20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση με ευρύτερες συνέπειες η απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις δεν συνιστά μόνο μια ισχυρή ρωγμή για τα δικαιώματα, αλλά σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, μια ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική, με ευρύτερες συνέπειες, τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της στο Facebook.

«H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατρέπει, μετά από πέντε δεκαετίες, τη νομολογία Roe v. Wade και τη συνταγματική ισχύ του δικαιώματος στην άμβλωση. Εκχωρεί μια εμβληματική κατάκτηση των γυναικών και μια θεμελιώδη έκφανση της προσωπικής τους αυτονομίας στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη» αναφέρει συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων επιστρέφει ανεπίτρεπτα στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις ηθικές της προκαταλήψεις».

Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η νομολογιακή στροφή του Δικαστηρίου δεν συνιστά μόνο μια ισχυρή ρωγμή για τα δικαιώματα, όπως αυτά τα προσλαμβάνουμε στα σύγχρονα κράτη δικαίου, ως δηλαδή τους πιο ισχυρούς λόγους που κατέχουμε απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Ούτε περιορίζεται στην αναπάντεχη ρήξη των δικαστών με την αξιοπιστία και τη δικαιοπολιτική λειτουργία του θεσμού».

«Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, μια ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Στις γυναίκες, ιδίως τις ευάλωτες, που δεν θα έχουν την τύχη ή την οικονομική δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε πολιτείες προοδευτικές, δεν απομένει παρά ο σκοτεινός κόσμος των παράνομων ιατρείων και των αμφιλεγόμενων χαπιών και σκευασμάτων, η κρυφή και επώδυνη ζωή χωρίς δικαίωμα, η υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σημειώνει και καταλήγει: «Πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και τη μέθοδο της γραμματικής ή ιστορικής ερμηνείας του αμερικανικού Συντάγματος κρύβεται ο απειλητικός πολιτικός και πολιτισμικός αναθεωρητισμός της εποχής μας, στην πιο συμβολική νομική του διατύπωση».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό