12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανδρέας Λοβέρδος: Καθολική επάνοδος του ΠΑΣΟΚ με ψηφοφόρους και όνομα

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Συνέντευξη στον Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]

Καθολική επάνοδο «με το ΠΑΣΟΚ» και επαναπατρισμό των ψηφοφόρων του κέντρου και της κεντροαριστεράς θέτει ως στόχο του ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ τονίζει σε συνέντευξή του στη «Ν» ότι δεν αντέχει να βλέπει το καλύτερο κόμμα της μεταπολίτευσης να μαραζώνει. Ταυτόχρονα τηρεί σαφείς αποστάσεις από τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι «ο καθείς κρίνεται από τα έργα του» και σημειώνει ότι οι περιστάσεις «επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή». Επιπλέον ο κ. Λοβέρδος δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει το ιστορικό όνομα του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «φτάνουν πια τα βαφτίσια».

Προτείνετε τη συλλογική άσκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ υπό ένα σχήμα με τρεις αντιπροέδρους. Τι θα προσφέρει αυτό στη λειτουργία του κόμματος;

«Πιστεύω στη συλλογικότητα και θα την υπηρετήσω αταλάντευτα από όποια θέση και αν βρεθώ. Εφόσον οι συμπολίτες μας με προτιμήσουν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έχω δηλώσει ότι όλα θα γίνουν από την αρχή και όλα θα αποφασιστούν από τη βάση. Κανένα όργανο μη αιρετό. Σε ό,τι αφορά τους τρεις αντιπροέδρους, ο ένας θα έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα, ο δεύτερος την τοπική αυτοδιοίκηση και η τρίτη θέση δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, αλλά θα πρόκειται για μία αντιπροεδρία που θα αναλάβει την ανασυγκρότηση της παράταξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εν όψει των εθνικών εκλογών. Στόχος μου είναι ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων του κόμματος και αυτό θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής δράσης. Ορισμένοι μου επισημαίνουν ότι οι αντιπρόεδροι συνήθως ροκανίζουν την καρέκλα του προέδρου. Εγώ απαντώ ως απολύτως ελεύθερος άνθρωπος “ας τη ροκανίζουν, αρκεί να δουλεύουν για την παράταξη. Ζητούμενο από την πρώτη μέρα της νέας εποχής είναι να επανέλθουμε καθολικά με το ΠΑΣΟΚ και να ξανακερδίσουμε τους πολίτες. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι μαζί αυτό που πρέπει και όλα τα άλλα έπονται”. Άλλωστε, ο λόγος που μπαίνω μπροστά σε αυτές τις εσωκομματικές διαδικασίες δεν συνδέεται με προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά με παραταξιακή συνείδηση κυρίως. Δεν αντέχω να βλέπω το καλύτερο κόμμα της μεταπολίτευσης να μαραζώνει».

Μιλήσατε για δυνατότητα υπερδιπλασιασμού της εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές. Από ποιους πολιτικούς χώρους θα προσελκύσετε ψηφοφόρους για να πετύχετε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο;

«Δεν τίθεται ζήτημα άντλησης ψήφων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Είναι καθαρά θέμα επαναπατρισμού των ψηφοφόρων του κέντρου και της κεντροαριστεράς που απογοητευμένοι όπως φαίνεται από την υπάρχουσα κατάσταση έχουν στραφεί οι πρώτοι στον Μητσοτάκη και οι δεύτεροι στον Τσίπρα. Λύσεις πολιτικής ανάγκης είναι για τους προοδευτικούς πολίτες τα άλλα δύο κόμματα. Πιστεύω ότι μπορώ να στείλω μήνυμα ελπίδας και νίκης, μήνυμα μετριοπάθειας και αποτελεσματικότητας και σε επίπεδο τελευταίας ανάλυσης μήνυμα κοινής λογικής προς όλους εκείνους τους πολίτες που έφυγαν δεξιά και αριστερά, αλλά και σε όσους παραμένουν αδρανείς πολιτικά από την εποχή των μνημονίων. Ο υπαρξιακός μας αντίπαλος, λαϊκιστής ΣΥΡΙΖΑ και ο παραδοσιακός, ιδεολογικός μας αντίπαλος η συντηρητική Νέα Δημοκρατία δεν είναι επιλογή για όσους ανήκουν στη δημοκρατική παράταξη. Οι πολίτες μάς περιμένουν. Η χώρα έχει ανάγκη τον προοδευτικό πρωταγωνιστή. Και γι’ αυτό οφείλουμε να τους κάνουμε να πιστέψουν ξανά σε μας και στη δύναμη των ιδεών μας».

Η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε «επικοινωνιακό κόλπο» την πρόταση για επιστροφή της ονομασίας και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Πώς το σχολιάζετε;

«Δεν σχολιάζω ποτέ τις θέσεις άλλων. Δεν μπήκα στην πολιτική για να κάνω τον σχολιαστή. Θεωρώ χρέος μου να είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανασύσταση της προοδευτικής παράταξης γιατί με συνεπαίρνει ο εθνικός στόχος της φιλόδοξης Ελλάδας, της δυναμικής οικονομίας, της δημιουργικής και εξωστρεφούς κοινωνίας. Στον παρόντα χρόνο πιστεύω ότι αρκετά δοκιμαστήκαμε με τα πειράματα. Φτάνουν πια τα βαφτίσια. Θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό: υπόσχομαι να επαναφέρω το ιστορικό όνομα του ΠΑΣΟΚ για το οποίο προσωπικά καμαρώνω και με σύμβολό μας τον ήλιο να ξαναφωτίσουμε τους προοδευτικούς δρόμους της πολιτικής ζωής. Άλλωστε το σύνθημά μου για τις εσωκομματικές εκλογές είναι ένα: Για πάντα ΠΑΣΟΚ».

Οι εκλογές της απλής αναλογικής είναι πιθανό να ανοίξουν τον δρόμο σε κυβέρνηση συνεργασίας. Προτίθεστε να συζητήσετε ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης τόσο με τη Ν.Δ. όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Το ερώτημα αυτό είναι απαξιωτικό και απότοκο των ισχνών ποσοστών. Με προσβάλλει. Μπαίνω μπροστά γιατί η μοίρα του κομπάρσου δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ. Την παράταξη θα την ξαναστήσουμε και τότε για τις μετεκλογικές συνεργασίες θα ερωτώνται άλλοι. Το SPD δείχνει πως με ρεαλιστική μέθοδο και ισχυρή ηγεσία οι σοσιαλδημοκράτες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ο λαός θα μας εμπιστευτεί εάν οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και η πολιτική μας ανταποκρίνεται στις αξίες μας. Το ΠΑΣΟΚ δεν δημιουργήθηκε για να καταντήσει κόμμα διαμαρτυρίας».

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο απόηχος της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής;

«Όπως σε όλες τις περιστάσεις στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, ο καθείς κρίνεται κατά τα έργα του. Προσωπικά απευθύνθηκα στις συντρόφισσες και τους συντρόφους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κάνοντας μια ομιλία αμιγώς πολιτική ξεδιπλώνοντας τις απόψεις μου για το πού βρισκόμαστε σήμερα και τι οφείλουμε να κάνουμε αύριο για να γίνει η παράταξη δύναμη εξουσίας. Η ομιλία μου είναι αναρτημένη πλέον στις σελίδες μου στο διαδίκτυο (YouTube, Facebook, Twitter) και έχει τη δυνατότητα όποιος θέλει να διαπιστώσει ότι επειδή οι περιστάσεις επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή μίλησα και με το νου και με την καρδιά και όσα ακούστηκαν ήταν σαφή, μετρημένα, ζυγισμένα. Γιατί ή θα προχωρήσουμε νικηφόρα ή θα μείνουμε στάσιμοι περιμένοντας το πολιτικό μας τέλος. Για μένα αυτό είναι το μείζον και σε αυτό εστίασα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό