31.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Αντίποινα των Κινέζων στους δασμούς των Ευρωπαίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κίνα ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σηματοδοτώντας αυξημένες εμπορικές εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ ανέφερε ότι οι δασμοί αυτοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις με την ΕΕ.

Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς η ΕΕ πλησιάζει σε μια απόφαση σχετικά με τους πιθανούς δασμούς μετά την έρευνά της σχετικά με τις επιδοτήσεις της Κίνας για τα ηλεκτρικά οχήματα, με μια προκαταρκτική απόφαση να αναμένεται στις αρχές Ιουνίου και πιθανούς δασμούς μέχρι τον Ιούλιο.

Οι εμπορικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί από τότε που η ΕΕ ανακοίνωσε την έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον Σεπτέμβριο του 2023, με την κατάσταση να επιδεινώνεται παρά τις προσπάθειες του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αποτρέψει την ΕΕ από το να ευθυγραμμιστεί με τα αυστηρά μέτρα των ΗΠΑ κατά της Κίνας.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εφαρμόσει δασμούς 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ η ΕΕ εξετάζει τις κινεζικές επιδοτήσεις σε πολλούς τομείς.

Οι πιθανοί δασμοί της Κίνας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Toyota, η Mercedes-Benz και η BMW.

Οι δασμοί, που επιτρέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, θα στοχεύουν ιδιαίτερα τα αυτοκίνητα με κινητήρες μεγαλύτερους από 2,5 λίτρα.

Πέρυσι, η Κίνα εισήγαγε 250.000 τέτοια αυτοκίνητα, με τον τρέχοντα εισαγωγικό δασμό από την Ευρώπη να είναι 15%.

Η Κίνα υπαινίσσεται επίσης δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και διερευνά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές μπράντι, ενώ τονίζει την κυριαρχία της στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και στις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό