έβρου (πυρκαγιές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023) . Η απόφαση  → 35299/30-04-2024

Καλή συνέχεια σε όλους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό