16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αναταράξεις και στην Ελλάδα φέρνει η παραίτηση του διευθυντή της Frontex

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Έντονες αντιδράσεις και στην Ελλάδα προκαλεί η παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), Φαμπρίς Λετζερί, υπό το βάρος ευρωπαϊκού πορίσματος που καταδεικνύει ότι συγκάλυψε στοιχεία για εκατοντάδες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Ο Λετζερί αναγκάστηκε χθες να υποβάλει την παραίτησή του έπειτα από πολυσέλιδο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) που αφορά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεσόγειο αλλά και περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς και παρενοχλήσεων εντός του οργανισμού. Η πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά του Λετζερί και άλλων δύο υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης Frontex βασίστηκε στα συμπεράσματα διετούς δημοσιογραφικής έρευνας (Le Monde, The Guardian, Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik) η οποία συμπέρανε ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός ενεπλάκη ή υπήρξε μάρτυρας σε παράνομες επαναπροωθήσεις τουλάχιστον 957 αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο μεταξύ του Μαρτίου του 2020 και του Σεπτεμβρίου του 2021. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico τον αμφιλεγόμενο επικεφαλής της Frontex στήριξαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας όμως συγκέντρωσε τα πυρά άλλων κρατών-μελών και ιδίως της Σουηδίας, δηλαδή της πατρίδας της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον που εποπτεύει την Frontex.

ΣΥΡΙΖΑ: Διασύρεται η χώρα, απαιτούνται εξηγήσεις από την κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε ότι η παραίτηση του Γάλλου εκτελεστικού διευθυντή της Frontex οδηγεί σε διασυρμό τη χώρα και ανέφερε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας «που προφανώς έχει την κύρια ευθύνη» αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση της ΝΔ, «οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις για την φερόμενη εμπλοκή της χώρας μας σε ενέργειες που αντίκεινται στο δίκαιο της Θάλασσας, συνιστούν προσβολή στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, παραβιάζουν ευθέως τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες δικαίου». «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλει να πει στον ελληνικό λαό τι είδους εντολές έδινε στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αν, για να υπηρετήσει τις ιδεοληψίες της, άφησε τη χώρα μας να συνδεθεί με ένα εγκληματικό σύστημα επαναπροωθήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα εκθέτοντας τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. σε νομικές συνέπειες» συμπλήρωσε ο κ. Σαντορινιός. Ξεκαθάρισε δε ότι τα μεν στελέχη του Λιμενικού «έχουν αποδείξει τις ευαισθησίες τους» αλλά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου «είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον διεθνή διασυρμό της χώρας». Από την πλευρά του ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς άσκησε κριτική στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, θυμίζοντας ότι στις αρχές του χρόνου βράβευσε τον κ. Λετζερί για το «έργο» του παρά το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 20220 υπήρχαν καταγγελίες για συμμετοχή της Frontex «σε βίαια παράνομα pushbacks στο Αιγαίο».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι δεν αρκεί η παραίτηση του κ. Λετζερί και ότι θα πρέπει να διωχθεί και ποινικά για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αν πράγματι η Frontex παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο συμμετέχοντας σε παράνομες “επαναπροωθήσεις”, τότε θα πρέπει να διωχθεί ποινικά μαζί με τους συνεργάτες του αλλά και με πολιτικούς που τους εξώθησαν σε αυτή την αποτρόπαια πρακτική» ανέφερε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό