18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανιστόρητη ενέργεια η εναπόθεση της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η εναπόθεση της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο ΝΑΤΟ -και μάλιστα σε μια Σύνοδο Κορυφής που η επιθετική, πολεμική ατζέντα της τροφοδοτείται περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία- είναι ενέργεια ανιστόρητη, αδιέξοδη κι επικίνδυνη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. 

«Οι βασικοί στόχοι του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη διεύρυνση και περισσότερη συνοχή  -ενόψει της όξυνσης του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα- θα συνοδεύονται με σχέδια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τροφοδοτώντας έτσι τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους», σημειώνει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. 

Σημειώνεται ότι ο  Κυριάκος Μητσοτάκης κατευθύνεται προς στη Μαδρίτη, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης από τουρκικής πλευράς,  ζητώντας την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων.

 Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ, ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι δυνατόν να έχω μια διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη.. Εμείς είχαμε να διοργανώσουμε φέτος το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα και είπα πως αυτό δεν μπορεί να γίνει», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι «αυτό τελείωσε».  «Αυτή η πόρτα έχει κλείσει. Πρώτα θα συμμαζευτούν, κι όταν συμμαζευτούν τότε μπορούμε να καθαρίσουμε τον οδικό μας χάρτη σε ποιο επίπεδο μπορούν να γίνουν οι συναντήσεις», πρόσθεσε. 

Από την ελληνική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, καθώς έχει διαφανεί από το μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων εκ μέρους της γειτονικής χώρας το τελευταίο διάστημα ότι δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το φως των προβολέων που, μοιραία, θα πέσει επάνω του, για να προβάλει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προσέρχεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», διαμηνύοντας όμως πως δεν πρόκειται «να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση». 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό