22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανατριχιαστικό έθιμο στην Ινδονησία: Ξεθάβουν νεκρούς, τους καθαρίζουν και τους αλλάζουν ρούχα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια τελετουργία που θυμίζει ταινία θρίλερ ακολουθούν οι κάτοικοι χωριών της Ινδονησίας. Κάθε τέσσερα χρόνια, γύρω στα τέλη Αυγούστου, βγάζουν εκατοντάδες σώματα νεκρών από πέτρινους τάφους, όπου είναι θαμμένα, στο πλαίσιο ενός ανατριχιαστικού εθίμου που γίνεται προς τιμήν των προγόνων τους.

Η τελετή, που ονομάζεται Ma’nene, πραγματοποιείται εδώ και καιρό από τους Toraja, μια εθνοτική ομάδα περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στο νησί Sulawesi.

Συγκεκριμένα, οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να «συναντήσουν» τους νεκρούς αγαπημένους τους, ορισμένα από τα μουμιοποιημένα σώματα των οποίων παραμένουν ανέπαφα. Οι νεκροί… βγαίνουν από τους τάφους τους και οι ζώντες συγγενείς τους, τους δίνουν μια νότα «ζωντάνιας». Τα φέρετρά τους καθαρίζονται ενώ τους φορούν και καινούργια ρούχα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής Ma’nene, που μεταφράζεται ως «φροντίδα των προγόνων» ή «καθαρισμός του πτώματος», τα σώματα εκταφιάζονται, καθαρίζονται, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο για να εξασφαλίσουν τη μακροζωία τους και ξαναφορούν τα νέα τους ρούχα.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ANDI SAMUDRA

Βίντεο από το Liang Lo’ko’ Kuku, μια μικρή πόλη όπου ζουν οι Τοράγια, τους έδειχνε να συνωστίζονται γύρω από πέτρινους τάφους και παραδοσιακούς τάφους Toraja και να ξεθάβουν τα φέρετρά τους από το έδαφος. Οι χωρικοί εθεάθησαν να ποζάρουν με τους νεκρούς προγόνους τους, οι οποίοι είχαν ξηρό, «χάρτινο» δέρμα αφού πέρασαν χρόνια στο χώμα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό