22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αντίδραση στην Αθήνα, μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Διακυμάνσεις και μικτά πρόσημα παρουσιάζουν τα Χρηματιστήρια μετά το τραπεζικό selloff που καταγράφηκε τη Δευτέρα, λόγω της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Η Αθήνα διατηρείται πάνω από τις 1.000 μονάδες (1.058) στο +0,88%. Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε τις συναλλαγές και ο DAX στη Φρανκφούρτη, πτώση στο Λονδίνο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,58%.   Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (+1,81%), της Motor Oil (+1,80%), της Alpha Bank (+1,71%) και της Lamda Development (+1,61%). Αντιθέτως πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-0,41%), του ΟΤΕ (-0,15%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-0,11%).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,2% κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, με τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Ο τραπεζικός κλάδος ηγήθηκε των απωλειών με πτώση 0,7%, σε συνέχεια της ταραχώδους ημέρας για τις τραπεζικές μετοχές τη Δευτέρα. Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας και της τεχνολογίας ηγήθηκαν των κερδών και σημείωσαν άνοδο 0,7%.

Οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών τίτλων είναι σαρωτικές και δεν σταμάτησαν ούτε μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καλύψει το σύνολο των καταθέσεων των δύο τραπεζών ή της Federal Reserve να ανοίξει νέο πρόγραμμα φθηνών δανείων για τράπεζες. Οι μετοχές τραπεζών σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ δέχθηκαν χθες ανηλεές σφυροκόπημα, ύστερα από μεγάλες απώλειες την περασμένη Παρασκευή. Και το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε σήμερα. Στις αγορές της Ασίας – Ειρηνικού το κλίμα είναι βαρύ.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν πτώση την Τρίτη σε μια ασταθή συνεδρίαση, μετά τις έντονες απώλειες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Wall Street τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν τις επιπτώσεις των χρεοκοπημένων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Dow Jones κατέγραψε πέμπτη ημέρα απωλειών, αφού το σχέδιο στήριξης των καταθετών της SVB απέτυχε να δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές.

Ωστόσο, τα futures της Wall Street ενισχύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και οι traders παγκοσμίως θα προσβλέπουν στην τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένεται την Τρίτη.

Ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Φεβρουάριο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4% σε μηνιαία βάση ή σε ετήσιο ρυθμό 6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Dow Jones. Αυτό είναι μόλις ελαφρώς χαμηλότερο από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου που ήταν 0,5% και 6% αντίστοιχα.

«Ουσιώδεις αδυναμίες» στις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων αποτελεσμάτων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 ανακοίνωσε ότι εντόπισε η Credit Suisse, προσθέτοντας ότι υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης.

Για τα δύο χρόνια «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στις χρηματοοικονομικές αναφορές δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. «Η διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες δεν ήταν αποτελεσματικές».

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονταν χαμηλότερα κατά 0,49% στα 80,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate έχασαν 0,6% και διαμορφώθηκαν στα 74,35 δολάρια το βαρέλι.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό