15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοίγουν τα θερινά σινεμά της Αθήνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι θερινοί κινηματογράφοι βάζουν και πάλι μπροστά το μοτέρ της μηχανής τους – Οι καλύτερες επιλογές

Σε μια σκληρή εποχή για τους κινηματογράφους, όπου ο ένας μετά τον άλλο μετατρέπονταν σε πάρκινγκ και σούπερ μάρκετ και σε μια εξίσου δύσκολη σύγχρονη εποχή, όπου οι πλατφόρμες κατακλύζουν το διαδίκτυο με κάθε λογής ταινία, οι θερινοί κινηματογράφοι κράτησαν και κρατάνε ψηλά τη σημαία της βραδινής ανάσας μέσα στον αστικό ιστό, τον χαρακτήρα του πρασίνου ανάμεσα στις πολυκατοικίες και την επιλογή μιας σινεφίλ διασκέδασης.

O θερινός κινηματογράφος έχει μακρά παράδοση στη χώρα μας, συνδέεται με ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές μιας άλλης, πιο αθώας εποχής, ο μέσος πολίτης νιώθει δεμένος με τον θερινό σινεμαδάκι της γειτονιάς του κι έτσι όπως φαίνεται λοιπόν, μάλλον είχε δίκιο ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, όταν έλεγε πως εκείνο που βλέπει να μένει τελικά «είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες τα θερινά τα σινεμά».

Οι θερινοί κινηματογράφοι βάζουν και πάλι μπροστά το μοτέρ της μηχανής τους, η σεζόν μόλις ξεκινά και πολλοί δήμοι έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους κινηματογραφικές βραδιές, ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, όπως τα προαύλια σχολείων και οι πλατείες.

Στην Ηλιούπολη

Ο  δήμος λειτουργεί τον θερινό κινηματογράφο του «Μελίνα Μερκούρη» για περισσότερο από 25 χρόνια.  Είναι διατηρητέος θερινός, έχει 400 θέσεις και οι κάτοικοι τον αγαπάνε και το δείχνουν αυτό, αφού γεμίζει σχεδόν κάθε βράδυ

Δευτέρα και Τρίτη έχει παιδικές ταινίες, την Τετάρτη κάνει προβολές η Κινηματογραφική Λέσχη της Ηλιούπολης, την Πέμπτη και την Παρασκευή προβάλλονται βραβευμένα έργα από Φεστιβάλ και το σαββατοκύριακο ταινίες Α’ προβολής

Το «Μελίνα Μερκούρη» θα κάνει πρεμιέρα στις 14 Ιουνίου και η πρώτη προβολή της σεζόν θα είναι αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας. Θα προβληθεί η γνωστή ταινία με τη Φανί Αρντάν για τη ζωή της κορυφαίας υψίφωνου και αναμένεται να παραβρεθεί και ο σκηνοθέτης Τόνι Βολφ.

 Στο Περιστέρι

Στην απέναντι μεριά του λεκανοπεδίου, ο θερινός κινηματογράφος του δήμου Περιστερίου φέρει το όνομα «Πέραν», που παραπέμπει ευθέως στην ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης.καθώς το Περιστέρι είναι ένας προσφυγικός δήμος με Πολίτες και Μικρασιάτες. 

Το «Πέραν» λειτουργεί από το 1997, πάντα ως δημοτικός κινηματογράφος, αρχικά σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης και στη συνέχεια τον ανέλαβε ο δήμος μόνος του.

Στην Πετρούπολη

Ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος της Πετρούπολης, φέρει το όνομα της πόλης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «Cine Πετρούπολη» ο δήμαρχος Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, στέκεται ιδιαίτερα στο ρομαντικό στοιχείο. «Μας θυμίζει παλιές καλές εποχές, που έχουν παρέλθει φυσικά και ο θερινός κινηματογράφος είναι από τα λίγα που έχουν απομείνει για να μας τις θυμίζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η έναρξη της λειτουργίας του πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω και πριν από 35 χρόνια ο δήμος τον αγόρασε κι έτσι τον έσωσε.

Στο Ηράκλειο

Έναν ρομαντισμό αποπνέει και ο θερινός κινηματογράφος του δήμου Ηρακλείου, αφού το όνομά του είναι «Νοσταλγία». Βρίσκεται λίγα μέτρα απόστασης από τον σταθμό του ΗΣΑΠ και για πρώτη φορά άνοιξε την πόρτα του το 1968. Έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι, με ευθύνη της δημοτικής επιχείρησης το δήμου Ηρακλείου Κ.Ε.Α.Ε.Δ.Η.Α.

Διαθέτει 250 καθίσματα με τραπεζάκια και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται ταινίες Α’ προβολής, βραβευμένες ταινίες, αλλά και παλιές του κλασικού κινηματογράφου. Και φυσικά παιδικές ταινίες και μάλιστα συνοδευόμενες από Θέατρο Σκιών.

Στη Νέα Σμύρνη

Ο δήμος της Νέας Σμύρνης πάλι, υπερηφανεύεται που δεν έχει μόνο έναν, αλλά δύο δημοτικούς θερινούς κινηματογράφους. Είναι το ιστορικό «Φιλίπ», που όπως μας ενημερώνει η επίσημη ιστοσελίδα του δήμου χτίστηκε το 1938 στο κέντρο της πόλης, μέσα σ’ έναν πράσινο, δροσερό και ευρύχωρο κήπο.

Είναι και το επίσης ιστορικό «Σπόρτινγκ», που άνοιξε το 1939, είναι χειμερινός (με δύο αίθουσες) και διαθέτει και θερινό κινηματογράφο. Και τους δύο από τότε που τους πήρε ο δήμος, τους ανακαίνισε, διαθέτουν πλέον ψηφιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και τους ενοικιάζει.

Στον Άλιμο

Λίγο νοτιότερα, στον Άλιμο, ο θερινός κινηματογράφος του δήμου, το «Cine Άλιμος» είναι ακριβώς δίπλα στη θάλασσα και έκανε την πρεμιέρα του την περασμένη Πέμπτη (1/6) με την ταινία «Φτηνά Τσιγάρα» του Ρένου Χαραλαμπίδη.

Κάθε Δευτέρα προβάλλονται δωρεάν παιδικές ταινίες, ενώ κατά τη διάρκεια της προβολής ελληνικών ταινιών συχνά φιλοξενούνται στον χώρο του καλλιτέχνες και δημιουργοί, οι οποίοι συνομιλούν με το κοινό για το έργο τους.

Οι προβολές αρχίζουν στις 21:15, ενώ η γενική είσοδος είναι 4 ευρώ και το μειωμένο εισιτήριο (δημότες, μαθητές, φοιτητές, άνω των 65, ΑμεΑ) στα 3 ευρώ.

Εφέτος το πρόγραμμα του Cine Άλιμος περιλαμβάνει αρκετές επανεκδόσεις παλιών κλασικών ταινιών, όπως Ατίθασος, Ανατολικά της Εδέμ, Λυσσασμένη γάτα, Οι άντρες προτιμούν τις ξανθιές, Καμπαρέ, Τσάιναταουν, Φρανκενστάιν Τζούνιορ κ.ά.».

Η αναγέννηση του ιστορικού «Ζαΐρα» στο Γαλάτσι

Τέλος, στον δήμο Γαλατσίου ετοιμάζονται να ξαναζήσουν καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές, σ’ έναν ιστορικό θερινό κινηματογράφο τους. Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δημοτική Αρχή έχει ανακοινώσει ότι 66 χρόνια μετά την πρώτη προβολή ταινίας και 25 χρόνια μετά το γκρέμισμά του, θα προχωρήσει σε έργα για την αναγέννηση του κινηματογράφου «Ζαΐρα», ο οποίος αυτή τη φορά θα διαθέτει και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Ο κινηματογράφος ξεκίνησε τη διαδρομή του το 1957 και «εργάστηκε» ασταμάτητα μέχρι το 1993. Ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος έχει υπογράψει τη σχετική σύμβαση για την ανακατασκευή του, καθώς και για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ στο ίδιο οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Γαλατσίου. Τα επόμενα καλοκαίρια το «Ζαΐρα» θα έρθει για να συντροφεύει και πάλι τις καλοκαιρινές βραδιές των Αθηναίων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό