26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Ανησυχία στα κόμματα – Η αποχή σπάει ρεκόρ

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τα κομματικά επιτελεία είναι η συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία στις 9 Ιουνίου. Τα μέχρι τώρα δεδομένα και οι κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν πως η αποχή στις ευρωεκλογές θα σπάσει κάθε ρεκόρ.

Η αδιαφορία των πολιτών φαίνεται πλέον δια γυμνού οφθαλμού, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών τόσο στην περιφέρεια όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός πως έχουμε μπει ήδη σε καλοκαιρινό κλίμα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς και τις παραλίες να αρχίζουν να γεμίζουν.

Το 2019 η αποχή ξεπέρασε το 40% παρά το γεγονός πως εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονο πολιτικό ενδιαφέρον. Οι ευρωεκλογές είχαν πραγματοποιηθεί λίγο πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώσει την τετραετία της και η νίκη της ΝΔ ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει λίγο πιο μπροστά τις εθνικές εκλογές.

Τώρα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Η ΝΔ δεν χάνει την πρωτοκαθεδρία της και έχουμε τρία χρόνια μέχρι τις εθνικές εκλογές. Το γεγονός αυτό περιορίζει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Το μόνο ενδιαφέρον που υπάρχει είναι η μάχη που διεξάγεται στην κεντροαριστερά. Η πρώτη του Στέφανου Κασσελάκη σε εκλογές (οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μετράνε καθώς μόλις είχε εκλεγεί) η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.Ένα ακόμη ζήτημα είναι η νεολαία που εκείνη την περίοδο ένα σημαντικό ποσοστό θα διαγωνίζεται για μία θέση στα πανεπιστήμια, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ άλλοι θα αναζητούν εποχική εργασία, συνήθως μακριά από τον τόπο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ποσοστό της αποχής το οποίο δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε στην επιστολική ψήφο. Μία κίνηση που ενδεχομένως να ενίσχυσε λίγο την συμμετοχή αλλά δεν έλυσε το ζήτημα.

Το γεγονός πως 153.322 πολίτες ψήφισαν με την επιστολική ψήφο είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έκαναν αίτηση, λογικά δεν θα έφτανε ποτέ στην κάλπη.

Σαφώς θα βοηθούσε περισσότερο αν την στήριζαν και δεν την πολεμούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό πως κανένας πολιτικός αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έχει καλέσει τους πολίτες να ακολουθήσουν το νέο τρόπο ψηφοφορίας. Το βέβαιο είναι πως η υπόθεση με την Μισέλ Ασημακοπούλου και η διαρροή προσωπικών δεδομένων να έδωσε πάτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για να βρουν αφορμή να αποδομήσουν την επιστολική ψήφο, αν και δεν είχε καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο.

Στο Μαξίμου πάντως είναι αποφασισμένοι να επεκτείνουν το νέο μοντέλο ψηφοφορίας και στις εθνικές εκλογές. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση για να ισχύσει απαιτούνται 200 ψήφοι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό