26.2 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Αντίποινα της Κίνας στους ευρωπαϊκούς δασμούς

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα βενζινοκίνητα οχήματα με μεγάλους κινητήρες και να επιβάλει δασμούς στο ευρωπαϊκό μπράντι, ως απάντηση στους νέους δασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η ΕΕ αποφάσισε να εφαρμόσει δασμούς έως και 45% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, επικαλούμενη ανησυχίες κατά των επιδοτήσεων, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Σε αντίποινα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει την αύξηση των δασμών στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και θα επιβάλει προκαταβολή έως και 39% στις εισαγωγές μπράντι από την Ευρώπη, γεγονός που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και τους Γάλλους παραγωγούς αλκοολούχων ποτών, όπως οι Remy Cointreau και Pernod Ricard.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ως πίεση προς την ΕΕ να διαπραγματευτεί μια λύση. Οι εντάσεις έρχονται αφού η Κίνα κατηγόρησε τους Ευρωπαίους παραγωγούς μπράντι ότι κάνουν ντάμπινγκ με προϊόντα στην αγορά της, ισχυρισμό που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε ως αντίποινα.

Οι μετοχές των επηρεαζόμενων ευρωπαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των BMW, Mercedes-Benz και Remy Cointreau, σημείωσαν πτώση μετά την είδηση.

Η κατάσταση αναδεικνύει την αυξανόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία και τις βιομηχανίες ποτών, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές δισεκατομμυρίων και να επιβαρύνει τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο περιοχών.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό