18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανεβαίνουν οι τόνοι εν όψει β΄ γύρου – Ζυμώσεις και στο βάθος debate

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις συμμαχίες που θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς εν όψει του δεύτερου γύρου στρέφεται το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, με τις ζυμώσεις να συνεχίζονται και τους δύο μονομάχους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου να ανεβάζουν τους τόνους.

«Ρόλο – κλειδί» αναμένεται να διαδραματίσει η στάση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος «τερμάτισε» τρίτος στον πρώτο γύρο και αναμένεται σήμερα να ανοίξει τα «χαρτιά» του για τον ποιον υποψήφιο θα στηρίξει. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm o κ. Λοβέρδος ανέφερε πως θα ανακοινώσει στις 16.00 με γραπτή του δήλωση ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξει, αν και όπως είπε, θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει δεύτερος γύρος. «Δεν είναι μια εύκολη δήλωση, δεν έχω δει όλους τους στενούς μου συνεργάτες. Έχω δεχθεί μηνύματα από όλη την Ελλάδα, υπάρχει μία τάση αλλά δεν είναι συντριπτικά πλειοψηφική» ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «με τον κ. Ανδρουλάκη δεν έχω ανταλλάξει ούτε τηλέφωνο» και πως «με τον κ. Παπανδρέου έχει μιλήσει τρεις φορές. «Δεν διαπραγματεύομαι με κανέναν, άλλο συζητώ άλλο διαπραγματεύομαι» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχετικά με το αν μίλησε με τον κ. Λοβέρδο, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί του και πως δεν θα μπει σε καμία παρασκηνιακή διαπραγμάτευση. «Τιμώ τους συνυποψηφίους μου και τους τιμώ και με αυτό τον τρόπο. Θα μιλήσουμε δημοσίως» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πάντως ότι η στήριξη όλων των συνυποψηφίων του είναι ευπρόσδεκτη. «Δεν απευθύνομαι σε αυτούς που με ψήφισαν μόνο, αλλά σε όλους και δεσμεύομαι ότι αν μου δώσουν αυτή τη δυνατότητα, αν με τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή θα τους προσφέρω ένα ανοιχτό κόμμα, σοδιαλδημοκρατικό κόμμα, ισχυρό κόμμα, ένα κόμμα αξιοκρατίας και διαφάνειας», δήλωσε. 

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές αναφορές του Γιώργου Παπανδρέου ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για διορισμούς με πελατειακά κριτήρια ο κ. Aνδρουλάκης έκανε λόγο για fake news.

«Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ. με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013» ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης πως στο συνέδριο που εκλέχθηκε γραμματέας «εκλέχθηκε με έναν όρο: ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση». «Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news» είπε.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Γιώργου Παπανδρέου ότι εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης στην παράταξη, σημείωσε ότι η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων.

Από την πλευρά του, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, είπε ότι θα μιλήσει με όλους τους συνυποψηφίους του για το δεύτερο γύρο και κάλεσε τους πολίτες να πάνε στη κάλπη με παραταξιακή συνείδηση.

Άσκησε παράλληλα κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές θέσεις του σε πολλά θέματα, ούτε τη πραγματική ιδεολογική του τοποθέτηση. «Δεν ξέρω πού τοποθετείται ιδεολογικά. Ρωτήστε τον» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επέμεινε ακόμη ότι μπορεί να ηγηθεί του Κινήματος Αλλαγής για την αναγέννηση της ευρύτερης παράταξης, υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φέρνει την ανανέωση, γιατί «η ανανέωση δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά ιδεών».

Έθεσε επίσης το θέμα ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα έχει να δώσει μάχες, τόσο στη κοινωνία, όσο και στο Κοινοβούλιο. «Είναι παράδοξο να μην ξέρουμε ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα» σημείωσε για να συμπληρώσει: «Εμένα δεν θα με ήθελαν. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορώ να επαναπατρίσω ψηφοφόρους, η δε Ν.Δ. γιατί θα έχει απέναντί της μια σκληρή αντιπολίτευση με τον δικό μου τρόπο, χωρίς φωνασκίες».

Επέκρινε στη συνέχεια τον κ. Ανδρουλάκη για τη θέση που εξέφρασε για την κατάργηση του βέτο σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. «Πάλεψα να μην περάσει με την κ. Μέρκελ, όταν μας ζητούσε λόγω της οικονομικής κρίσης. Αν δεν είχαμε το βέτο, δεν θα μπορούσε να μπει η Κύπρος στην Ε.Ε.», ανέφερε. 

Θετικοί για debate

Αμφότεροι οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου εμφανίζονται θετικοί για τη διεξαγωγή ενός debate. Κατά τη χθεσινή του συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου ανέφερε συγκεκριμένα πως επιθυμεί να γίνει debate με επάρκεια χρόνου για ελεύθερη συζήτηση και περιμένει την απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι «πρέπει να υπάρξει αυτή η συζήτηση διότι ο κόσμος θέλει δεσμεύσεις». «Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, απλά θα γίνει με τρόπο θεσμικό, με κριτήρια, όπως είχαμε συμφωνήσει και με τους τέσσερις συνυποψηφίους μου πριν την Κυριακή κι έγινε κάτι που θεωρώ ότι βοήθησε» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Εύχομαι να γίνει και να συμφωνήσουμε στους όρους, όπως συμφωνήσαμε και με τους υπόλοιπους τέσσερις συνυποψηφίους μας και το κάναμε».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό