12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντίο στον θρυλικό Αμερικανό ηθοποιό Νεντ Μπίτι

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση προξένησε στους σινεφίλ η είδηση του θανάτου του Αμερικανού ηθοποιού Ned Beatty στα 83 του χρόνια. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1970, και εμφανίστηκε συνολικά σε περισσότερες από 150 ταινίες.

Όπως έγραψε το flix.gr, ο γεννημένος τον Ιούλιο του 1937 στο Κεντάκι των ΗΠΑ, Νεντ Μπίτι που πέθανε στις 13 Ιουνίου 2021, ήταν ένας θρύλος των 70s, με μια καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί (μη) πρωταγωνιστές.

Στις κορυφαίες του στιγμές ήταν οι ρόλοι του στις ταινίες “Deliverance – Όταν Ξέσπασε η Βία» και “Superman”.

«Δουλεύω μόνο όταν θέλω», είχε δηλώσει ο Νεντ Μπίτι, μιλώντας ωστόσο όχι μόνο για μια χορταστική και κυρίως χορτασμένη καριέρα που απογειώθηκε στα ανήσυχα 70s και έφτασε αισίως μέχρι τη δεκαετία του 2010, αλλά και για μια αξιοζήλευτη διαδρομή που έκαναν μόνο λίγοι της γενιάς του. Πρωταγωνίστησε σε 5 συνολικά ταινίες υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, προτάθηκε και ο ίδιος για Όσκαρ, Emmy, μέχρι και για βραβείο MTV και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο αφοσιωμένους ηθοποιούς της γενιάς του από τους συνεργάτες του αλλά και ως ένας από τους πιο «δουλευταράδες» από ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Στον πρώτο του σημαντικό ρόλο, ο Νεντ Μπίτι, στο «Deliverance» του Τζον Μπούρμαν πλάι στους Μπαρτ Ρέινολντς και Γιον Βόιτ, μπορεί να έπεσε θύμα της αγριότητας που κρύβει μέσα στον πυρήνα του το μυθικό πλέον αυτό φιλμ (σε μια από τις πιο σκληρές σκηνές της ταινίας), υπήρξε όμως απίστευτα τυχερός αφού αναγνωρίστηκε αμέσως από τη βιομηχανία ως ο τέλειος δευτεραγωνιστής που μπορούσε να μετατρέψει τις μικρές σκηνές του σε ένα ολοκληρωμένο σύμπαν συναισθημάτων, αναφέρει το flix.gr.

O Νεντ Μπίτι έπαιξε και στο «Nashville» του Ρόμπερτ Όλτμαν το 1975 (υποδύθηκε το ρόλο ενός κυνικού δικηγόρου, συζύγου της Λίλι Τόμλιν), στο «Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ το 1976 ως ένας από τους διεφθαρμένους ιδιοκτήτες του καναλιού (με τη θρυλική ατάκα «Δεν υπάρχει Αμερική. Δεν υπάρχει Δημοκρατία») που του χάρισε και τη μοναδική του υποψηφιότητα για το βραβείο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου ενώ χάρισε και τη φωνή του στο «Toy Story 3» το 2010.

Τη δεκαετία του ’70 ενσάρκωσε και τον εισαγγελικό ερευνητή Martin Dardis στο επίσης θρυλικό φιλμ «All the President’s Men – Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» του Άλαν Τζέι Πάκουλα το 1976 με τους Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ που προτάθηκε και για τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

Ο Νεντ Μπίτι έπαιξε συνολικά σε περισσότερες από 150 ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, ανάμεσά τους το «Silver Streak» του Άρθουρ Χίλερ με τους Τζιν Γουάιλντερ, Ρίτσαρντ Πράιορ και Τζιλ Κλέιμπουργκ το 1976, στο «Mikey and Nicky» της Ελέιν Μέι με τον Τζον Κασαβέτη και τον Πίτερ Φαλκ το 1976, στο «Exorcist II: The Heretic» του Τζον Μπούρμαν 1977, στο «1941: Από που πάνε για το Χόλιγουντ, παρακαλώ;» του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 1979, όπου έπαιξε με τους Νταν Ακρόιντ και Τζον Μπελούσι ενώ υποδύθηκε και τον κολλητό του Λεξ Λούθορ, Ότις στο «Superman» του 1978 σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Ντόνερ και στο σίκουελ του 1980. Ξεχώρισε και στο αστυνομικό φιλμ «The Big Easy» του 1987 στο ρόλο ενός αξιολάτρευτου αστυνομικού πλάι στους Dennis Quaid και Έλεν Μπάρκιν σε σκηνοθεσία by Jim McBride αλλά και στο πιο καλλιτεχνικό φιλμ «Wise Blood» του Τζον Χιούστον το 1979 με τον Χάρι Ντιν Στάντον ενώ είχε ένα βασικό ρόλο και στο κατασκοπευτικό δράμα «The Fourth Protocol» το 1987 πλάι στους Michael Caine και Pierce Brosnan.

Στην τηλεόραση, ο Νεντ Μπίτι εμφανίστηκε ως guest στα «Gunsmoke», «The Rockford Files», «Hawaii 5-0», με πιο χαρακτηριστικές του εμφανίσεις αυτές στο «MASH» το 1975 και το «Homicide: Life on the Street» στις αρχές των 90s. Προτάθηκε για Emmy για το «Friendly Fire» του 1979 και για το «Last Train Home» του 1989, και τα δύο γυρισμένα για την τηλεόραση.

Από τις τελευταίες του κινηματογραφικές εμφανίσεις ξεχωρίζουν αυτές στο «The Walker» του Πολ Σρέιντερ του 2007, στο «Charlie Wilson’s War» του Μάικ Νίκολς την ίδια χρονιά, δίπλα στον Τομ Χανκς ενώ η επιστροφή του στο θέατρο απ’ όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως ηθοποιός, το 2003 με το «Cat on a Hot Tin Roof» δίπλα στους Άσλεϊ Τζαντ και Τζέισον Πάτρικ του χάρισε ένα βραβείο Desk Drama για το ρόλο του Big Daddy.

Ο Ned Beatty είχε παίξει και στην τηλεοπτική κωμική επιτυχία «Roseanne» με τη Ροζάν Μπαρ και τον Τζον Γκούντμαν το 1988.

Όπως έγινε γνωστό, ο συμπαθής Νεντ Μπίτι πέθανε από φυσικά αίτια, δίπλα στην οικογένειά του στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό