22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανοίγει τη Δευτέρα 29/5/2023 το μοναδικό θερινό της πόλης, το σινέ Κάστρο στο Ρίο

Ειδήσεις Ελλάδα

H αναμονή λαμβάνει τέλος και ο θερινός κινηματογράφος σινέ Κάστρο στο Ρίο ξεκινά τις προβολές του για τη θερινή σεζόν 2023 την Δευτέρα 29/5.

Αυτό αναφέρει στη σελίδα της στο διαδίκτυο η διεύθυνση του αγαπημένου και μοναδικού πλέον θερινού σινεμά στην περιοχή της Πάτρας.

Με το καλό λοιπόν ξεκινά η καλοκαιρινή κινηματογραφική περίοδος στο σινέ Κάστρο που βρίσκεται στην καρδιά του Ρίου στην οδό Σώμερσετ.

Η έναρξη όπως είδαμε στο πρόγραμμα που μας εστάλη γίνεται με μία εξαιρετική ταινία από το Μαρόκο που είχε προβληθεί για περίπου δέκα ημέρες έως και την Κυριακή των Βαΐων στη 2η αίθουσα του Πάνθεον. Ο λόγος το φιλμ «Το Μπλε Καφτάνι» που αξίζει να δουν όσοι σινεφίλ δεν τα κατάφεραν. Θα προβάλλεται στις 21.30 έως και την Τετάρτη 31/5/2023.

Σκηνοθεσία: Μαριάμ Τουζανί

Σενάριο: Μαριάμ Τουζανί, Ναμπίλ Αγιούχ

Φωτογραφία: Βιρζινί Σουρντέχ

Μουσική: Κρίστιαν Ε. Αντερσεν

Πρωταγωνιστούν οι: Σαλέχ Μπακρί, Λούμπνα Αζαμπάλ, Αγιούμπ Μισιούι.

Διάρκεια: 122 λεπτά

Περίληψη

Ο Χαλίμ και η Μίνα έχουν ένα παραδοσιακό ραφείο σε μια από τις παλαιότερες γειτονιές του Μαρόκου. Ο Χαλίμ έμαθε την τέχνη της ραπτικής δίπλα στον αυστηρό πατέρα του. Από μικρό αγόρι εκπαιδεύτηκε στο να κόβει με χειρουργική ακρίβεια το μετάξι, να κεντά με υπομονή και επιδεξιότητα την χρυσή κλωστή στα σχέδια, να σβήνει τα τελειώματα του ρούχου με τέχνη στην κρυφοβελονιά. Μόνο που δεν είναι το μόνο κρυφό, το οποίο τελειοποίησε. Ως ομοφυλόφιλος άντρας σε άκαμπτη μουσουλμανική χώρα, ο Χαλίμ έπρεπε να κρύβει την πραγματική του φύση και να την ικανοποιεί μυστικά, κάποιες κλεφτές ώρες της εβδομάδας στο χαμάμ.

Πόσα γνώριζε η Μίνα, πόσα ένιωθε πάντα μέσα της, πόσα δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει; Κανείς δεν ξέρει. Γιατί κι εκείνη περιορίστηκε στο στενό ύφασμα του ρόλου της: ικανή να είναι μπροστά, στη βιτρίνα του ραφείου, στο χειρισμό των πελατών. Τι γινόταν πίσω, δεν ήταν η θέση της να ψάξει.

Η τέχνη της ραπτικής έχει μυστικά. Σχεδόν όσα κι ο ράφτης της. Μία ταινία που κόβει αρχικά πάνω σε προβλέψιμο πατρόν, αλλά σε αιφνιδιάζει και σε αποζημιώνει με την ποιότητα των μεταξένιων της υλικών και την τρυφερότητα με την οποία τα χειρίζεται.

Η ταινία έχει λάβει το Βραβείο FIPRESCI, στις Κάννες το 2022 και το Βραβείο Κοινού, στο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας 2022 ενώ ήταν & η επίσημη πρόταση του Μαρόκου για το Όσκαρ καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

*Στη συνέχεια από την Πέμπτη 1/6 έως και την Κυριακή 4/6/2023 με ώρα έναρξης 21:30 θα προβάλλεται στο θερινό σινέ Κάστρο η ταινία σε σκηνοθεσία: Χουάν Ντιέγκο Μπότο «Στα Άκρα – On the Fringe». Πρόκειται για μία συμπαραγωγή Ισπανίας και Βελγίου 2022 με την Ισπανίδα διεθνή σταρ Πενέλοπε Κρουζ, και τους Λουίς Τοσάρ, Αντέλφα Κάλβο.

Διάρκεια: 100 λεπτά

Σενάριο: Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Ολγκα Ροντρίγκεζ

Φωτογραφία: Αρνάου Βαλς Κολομέρ

Μοντάζ: Μάπα Πάστορ

Μουσική: Εντουάρντο Κρουζ

Αν ο Κεν Λόουτς ήταν Ισπανός πολίτης και αρκετά πιο απλοϊκός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, αυτή θα ήταν η φετινή ταινία του.

Στο περιθώριο της ζωής στη Μαδρίτη, τρεις ήρωες φτάνουν στα άκρα σε μια προσπάθεια επιβίωσης απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό, μέσα σ’ ένα καταιγιστικό 24ωρο. Μια νεαρή μητέρα συγκεντρώνει ακτιβιστές για να της συμπαρασταθούν την επομένη που θα τής γίνει έξωση από την αστυνομία. Μια μετανάστρια αναγκάζεται να εγκαταλείψει μόνη στο σπίτι την κόρη της για να εργαστεί, με αποτέλεσμα να παρέμβει η πρόνοια. Και μια ηλικιωμένη γυναίκα τηλεφωνεί, μάταια, στο γιο της, για να τον συγχωρέσει. Τις ίδιες ώρες, ένας δικηγόρος τρέχει απεγνωσμένα για να βοηθήσει όσο και όποιον μπορεί, παραμελώντας παράλληλα τη δική του οικογένεια.

Όπως διαβάσαμε πρόκειται για μία ταινία για την οικογένεια, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Μια αντίστροφη μέτρηση για τρεις διαπλεκόμενους χαρακτήρες που προσπαθούν να μην καταρρεύσουν και να περάσουν 24 ζωτικές ώρες που θα αλλάξουν τη ζωή τους. Ποια είναι η επίδραση του οικονομικού στρες στις προσωπικές σχέσεις και πώς η φιλία και η αλληλεγγύη μπορούν να μας βοηθήσουν στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής; Ένας συναρπαστικός αγώνας ενάντια στο χρόνο, στο περιθώριο μιας μεγάλης πόλης.

Διανομή από την Σπέντζος Φιλμ.

ΣΙΝΕ ΚΑΣΤΡΟ ΡΙΟΥ  

ΤΗΛ 2610 994765.

www.cinekastro.wordpress.com

Προπώληση εισιτηρίων μέσω της σελίδας viva.gr

Το σινέ Κάστρο διευθύνει ο Παναγιώτης Κοτσαύτης.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό