15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανατιμήσεις καταγραφούν οι επιχειρήσεις σε τελικά προϊόντα

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Υποφάντη

Στην έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, λόγω της ενεργειακής κρίσης, πολλές επιχειρήσεις ήδη έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις 10% έως 30% στις τελικές τιμές των προϊόντων τους.

Το ποσοστό των ανατιμήσεων θα είναι ανάλογο με τον βαθμό εξάρτησης της κάθε επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, δηλαδή από το ηλεκτρικό ρεύμα που αποτελεί το βασικό καύσιμο παραγωγής για 9 στις 10 επιχειρήσεις.Οι μισές επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια ενώ, ένα 15% εκτιμούν αύξηση άνω του 30%. 

Από τι θα εξαρτηθούν οι ανατιμήσεις; Από τον αντίστοιχο βαθμός εξάρτησης της επιχειρήσεις από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους αποτελεί το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% περίπου των επιχειρήσεων ενώ μια στις 10 επιχειρήσεις χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ούτε λόγος για τα φωτοβολταϊκά που… αναλογούν σε ελάχιστο ποσοστό. Τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη αναζητήσει τρόπους για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι ενός 10% που το έχει ήδη κάνει.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό