30.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανοσία στον κορονοϊό – Γιατί κάποιοι δεν έχουν κολλήσει ακόμη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η νέα μελέτη που περιγράφεται λεπτομερώς στο περιοδικό Nature, ρίχνει φως στις αποκρίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, αποκαλύπτοντας γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν κολλήσει ακόμα Co 19.

Η έρευνα χρησιμοποίησε τεχνολογία αιχμής για να χαρτογραφήσει τη δυναμική του ανοσοποιητικού συστήματος με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Αρχικά, χορηγήθηκε σκόπιμα σε υγιείς ενήλικες μια μικρή ρινική δόση του ιού Co, με την λογική ότι τα εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα στη μύτη θα μπορούσαν να διακρίνουν τον ιό στο πρώιμο στάδιο πριν από την πλήρη μόλυνση.

Όσοι δεν υπέκυψαν σε μόλυνση είχαν επίσης υψηλά επίπεδα δραστηριότητας σε ένα γονίδιο που πιστεύεται ότι βοηθά στην επισήμανση της παρουσίας ιών στο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στα κρίσιμα πρώιμα γεγονότα που είτε επιτρέπουν στον ιό να επικρατήσει είτε να τον εξαφανίσει γρήγορα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα», δήλωσε ο Δρ Μάρκο Νίκολιτς, ερευνητής της μελέτης στο University College του Λονδίνου και επίτιμος σύμβουλος στην αναπνευστική ιατρική.

«Έχουμε τώρα μια πολύ μεγαλύτερη κατανόηση του πλήρους φάσματος των ανοσολογικών αποκρίσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη πιθανών θεραπειών και εμβολίων που μιμούνται αυτές τις φυσικές προστατευτικές αποκρίσεις».

Στο πλαίσιο της μελέτης Co-19 Human Challenge στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 36 υγιείς ενήλικες εθελοντές χωρίς προηγούμενο ιστορικό Co και που ήταν ανεμβολίαστοι χορηγήθηκε χαμηλή δόση του ιού από τη μύτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2021 στο απόγειο της πανδημίας.

Σε 16 εθελοντές, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα και την επένδυση της μύτης για να παρέχουν το πιο λεπτομερές χρονοδιάγραμμα της ανοσολογικής δραστηριότητας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μόλυνση.

Οι συμμετέχοντες βρέθηκαν να εμπίπτουν σε τρεις διαφορετικές ομάδες: έξι άτομα εμφάνισαν μια παρατεταμένη μόλυνση και αρρώστησαν. τρία άτομα έγιναν παροδικά θετικά αλλά χωρίς να αναπτύξουν πλήρη λοίμωξη. και επτά εμφάνισαν «αποβολή μόλυνσης». Αυτό το υποσύνολο δεν βγήκε ποτέ θετικό, αλλά οι δοκιμές έδειξαν ότι είχαν αναπτύξει ανοσοαπόκριση.

Στις αποτυχημένες και παροδικές ομάδες, δείγματα που ελήφθησαν πριν από την έκθεση στον Co έδειξαν ότι αυτοί οι εθελοντές είχαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας σε ένα γονίδιο που ονομάζεται HLA-DQA2. Αυτό φάνηκε σε κύτταρα που παρουσιάζουν αντιγόνο, τα οποία επισημαίνουν κίνδυνο για το ανοσοποιητικό σύστημα. «Αυτά τα κύτταρα θα πάρουν λίγο από τον ιό και θα τον δείξουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και θα πουν: «Αυτό είναι ξένο: πρέπει να πάτε και να το διευθετήσετε», είπε η Δρ Kaylee Worlock του UCL, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature, υποδεικνύουν ότι τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας σε αυτό το γονίδιο μπορεί να έχουν πιο αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση στον Co, που σημαίνει ότι η μόλυνση δεν ξεπερνά ποτέ την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. Ωστόσο, δεν ήταν εντελώς άνοσα – οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν μετά τη μελέτη και κάποιοι αργότερα έπιασαν Co στην κοινότητα.

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού

Στα άτομα που βρέθηκαν θετικά για σύντομο χρονικό διάστημα, οι επιστήμονες κατέγραψαν επίσης μια ταχεία ανοσολογική απόκριση στα ρινικά κύτταρα, εντός μιας ημέρας από την έκθεση, και μια πιο αργή ανοσοαπόκριση στα κύτταρα του αίματος.

Αντίθετα, όσοι ανέπτυξαν πλήρη μόλυνση είχαν πολύ πιο αργή ρινική απόκριση, ξεκινώντας κατά μέσο όρο πέντε ημέρες μετά την έκθεση, επιτρέποντας στον ιό να εγκατασταθεί.

Η ομάδα είπε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων που μιμούνται τις βέλτιστες προστατευτικές αποκρίσεις

Ταχεία ανοσολογική απόκριση: Η απόκριση της ιντερφερόνης, μια βασική πρώιμη ανοσολογική αντίδραση, ήταν αισθητή στο αίμα των ασθενών πριν γίνει αισθητή στον ρινοφάρυγγα, το πάνω μέρος του λαιμού σας που συνδέει τη μύτη με το αναπνευστικό σύστημα. Αυτό υποδηλώνει μια προληπτική συστηματική αντίδραση που θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για τον έλεγχο του ιού.

Διαφορετικές ανοσολογικές αντιδράσεις: Ανάλογα με το εάν η λοίμωξη πέρασε ακίνδυνα ή προκάλεσε παρατεταμένη ασθένεια, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού διείσδυσαν στο ρινοφάρυγγα σε διαφορετικούς χρόνους, με πιο άμεση απόκριση σε αβλαβείς λοιμώξεις, υποδεικνύοντας πιθανώς έναν πιο αποτελεσματικό περιορισμό του ιού.

Ρόλος συγκεκριμένων γονιδίων: Η υψηλή έκφραση του γονιδίου HLA-DQA2 πριν από την αντιμετώπιση του κορονοϊού έδειξε μια πιθανή σύνδεση με την πρόληψη παρατεταμένων λοιμώξεων, υποδεικνύοντας γενετικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις μεμονωμένες επιδράσεις της έκθεσης.

Ενώ τα ευρήματα μπορεί να μας οδηγήσουν σε νέες οδούς πρόληψης και θεραπείας, η ελεγχόμενη ρύθμιση της δοκιμής σε ανθρώπους – παρόλο που παρέχει μια μοναδική ευκαιρία παρακολούθησης της διαδικασίας μόλυνσης από την αρχή μέχρι το τέλος – δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τις φυσικές συνθήκες έκθεσης.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ένα σχετικά μικρό μέγεθος δείγματος και σε ένα συγκεκριμένο ιικό στέλεχος. Έτσι, ενώ η νέα γνώση είναι πολύτιμη, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη γενίκευση αυτών των ευρημάτων σε ευρύτερους πληθυσμούς και διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2.

: Guardian

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό