35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Ανασχηματισμός: Σενάρια και ονόματα – Πότε ανακοινώνεται

Ειδήσεις Ελλάδα

Εν αναμονή των αποφάσεων του Πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό, που όλα δείχνουν ότι είναι πιθανό να ανακοινωθεί την Τετάρτη, βρίσκονται οι υπουργοί και οι βουλευτές της ΝΔ.

Η συζήτηση για τον ανασχηματισμό άρχισε μετά το μήνυμα της κάλπης και το κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Κ. Μητσοτάκης ακύρωσε την επίσκεψη του στην Ιορδανία και ξεκίνησε σειρά συναντήσεων με υπουργούς (Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Χατζηδάκης, Α. Γεωργιάδης) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός είναι να γίνει την Τετάρτη ο ανασχηματισμός, την Πέμπτη η ορκωμοσία της κυβέρνησης και την Παρασκευή να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπως ήταν προγραμματισμένο. Δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός να γίνει την Πέμπτη.

Οι δύο απόψεις στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δύο απόψεις για το πως πρέπει να κινηθεί ο Κ. Μητσοτάκης. Οι Α. Σκέρτσος και Α. Πατέλης  εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει τον κεντρώο προσανατολισμό της, προσπαθώντας να κερδίσει τους ψηφοφόρους που δεν την ψήφισαν αλλά δεν πήγαν και σε άλλα κόμματα. Άλλοι, της δεξιάς πτέρυγας, πιστεύουν ότι θα πρέπει η ΝΔ ακολουθώντας την πανευρωπαϊκή τάση να στρίψει προς τα δεξιά.  Υπάρχουν και τα στελέχη που θεωρούν ότι η ΝΔ πρέπει να επιστρέψει στις καραμανλικές ρίζες της.

Στην κυβέρνηση δεν έχουν αναλύσει πλήρως τα αίτια της ήττας αλλά εκτιμούν ότι υπήρξαν διάφοροι λόγοι, από τον γάμο των ομόφυλων μέχρι την ακρίβεια, τη δυσαρέσκεια των ελεύθερων επαγγελματιών για το ασφαλιστικό, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού που αύξησε τα βάρη τους, την ενόχληση για τα Τέμπη, το σκάνδαλο με τη διαρροή των email, κ.α.

Ο Πρωθυπουργός έχει περιθώρια για εκτεταμένες αλλαγές στην κυβέρνηση καθώς στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει διάχυτη δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Εσωτερικών. Ακούγεται ότι στον ανασχηματισμό θα αξιοποιήσει αυτή τη φορά στελέχη της παράταξης και όχι μεταγραφές εκτός ΝΔ και ότι θα γίνουν πολλές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών. Δεν αποκλείεται, επίσης, πέρα της αλλαγής των προσώπων να υπάρξουν και συγχωνεύσεις υπουργείων.

Τα ονόματα που ακούγονται

Ως προς τα ονόματα οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με τα «Νέα» φήμες κάνουν λόγο για επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου και μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Θόδωρο Σκυλακάκη να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών και τον Μάκη Βορίδη να μετακινείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Θέση αναζητείται και για τον Άκη Σκέρτσο που είναι πιθανόν να μετακινηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.  Εκτός σχεδιασμών ακούγεται ότι είναι πιθανόν να μείνουν οι Κώστας Σκρέκας, Γιάννης Βρούτσης αλλά και η Νίκη Κεραμέως.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό