31.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ανδρουλάκης στο ΒΗΜΑ: «Στις ευρωεκλογές θα είμαστε στην όχθη των νικητών»

Ειδήσεις Ελλάδα

Για ανάγκη να υπάρξει ισχυρή σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη που θα συμβάλει στην ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων κάνει λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στο «Βήμα». Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει πως το ΠαΣοΚ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των εισοδημάτων των πολιτών. Εξηγεί τι πρέπει να γίνει σχετικά με τις εξελίξεις στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και γιατί το ΠαΣοΚ το βράδυ των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου θα είναι στην όχθη των νικητών.

Σε μία εβδομάδα ακριβώς οι πολίτες θα βρεθούν στα εκλογικά κέντρα. Ποιο είναι το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές;

«Στις 9 Ιουνίου ο ελληνικός λαός αποφασίζει για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πρώτα απ’ όλα, οι πολίτες με την ψήφο τους έχουν τη δύναμη να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εδώ και πέντε χρόνια η μόνη «σταθερότητα» που έφερε στη χώρα είναι η σταθερή απόκλιση από το επίπεδο ζωής των πιο ανεπτυγμένων κρατών της Ευρώπης. Με ένα ισχυρό ΠαΣοΚ, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα αποκτήσουν ξανά μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση που θα μπει εμπόδιο στην ασυδοσία της κυβέρνησης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κάθε ψήφος στο ΠαΣοΚ είναι υποθήκη για μία γνήσια προοδευτική κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς στη χώρα, η οποία θα οδηγήσει ξανά την ελληνική κοινωνία στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μπορούμε και αξίζουμε πολύ καλύτερα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Να μην αφήσουμε το μέλλον των λαών μας στα χέρια των συντηρητικών δυνάμεων και της άκρας Δεξιάς. Μπορούμε οι Σοσιαλδημοκράτες να αγωνιστούμε με επιτυχία για μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, που θα είναι φάρος σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της βιώσιμης ανάπτυξης και της δικαιοσύνης σε έναν κόσμο που παρασύρεται στη δίνη της αστάθειας».

Ακούμε να μιλάτε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί και πόσο απέχουμε από αυτήν;

«Οταν μιλάμε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σκεφτείτε μόνο την επιτυχία του Ανδρέα Παπανδρέου με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, μέσω των οποίων άνοιξε ο δρόμος για τη σύγκλιση Βορρά και Νότου. Σήμερα βέβαια δεν υπάρχουν οι μεγάλοι οραματιστές ηγέτες της μεταπολεμικής εποχής, όπως ο Βίλι Μπραντ, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Ανδρέας, ο Ούλοφ Πάλμε, ο Φελίπε Γκονζάλες, ο Μάριου Σουάρες, ούτε καν ένας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κόσμος σήμερα οδηγείται στα άκρα γιατί δεν αισθάνεται γεωπολιτική, οικονομική, εργασιακή, κλιματική ασφάλεια και είναι καθήκον μας να του την προσφέρουμε. Για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Με αυτό τον τρόπο θα πάψουμε να είμαστε ευάλωτοι και σε γεωπολιτικές και οικονομικές κρίσεις που πλήττουν περισσότερο τους πιο αδύναμους και τα μεσαία στρώματα. Αναλογιστείτε πόσο εκτεθειμένη βρέθηκε η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη το 2010, όταν μια χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ μετατράπηκε σε πολυετή κρίση χρέους. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δεν είχαν προβλεφθεί στη Συνθήκη του Μάαστριχτ κοινά εργαλεία έκτακτης χρηματοδότησης σε περίπτωση κρίσεων. Αν υπήρχαν, τότε θα βιώναμε την κρίση πολύ λιγότερο επώδυνα. Και σήμερα δείτε πόσο αμήχανα στέκεται η Ευρώπη ενώπιον των γεωπολιτικών αναταραχών στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Απουσιάζουν εκκωφαντικά κοινοί μηχανισμοί δράσης σε επίπεδο εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής όπως είναι ο ευρωστρατός και για τον οποίο θα παλέψουμε. Στην εποχή των πολυκρίσεων, υπάρχει πλήθος προκλήσεων, από την τεχνητή νοημοσύνη έως την κλιματική κρίση, που απαιτούν κοινό βηματισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτό τον λόγο οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές αγωνιζόμαστε για μια Ευρωπαϊκή Ενωση που θα προωθεί πολιτικές για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, με κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, για μια αυτοδύναμη και ακηδεμόνευτη Ευρωπαϊκή Ενωση με κοινή αμυντική πολιτική».

Το μήνυμα είναι ότι ισχυρή Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σημαίνει ισχυρές πολιτικές για την κοινωνία, το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημοκρατία

Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τι πρέπει να γίνει ώστε να μειωθεί άμεσα το κόστος ζωής και να δουν οι πολίτες ορατά αποτελέσματα;

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί με την επιστολή του Πρωθυπουργού στην κυρία Φον ντερ Λάιεν. Πρόκειται για κοροϊδία να εμφανίζει ο κ. Μητσοτάκης ως δική του πρωτοβουλία την επιστολή, όταν από το 2020 κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει να διερευνηθούν οι εδαφικοί και εφοδιαστικοί περιορισμοί κατά την τιμολόγηση των πολυεθνικών. Η ακρίβεια φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη γιατί οι επιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες από τα υπόλοιπα κράτη. Ο πληθωρισμός απληστίας αυξάνει τα κέρδη των λίγων εις βάρος των μισθωτών, των πιο ευάλωτων, των μεσαίων στρωμάτων. Βρισκόμαστε σε μια αναδιανομή του πλούτου από τους πιο αδύναμους στους πιο ισχυρούς. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Τους 24 από τους 36 τελευταίους μήνες (αν προσθέσουμε και τον Μάιο, καθώς η τάση δεν αναμένεται να αλλάξει) έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα τον Απρίλιο τρέχουν με υπερτριπλάσια ταχύτητα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε μια χώρα μάλιστα όπου ο λαός έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2023, στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ των 27, οι πραγματικοί μισθοί να συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται με τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό. Το ΠαΣοΚ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των εισοδημάτων των πολιτών. Με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για συγκεκριμένο διάστημα, που θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερέσοδα των έμμεσων φόρων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία. Μόνο το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 το κράτος εισέπραξε 215 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού. Πέρυσι το κράτος εισέπραξε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το 2022 από έμμεσους φόρους αγαθών και υπηρεσιών. Αυτά είναι χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν μιλάμε για μηδενικό ΦΠΑ στα πάντα και για πάντα, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι βολεύει τον κ. Μητσοτάκη να απαντά σε «λύσεις» μη εφαρμόσιμες. Σχετικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν απέδωσε στην Ισπανία, δεν στέκει γιατί το ίδιο το δεξιό κόμμα της Ισπανίας όχι μόνο λέει ότι το μέτρο πέτυχε, αλλά θέλει να διευρυνθεί και σε χρόνο και σε προϊόντα. Η μόνη αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το μέτρο θα περάσει στον καταναλωτή, γιατί θέλει μια ασύδοτη αγορά.

«Η ακρίβεια φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη»

Γι’ αυτό μετά από τρία χρόνια μεγάλης ακρίβειας, έχει αφήσει ανίσχυρη τόσο την Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και τη ΔΙΜΕΑ, με μόλις 80 ελεγκτές. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και πραγματικά ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού, στελεχωμένη με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες και με επαρκείς προσλήψεις καταρτισμένων υπαλλήλων, αλλά και εξοπλισμένη με τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Η Επιτροπή οφείλει να παρακολουθεί και να δημοσιοποιεί τις τιμές αντιστοίχων προϊόντων στην ΕΕ και να διερευνά τους λόγους της απόκλισης από τις τιμές στην Ελλάδα. Παράδειγμα είναι οι τηλεπικοινωνίες αλλά και οι υπηρεσίες υγείας, για τις οποίες ο ελληνικός λαός πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες. Προτείνουμε, επίσης, τη θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι με ευθύνη της κυβέρνησης οι Ελληνικές Ενώσεις Καταναλωτών δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμη και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα χρηματοδότησής τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Θέλουμε να έχουμε τη δύναμη για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και στις επόμενες εθνικές εκλογές να υπάρχει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία μια ισχυρή κυβερνητική επιλογή που θα μπορεί να βάλει τέλος στην αλαζονεία

Ο εκλογικός στόχος ποιος είναι για το ΠαΣοΚ και ποιος για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές; Πιστεύετε θα τους πετύχετε;

«Η προσπάθειά μας δεν έχει ταβάνι. Συνομιλώντας καθημερινά με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα είμαι σίγουρος ότι το ΠαΣοΚ θα είναι για μία ακόμα φορά η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών και το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα είμαστε ξανά στην όχθη των νικητών έχοντας αυξήσει τα ποσοστά μας σε σχέση τόσο με τις ευρωπαϊκές όσο και με τις τελευταίες εθνικές εκλογές πολύ περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα. Ομως, ο στόχος μας δεν είναι απλώς ποσοτικός. Θέλουμε να έχουμε τη δύναμη για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και στις επόμενες εθνικές εκλογές να υπάρχει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία μια ισχυρή κυβερνητική επιλογή που θα μπορεί να βάλει τέλος στην αλαζονεία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέλουμε να ενισχύσουμε τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε πολιτικές που ενισχύουν τα κοινωνικά δικαιώματα, προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Ο υποψήφιός μας για την Επιτροπή Νίκος Σμιτ εκφράζει ακριβώς αυτές τις προτεραιότητες αφού με νομοθετική του πρωτοβουλία βοήθησε τους διανομείς και τους εργαζομένους στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη να αποκτήσουν καλύτερα εργασιακά δικαιώματα. Δυστυχώς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία αρνείται ακόμα και να δεσμευθεί ότι δεν θα συνεργαστεί με την Ακροδεξιά με την υποψήφιά τους Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ότι ισχυρή Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και την Ευρώπη σημαίνει ισχυρές πολιτικές για την κοινωνία, το περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημοκρατία».

Ποια είναι η θέση σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών με όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα;

«Είναι προφανές ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμα σε ομηρεία, γιατί έχουμε μια κουτσή συμφωνία χωρίς μηχανισμό επιτήρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί καλύτερα τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η Νέα Δημοκρατία εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα και δεν αντέδρασε ούτε στο γεγονός ότι ο κομματικός συνασπισμός με τον οποίο εκλέχτηκε η νέα πρόεδρος τιτλοφορείται «Η δική μας Μακεδονία». Από την πλευρά, δε, του κ. Κασσελάκη, διεπράχθη μια γκάφα ολκής. Την ώρα που έχουμε προσβολή της Συμφωνίας από την πρόεδρο της γειτονικής χώρας, έρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και λέει να φέρουμε προς κύρωση τα μνημόνια. Δίνει έτσι το πάτημα στην άλλη πλευρά να μπορεί να υποστηρίζει ότι «δικαιωθήκαμε με τον αλυτρωτισμό μας, που οδήγησε τους Ελληνες στην κύρωση»».

Εχετε πει πως την επόμενη ημέρα των εκλογών θα απευθύνετε «ανοικτό κάλεσμα με κοινωνικούς όρους προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις». Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό και με ποιους θα συνομιλήσετε;

«Εχω δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό να αναλάβω μετά τις ευρωεκλογές μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, πάνω στο τραπέζι, στο φως της ημέρας, στη βάση της κοινωνικής συμμαχίας που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε. Στρατηγικός μου στόχος είναι μια σύγχρονη και ισχυρή Κεντροαριστερά, που θα είναι η αυριανή κυβέρνηση στον τόπο. Γι’ αυτό ζητώ ισχυρή εντολή στις 9 Ιουνίου, με ένα δυνατό ΠαΣοΚ, ώστε να διασφαλίσω την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, ούτε την πολυτέλεια πειραματισμών, που έχουν στοιχίσει στο παρελθόν. Ο προοδευτικός κόσμος έχει αντιληφθεί ποιος είναι σε θέση – με σοβαρότητα, γνώση των θεμάτων, αξιοπιστία και συνέπεια λόγων και έργων – να συνομιλήσει και να ενώσει όλο τον χώρο, από το προοδευτικό Κέντρο, την πολιτική Οικολογία έως την Αριστερά. Αυτό τον προοδευτικό πλουραλισμό και τη δυνατότητά ανασύνθεσής του θέλω και μπορώ να τον εγγυηθώ προσωπικά μετά την 9η Ιουνίου».

Υπόθεση υποκλοπών«Νομικά υπόλογος όποιος εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ»

Πώς θα κινηθείτε στο θέμα των υποκλοπών και γιατί πιστεύετε πως δεν έχετε ενημερωθεί ακόμη για τους λόγους της παρακολούθησής σας από ΕΥΠ και Predator;

«Η απόφαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για πλήρη ενημέρωσή μου από την ΕΥΠ, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτελεί θεσμική νίκη για την ίδια τη Δημοκρατία. Αγωνίζομαι για ένα κράτος δικαίου, που δεν πλήττεται από υπόγειες και σκοτεινές διαδρομές, όπου μπορεί ο κάθε Καμμένος και ψεκασμένος να αναπαράγει ψεύδη που δίνουν εν τέλει άλλοθι στις παραθεσμικές ενέργειες του Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι προκλητικό το γεγονός ότι η ΕΥΠ δεν εφαρμόζει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας και αρνείται να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για τους τυπικούς λόγους της παρακολούθησής μου. Τι έχει να πει άραγε για αυτή την εξέλιξη ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης; Επαναλαμβάνω ότι όποιος εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ θα είναι νομικά υπόλογος».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό