20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανδρουλάκης κατά Σκυλακάκη για τους «φτωχούς χωρίς αυτοκίνητο»

Ειδήσεις Ελλάδα

Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]

Τον αμφιλεγόμενο ισχυρισμό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ότι ενδεχόμενη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα θα αδικούσε τους φτωχούς γιατί δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους αυτοκίνητα, αντέκρουσε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναπτύσσοντας επιχειρηματολογία που καταδεικνύει το αντίθετο.

«Οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης αιωρούνται της πραγματικότητας» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης σε συνάντησή του με αντιπροσωπία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. «Είναι γνωστό ότι τα πιο ενεργοβόρα οχήματα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα τα έχουν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας» εξήγησε και κάλεσε την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι το κλίμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσα μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Τάχθηκε δε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Κατήγγειλε επίσης ότι χιλιάδες συμπολίτες μας, νοικοκυριά και επιχείρησης βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. «Οι ανισότητες καλπάζουν, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι πολιτικές πρέπει να είναι συγκροτημένες» πρόσθεσε στρέφοντας εκ νέου τα βέλη του στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Γιαννακοπούλου: Συμφωνεί η κυβέρνηση ότι είναι δίκαιος ο φόρος στα καύσιμα;

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σκυλακάκης δέχθηκε ομαδικά πυρά από το ΚΙΝΑΛ κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης των 22 βουλευτών του κόμματος για το «τσουνάμι ακρίβειας και αισχροκέρδειας» όπου έγιναν εκτενείς αναφορές στις δυσβάσταχτες τιμές των καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκαθαρίσει εάν η κυβέρνηση υιοθετεί τον ισχυρισμό του κ. Σκυλακάκη ότι είναι δίκαιος ο φόρος στα καύσιμα. «Μας έχετε μπερδέψει, ειλικρινά. Μπορείτε να μας απαντήσετε σ’ αυτό; Απαντήστε. Όπως λέει ο κ. Σκυλακάκης, είναι ένας δίκαιος φόρος, ο οποίος αφορά μόνο τους πλούσιους και όχι τους φτωχούς» τόνισε απευθυνόμενη στον κ. Σταϊκούρα.

Λιακούλη: Το 58% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιεί αυτοκίνητο λόγω ακρίβειας

Τον ισχυρισμό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών αντέκρουσε και η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη επικαλούμενη στοιχεία από πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης που καταγράφει την έκταση της ενεργειακής ένδειας στην Ελλάδα. «Το 79% δηλαδή οκτώ στους δέκα, έχουν περιορίσει τη θέρμανση και το 58% δεν χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο, επειδή η τιμή των καυσίμων έχει εκτιναχθεί» σημείωσε από το βήμα της Βουλής η κυρία Λιακούλη.

Κεγκέρογλου: Κυνική η δήλωση Σκυλακάκη

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου καταλόγισε «κυνικότητα» στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να δηλώσει εάν την υιοθετεί. «Αυτή είναι η αντίληψη της Κυβέρνησης; Την υιοθετεί; Να μας πείτε, κύριε Σταϊκούρα, εάν είναι κυβερνητική άποψη ή μια προσωπική άποψη του κ. Σκυλακάκη…» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος, πάντως, έχει πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις από τον ισχυρισμό του κ. Σκυλακάκη.

Οξύτατη κριτική για τη δήλωση Σκυλακάκη έχει ασκήσει και η Χαριλάου Τρικούπη. «Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνουν πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης δηλώνει πως είναι αντιλαϊκό μέτρο η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα, διότι «τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητο» τόνισε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και κατέληξε λέγοντας: «οι προτεραιότητές τους είναι ξεκάθαρες».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό