15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοίγει το λιανεμπόριο από 12/4 στις Π.Ε Αχαϊας και Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ομιλία του Υφυπουργού Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Σε συνέχεια της ενημέρωσης των Καθηγητών μας, ας δούμε πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική εικόνα επιμέρους περιοχών της χώρας και κατ’ επέκταση πώς διαμορφώνεται ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας σε όλη την επικράτεια.

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας έχει ως αποτέλεσμα, με ομόφωνη εισήγηση των Επιδημιολόγων, την ένταξη στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου από αύριο το πρωί, της Περιφερειακής Ενότητας Κω που τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 110 από 31 στις 30 Μαρτίου, τα κρούσματα δηλαδή έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες, καθώς και του Δήμου Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που έχει 116 ενεργά κρούσματα όταν στις 30 Μαρτίου είχε 79. Δηλαδή τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατά 46,83%.

Την ίδια στιγμή η επιδημιολογική εικόνα δείχνει να έχει βελτιωθεί σε αρκετές περιοχές της Πατρίδας μας, με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν από το βαθύ κόκκινο επίπεδο στο κόκκινο επίπεδο.

Έτσι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο κόκκινο, κατεβαίνουν και εντάσσονται πλέον από τη Δευτέρα, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της οποίας η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς από το μέγιστο επίπεδο του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται μείωση της τάξης του 21%. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες δυο εβδομάδες είναι εμφανής η αισθητή βελτίωση των επιδημιολογικών στοιχείων στην περιοχή, αν και τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μια εκ νέου μικρή αύξηση των κρουσμάτων η οποία οφείλεται σε συρροές βέβαια και η οποία δεν ανατρέπει τη συνολική εικόνα. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να τηρούνται τα μέτρα.

Επίπεδο επίσης κατεβαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 49,18% σε σχέση με το μέγιστο επίπεδό του.

Από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από το βαθύ κόκκινο, βγαίνει μέρος και της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 296 ενεργά κρούσματα, όταν στο μέγιστο επιδημιολογικό επίπεδο είχαν καταγραφεί 399.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί, ότι στη Φθιώτιδα από τα 296 κρούσματα τα 257, δηλαδή ποσοστό 86,82%, εντοπίζονται σε δυο Δήμους: στο Δήμο Λαμιέων και στο Δήμο Λοκρών, οι οποίοι δυστυχώς αναγκαστικά συνεχίζουν και θα παραμείνουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο βαθύ κόκκινο.

Επίσης επίπεδο κατεβαίνουν οι δήμοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, αλλά και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, όπου παρατηρείται μείωση από το μέγιστο επιδημιολογικό φορτίο κατά 88,46% και 70,59% αντίστοιχα, καθώς και ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 33,16% σε σχέση με το μέγιστο επίπεδό του.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, από το βαθύ κόκκινο, βγαίνουν ο Δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, καθώς και ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων, όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυπάλαια από 24 ενεργά κρούσματα στο μέγιστο επιδημιολογικό φορτίο είχε εχθές 1, ενώ η Σκιάθος από 26 είχε εχθές επίσης 1.

Η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις περιοχές αυτές, δείχνει ότι όταν δεσμευόμαστε και τηρούμε τα μέτρα υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Ευχαριστούμε τους κατοίκους για τη συνεργασία τους, την υπομονή τους, αλλά και την επιμονή τους και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα με την ίδια προσήλωση, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και επηρεάζεται κάθε στιγμή από τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας.

Άρα πλέον ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, βρίσκονται πλέον η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας πλην των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού και Ευρυτανίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφερειακή Ενότητα Κω.

Επίσης, οι Δήμοι Καλυμνίων και Λέρου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, καθώς και ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Χίου, ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων, οι Δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Αμφίπολης στις Σέρρες, ο Δήμος Βέροιας στην Ημαθία και ο Δήμος Σερρών στην Κεντρική Μακεδονία.

Επίσης, ο Δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο Δήμος Γρεβενών και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης παραμένουν οι Δήμοι Λαμιέων και Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή, στο κόκκινο.

Όσον αφορά τώρα στα μέτρα που ισχύουν σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αποφασίστηκαν τα εξής:

Από την Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τον ΚΑΔ 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ Play και τον ΚΑΔ 92.00.12 που αφορά στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα με κερματοδέκτη, που παραμένουν κλειστά.

Το λιανικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί με click away και click inside, αίρεται όμως το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής:

Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Επιπρόσθετα σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που αξιολόγησε την επιδημιολογική εικόνα των περιοχών, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από Δευτέρα 12 Απριλίου στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη την χώρα, αλλά και Θεσσαλονίκης, μόνο με click away, καθώς στην περιοχές αυτές παρατηρείται μερική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Αντίθετα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους, είναι 36,4 στην Αχαΐα, 36,3 στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κοζάνη είναι 59,3. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου είναι 478 στην Αχαΐα και 459 στην Θεσσαλονίκη, όταν στην Κοζάνη είναι 714.

Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν δείχνει το παραμικρό σημείο σταθεροποίησης.

Ειδικότερα θέλω να σταθώ, να το εξηγήσω, στο Δήμο Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 62,4, όταν το όριο συναγερμού είναι 15, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου είναι 791, όταν το όριο συναγερμού είναι 150.

Αντίστοιχα, στο Δήμο Σερβίων ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου είναι 60,6, ενώ ο μέσος όρος δεκατετραημέρου 893,8, με όριο συναγερμού το 150. Τέλος, στο Δήμο Εορδαίας ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 59,2, ενώ στο δεκατετραήμερο είναι 721.

Επίσης, τόσο στο Δήμο Κοζάνης, όσο και στο Δήμο Εορδαίας έχουμε αύξηση κρουσμάτων 23,5% και 35% αντίστοιχα, με τον αριθμό κρουσμάτων να διαφοροποιείται αυξητικά, σε 432 στην Κοζάνη και 241 στην Εορδαία.

Η κατάσταση όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά δύσκολη και κάνουμε έκκληση για άλλη μία φορά στους κατοίκους για πιστή εφαρμογή των μέτρων.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη αναφορά στα self-tests τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο, όπως όλοι έχουν συμφωνήσει, τόσο για την επαναλειτουργία των Λυκείων, όσο και για τα επόμενα βήματά μας σε άλλους τομείς δραστηριότητας, καθώς μας επιτρέπουν να προφυλάξουμε εμάς και τους γύρω μας, σε συνδυασμό με τα μέτρα αυτοπροστασίας, κάνουν δυνατά κάποια βήματα ελευθερίας πριν ολοκληρωθεί το τείχος ανοσίας που χτίζουμε βήμα-βήμα με τον εμβολιασμό.

Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι ο διαγωνισμός προμήθειας των self-test έγινε με όλους τους κανόνες νομιμότητας. Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε ισχυρό ενδιαφέρον, όπως αποδεικνύει ο μεγάλος ανταγωνισμός, καθώς υπέβαλαν προσφορά 31 οικονομικοί φορείς.

Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με πλήρη διαφάνεια και οι πέντε εταιρείες που πληρούσαν τις τεχνικές προδιαγραφές προκρίθηκαν σε συνέχεια και του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ έχουν προβλεφθεί κυρώσεις σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν ανταποκριθούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες στις υποχρεώσεις τους.

Τα self-test είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, συμπληρωματικό, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων. Και στόχος είναι, όπως γνωρίζετε, τα τεστ αυτά να είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες το συντομότερο δυνατό.

Και προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία διάθεσής τους θα είναι απρόσκοπτη, έχουμε ήδη προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, όλοι μαζί, πολίτες και Πολιτεία δίνουμε από κοινού αυτή τη δύσκολη μάχη. Προσπαθούμε για μια όσο γίνεται πιο ασφαλή σταδιακή επιστροφή μας στη μερική κανονικότητα. Βήμα-βήμα με κανόνες και πολλή προσοχή, αλλά και μεγάλο μας σύμμαχο τους εμβολιασμούς που προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και τα self-tests ένα ακόμη εργαλείο στη μάχη ενάντια στην πανδημία.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε, αξιολογώντας βέβαια συνεχώς καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα, με εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν προσοχή και προσήλωση στην τήρηση των μέτρων.

Είμαστε κοντά στο στόχο. Η επιμονή όλων, οι προσπάθειες όλων θα μας επιτρέψουν να πάρουμε πίσω σταδιακά τις ζωές μας. Δεν εφησυχάζουμε όμως, δεν επαναπαυόμαστε. Κάθε μέρα τηρούμε τα μέτρα και έτσι ερχόμαστε κάθε μέρα πιο κοντά στη ζωή μας όπως την ξέραμε πριν την πανδημία. Σας ευχαριστώ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό