12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανελέητοι οι αριθμοί- 57 oι νεκροί, 56 οι αγνοούμενοι, 48 στα νοσοκομεία- Live

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζονται οι έρευνες για την εύρεση των αγνοούμενων στο τρένο που το βράδυ της Τρίτης  συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία στα  Τέμπη.

Η σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη ήταν σφοδρή, τα 2 πρώτα βαγόνια τυλίχτηκαν στις φλόγες και τα υπόλοιπα μετατράπηκαν σε σιδερένια μάζα.

Όσο περνούν οι ώρες δυστυχώς αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών από τη σύγκρουση τρένων.

Νεότερο: 

Στους 57 ανέρχονται μέχρι τώρα οι νεκροί από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ενώ οι αγνοούμενοι είναι 56, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί επίσημα στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενοι 56 επιβάτες. Τονίζεται το μέχρι στιγμής, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην έχει δηλωθεί ως αγνοούμενος από οικείους ή συγγενείς. Αυτήν την ώρα ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί είναι 57 δηλαδή ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο» αναφέρθηκε.

Να διευκρινιστεί πως δεν σημαίνει πως υπάρχουν 57 νεκροί και 56 αγνοούμενοι. Είχαν δηλωθεί αρχικά 56 αγνοούμενοι και έχουν βρεθεί 57 σοροί.

Η διαφορά στον αριθμό υπάρχει (όπως τονίζεται και στην ενημέρωση) γιατί δεν αποκλείεται κάποιος να επέβαινε στο τρένο και να μην είχε δηλωθεί στην αστυνομία από τους συγγενείς του. Αγνοούμενος θα θεωρείται από δω και πέρα όποιος δεν ταυτοποιείται με σορό.

Επίσης σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμο β’,Κωνσταντία Δημογλίδου  48 άτομα παραμένουν για νοσηλεία.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 55 δείγματα από τις σορούς, 52 δείγματα από συγγενείς των επιβατών, καθώς και 26 δείγματα από ανθρώπινα μέλη. Η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας κατά προτεραιότητα προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επώδυνη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν πραγματοποιηθεί 24 ταυτοποιήσεις σορών είκοσι με τη μέθοδο ανάλυσης DNA, δύο με τη μέθοδο ανάλυσης DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων και δύο μόνο με τη μέθοδο ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αν και κατά κανόνα η διαδικασία του DNA διαρκεί πολλές ημέρες, έχουν καταβληθεί προσπάθειες να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο.

Οι οικείοι και οι συγγενείς των θυμάτων, όταν θα ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, θα ενημερώνονται από τον επικεφαλής της Ομάδας Αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και θα προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού. Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών και των οικείων των ταυτοποιημένων σορών έχει ξεκινήσει ήδη με την ενημέρωση των πρώτων τεσσάρων οικογενειών. Υπενθυμίζεται ότι στη διάθεση των συγγενών θυμάτων και τραυματιών βρίσκονται τρία ξενοδοχεία στην πόλη της Λάρισας».

Όπως αναφέρθηκε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι δυνάμεις παραμένουν δύσκολες καθώς κομμάτια του συρμού έχουν μεταμορφωθεί σε άμορφες μάζες. Κατά την επίσημη ενημέρωση εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση έρευνας.

Νεότερο: Στους 57 έχουν φτάσει οι νεκροί από το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Realfm η Ρουμπίνη Λεονταρή, προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας.Συγκεκριμένα, μιλώντας στο μαγκαζίνο του Realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη και την Ελισάβετ Σαλαμάρα, η ιατροδικαστής έκανε λόγο για 57 σορούς και 10 σακούλες με ανθρώπινα μέλη.

Νεότερο: Ο σταθμάρχης είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου.

Είπε πως ο πελάτης του έχει αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών του, ωστόσο δε φταίει μόνο αυτός.

«Έχει αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, αλλά δεν είναι μόνο το λάθος αυτό. Υπάρχει ένα δάσος ευθυνών. Υπάρχει μια αμέλεια από τους παράγοντες. Υπάρχουν στοιχεία στα οποία θα μπορούσε να είναι προσεκτικότερος, αλλά μέχρι εκεί», είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος του σταθμάρχη.

Νεότερο: Έφτασε στον εισαγγελέα ο σταθμάρχης Λάρισας προκειμένου να απολογηθεί για την πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

Ο σταθμάρχης είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για την τραγωδία με τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη.

 Ο σταθμάρχης είναι 59 ετών και βρισκόταν σε άλλα πόστα (αχθοφόρος στον ΟΣΕ, εργαζόμενος στο υπουργείο Παιδείας), είχε εκπαιδευθεί ένα χρόνο, ενώ είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή μόλις πριν από ένα μήνα και ήταν η πρώτη του υπηρεσία.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, οι νεκροί ανέρχονται στους 44, οι τραυματίες στους 72, εκ των οποίων οι 57 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οι 6 σε ΜΕΘ και οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες, με τον φόβο ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αυξηθούν. Η ταυτοποίησης των σορών θα γίνει με τη μέθοδο αναγνώρισης DNA.

Στον εισαγγελέα ο σταθμάρχηςΟ σταθμάρχης της Λάρισας οδηγείται σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα, καθώς είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες. Φέρεται να παραδέχεται το μοιραίο του λάθος και αποδίδει το αιματοβαμμένο περιστατικό στην “κακιά στιγμή”.

Ο σταθμάρχης είναι 59 ετών και βρισκόταν σε άλλα πόστα, είχε εκπαιδευθεί ένα χρόνο, ενώ είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή μόλις πριν από ένα μήνα και ήταν η πρώτη του υπηρεσία.

Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκε το ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία που είχε ο σταθμάρχης Λάρισας και ο μηχανοδηγός λίγο πριν το τραγικό δυστύχημα με την σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη. Η συνομιλία  έχει ως εξής:

-Η Λάρισα ακούει;

-Ακούει. ΜΕ 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου Νέων Πόρων

-Βασίλη, φεύγω;

-Φεύγεις, φεύγεις

-Έγινε, καλό βράδυ, καλή συνέχεια.

Την ίδια ώρα δραματικές είναι οι στιγμές έξω από τις πύλες των νοσοκομείων, όπου γονείς περιμένουν για ώρες αναζητώντας τα παιδιά τους και συγγενείς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Φίλοι και συγγενείς των επιβατών κάνουν τον δικό τους αγώνα μέσα από τα social media αναρτώντας φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων, κάνοντας έκκληση σε περίπτωση που γνωρίζει κάποιος το οτιδήποτε.

Τα θύματα της τραγωδίας κυρίως νεαρά άτομα, ηλικίας από 20 έως 30 ετών, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένα κοριτσάκι 6,5 ετών το οποίο νοσηλεύεται στην χειρουργική ΠΓΝΛ και ένα αγόρι 8 ετών που νοσηλεύεται στην παιδοχειρουργική του νοσοκομείου της Λάρισας.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Τμήματα των δύο αμαξοστοιχιών έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα. Τα πρώτα βαγόνια έχουν συνθλιβεί, ενώ δύο τεράστιοι γερανοί που βρίσκονται στο σημείο σηκώνουν κομμάτια για να προχωρήσουν οι έρευνες. Πυροσβεστικά και ασθενοφόρα έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Η φονική σύγκρουση των δύο σιδηροδρομικών συρμών, στην περιοχή των Τεμπών, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο σταθμάρχηςΟ 59χρονος σταθμάρχης απολογήθηκε στο στάδιο της προανάκρισης και είναι ο μόνος -έως τωρα- που έχει συλληφθεί για την πολύνεκρη τραγωδία που έχει παγώσει το πανελλήνιο, ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα.

Οι κατηγορίες για τις οποίες θα ασκηθεί ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα αφορούν στο αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων (κακούργημα). Με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια. Παράλληλα, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Επίσης έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ποινικής δίωξης για τον σταθμάρχη και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, εισαγγελέας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, εποπτεύει το σύνολο των ερευνών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την αναζήτηση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα, έρευνες που διενεργούνται με εντολή του προς κάθε κατεύθυνση.

Παράλληλα με εντολή του κ. Δασκαλόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης, ενώ με εντολή του, παρίσταται εισαγγελέας διαρκώς στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας για τα μακάβρια ευρήματα του τραγικού συμβάντος, αυτοψία που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την συνολική αξιολόγηση για το τι και ποιος έφταιξε για το πολύνεκρο δυστύχημα. Από την άλλη πλευρά, με βάση την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που έγινε νωρίς χθες το πρωί της Τετάρτης (1.03.2023), οι έρευνες οφείλουν να τρέξουν πολύ γρήγορα και προς κάθε κατεύθυνση για να δοθούν εμπεριστατωμένες απαντήσεις για τις ευθύνες και τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό