16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανεπαρκώς προετοιμασμένο το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι των κλιματικών απειλών, διαπιστώνει νέα έκθεση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Επιτροπή στην έκθεσή της καταλογίζει στην κυβέρνηση μία «χαμένη δεκαετία» και ότι έχει αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη λόγω «χλιαρού σχεδιασμού και προετοιμασίας»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η προετοιμασία του Ηνωμένου Βασιλείου σε πολλούς τομείς που είναι ευάλωτοι έναντι κλιματικών απειλών υπολείπεται αισθητά του απαιτούμενου επιπέδου λόγω αδυναμίας προσαρμογής στα δεδομένα, επισημαίνει νεότερη έκθεση της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής (CCC) που συμβουλεύει ανά τακτά διαστήματα τη βρετανική κυβέρνηση.

Η Επιτροπή καταλογίζει στην κυβέρνηση μία «χαμένη δεκαετία» και ότι έχει αφήσει τη χώρα εκτεθειμένη λόγω «χλιαρού σχεδιασμού και προετοιμασίας».

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε κρίσιμους τομείς όπως η προστασία της διατροφικής αλυσίδας, το υδρευτικό δίκτυο, οι μεταφορές, η δημόσια υγεία, οι επιχειρήσεις, η γεωργία και το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Από τους 45 επιμέρους στόχους προσαρμογής στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής που έχει θέσει η κυβέρνηση, μόνο πέντε συνοδεύονται από αξιόπιστα σχέδια σύμφωνα με την έκθεση της CCC.

Ακόμα και για αυτούς τους πέντε στόχους, όμως, δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις λήψης επαρκών μέτρων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, «ενώ έχουμε δει κάποια πρόοδο στο σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή, στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα ελάχιστες αποδείξεις για τον πρακτικό αντίκτυπο αυτού».

Η Επιτροπή παραπέμπει στις θερμοκρασίες ρεκόρ του περσινού καλοκαιριού, όταν ο υδράργυρος ξεπέρασε για πρώτη φορά στη Βρετανία τους 40 βαθμούς Κελσίου, ως παράδειγμα για την ελλιπή προετοιμασία. Εκείνη την περίοδο καταγράφηκαν από 1.000 έως 3.000 θάνατοι που συνδέονταν με τη ζέστη, το 20% των νοσοκομειακών εγχειρήσεων αναβλήθηκαν, προκλήθηκαν προβλήματα στα σιδηροδρομικά δρομολόγια, σημειώθηκε εκτενής ξηρασία στη χώρα και ξέσπασαν πυρκαγιές που κατέστρεψαν μάλιστα δεκάδες οικίες.

«Η έλλειψη επιτακτικής αντίδρασης από την κυβέρνηση ως προς την κλιματική ανθεκτικότητα έρχεται σε έντονη αντιδιαστολή με τις πρόσφατες εμπειρίες των πολιτών αυτής της χώρας. Άνθρωποι, φύση και υποδομές αντιμετωπίζουν καταστροφικό αντίκτυπο καθώς εδραιώνεται η κλιματική αλλαγή. Αυτός ο αντίκτυπος μόνο θα ενταθεί τις προσεχείς δεκαετίες», προειδοποιεί η CCC.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι ακόμα και αν επιτευχθούν οι διεθνείς στόχοι για το περιβάλλον, η ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να θερμαίνεται για τα επόμενα 30 χρόνια, προκαλώντας πιο ασταθείς κλιματικές συνθήκες.

Ωστόσο, το Εθνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής (NAP) της βρετανικής κυβέρνησης δεν αιωρείται στο ύψος των περιστάσεων και των προκλήσεων λόγω έλλειψης «οράματος», απτών στόχων και πρακτικού οδηγού εφαρμογής από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, η δεύτερη επικαιροποίηση του NAP που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται «καθοριστική στιγμή» ώστε να αποτραπούν ακόμα πέντε χαμένα χρόνια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό