24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανατροπή για τον «Θεό του Χάους»: Πώς μπορεί μεγάλος αστεροειδής να πέσει στη Γη

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τεράστιος αστεροειδής θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη νωρίτερα από το αναμενόμενο αφού τα δεδομένα «αναθεωρήθηκαν»

Δεν αποτελεί είδηση πως οι επιστήμονες παρακολουθούν τα ουράνια σώματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Ίσως το πιο γνωστό από αυτά είναι ο αστεροειδής Apophis, τον οποίο οι ειδικοί έχουν υπολογίσει πως θα πλησιάσει κοντά στη Γη στις 13 Απριλίου 2029.

Ή τουλάχιστον έτσι γνωρίζαμε μέχρι τώρα καθώς, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, αυτό έχει αλλάξει καθώς νέα μελέτη ανατρέπει αυτά που ξέραμε και ισχυρίζεται ότι οι πιθανότητες να μας χτυπήσει είναι υψηλότερες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Ο Apophis, γνωστός και ως ο «Θεός του Χάους», είναι ένας τεράστιος αστεροειδής, πλάτους 340 μέτρων, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον Αιγύπτιο θεό του χάους και της καταστροφής. Έχοντας αυτό κατά νου, σε περίπτωση που ένα τόσο μεγάλο ουράνιο σώμα χτυπούσε τη Γη, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές. Στην πραγματικότητα, θεωρείται ότι η πρόσκρουση του αστεροειδούς θα ισοδυναμούσε με 1.000 μεγατόνους TNT.

Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες είχαν αναφέρει ότι ο αστεροειδής αναμένεται να μας προσπεράσει στις 13 Απριλίου 2029 – περνώντας σε ασφαλή απόσταση 40.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας- αλλά ήταν βέβαιοι ότι δεν θα υπήρχε σύγκρουση. Αυτό όμως πλέον έχει αλλάξει…

Η μελέτη που ανατρέπει τα δεδομένα

Ενώ η τρέχουσα τροχιά του Apophis δείχνει ότι δεν επίκειται σύγκρουση με τον πλανήτη μας, μια νέα μελέτη -που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Planetary Science- διαπίστωσε ότι ένα αντικείμενο τόσο μικρό όσο μισό μέτρο θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Ο Καναδός αστρονόμος Paul Wiegert και ο συν-συγγραφέας της έρευνας Benjamin Hyatt εξέτασαν τις πιθανότητες σύγκρουσης του αστεροειδούς με κάποιο άλλο αντικείμενο που θα μπορούσε να τον αναγκάσει να διασταυρωθεί μαζί μας και τα νέα δεν είναι και πολύ καλά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, βρήκαν ότι ένα σχετικά μικρό αντικείμενο περίπου 0,6 μέτρων θα μπορούσε να είναι αρκετό για να ωθήσει τον αστεροειδή σε μια από τις τροχιές που θα ακολουθεί η Γη το 2029. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να τον οδηγήσει σε σύγκρουση με τον πλανήτη μας σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Για να χτυπήσει τη Γη ο «Θεός του Χάους» το 2029, το αντικείμενο με το οποίο θα έχει συγκρουστεί, θα πρέπει να έχει μέγεθος περίπου 3,4 μέτρα – ένα αντικείμενο ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα πιάνο με ουρά. Ευτυχώς, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό το 2029 είναι «εξαιρετικά χαμηλές» (περίπου 2,7%, για την ακρίβεια).

Τα καλά νέα και η δυσοίωνη προειδοποίηση

Ο Wiegert εξήγησε: «Οι πιθανότητες ένας αόρατος μικρός αστεροειδής να εκτρέψει τον Apophis αρκετά για να τον οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Γη το 2029 είναι περίπου 10-8.

Δεδομένου ότι μόνο το 5% τέτοιων ωθήσεων είναι στη σωστή κατεύθυνση για να προκαλέσουν μια πρόσκρουση με τη Γη, η συνολική πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος που θα οδηγούσε τον Apophis σε ευθεία σύγκρουση με τη Γη είναι μικρότερη από ένα στα δύο δισεκατομμύρια».

Αν και όλα αυτά είναι καλά νέα, ο επιστήμονας προχώρησε και σε μια κάπως δυσοίωνη προειδοποίηση.

«Ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο Apophis δεν είναι ορατός σε μεγάλο βαθμό από τα τηλεσκόπια από τον Μάιο του 2021 και θα παραμείνει έτσι μέχρι το 2027», ανέφερε ο Wiegert.

«Αυτό προκύπτει απλώς και μόνο λόγω της σχετικής γεωμετρίας του Apophis, της Γης και του Ήλιου, που βάζει τον αστεροειδή στον ουρανό της ημέρας για το εν λόγω χρονικό διάστημα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό