24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναστέλλονται οι απελάσεις Αιθιόπων μεταναστών

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι χορηγούν σε όλους τους Αιθίοπες που βρίσκονται στο αμερικανικό έδαφος ένα καθεστώς που προστατεύει από την απέλαση και χορηγεί άδεια εργασίας λόγω «της ένοπλης σύγκρουσης» και της «ανθρωπιστικής κρίσης» στη χώρα τους.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας εκτίμησε ότι οι Αιθίοπες δεν μπορούν να σταλούν πίσω στη χώρα τους λόγω των «βιαιοτήτων» αλλά και «των σοβαρών διατροφικών ελλείψεων, των πλημμυρών, της ξηρασίας και των μετακινήσεων πληθυσμών» που επικρατούν εκεί.

Αυτό το λεγόμενο καθεστώς «προσωρινής προστασίας», που χορηγείται για περίοδο 18 μηνών, ισχύει για όλους τους Αιθίοπες που βρίσκονται επί του παρόντος στο αμερικανικό έδαφος και σε παράτυπη κατάσταση, αλλά όχι σε αυτούς που θα εισέλθουν στη χώρα μελλοντικά.

Σχεδόν 26.700 άνθρωποι είναι επιλέξιμοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Οι Αιθίοπες δεν είχαν επωφεληθεί ποτέ έως τώρα από αυτό το καθεστώς, σε αντίθεση, ιδίως με τους Αϊτινούς, τους Σουδανούς, τους Αφγανούς.

Αλλά η κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται στη χώρα τους, όπου ένας αιματηρός πόλεμος μαίνεται από τον Νοέμβριο του 2020 μεταξύ της αιθιοπικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης του πρωθυπουργού ‘Αμπιι Αχμέτ και των αρχών των ανταρτών του Τιγκράι. Έπειτα από πέντε μήνες εκεχειρίας, οι μάχες ξανάρχισαν στα τέλη Αυγούστου στη βόρεια Αιθιοπία.

Ο απολογισμός της σύγκρουσης είναι άγνωστος, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στην περιοχή. Ωστόσο, η σύγκρουση αυτή έχει εκτοπίσει δύο εκατομμύρια ανθρώπους και έχει βυθίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αιθίοπες σε συνθήκες λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα δύο στρατόπεδα δεσμεύτηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα στη Νότια Αφρική υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης.

Η Αφρικανική Ένωση χαιρετίζει την έναρξη των συνομιλιών

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι χαιρετίζει «τις αμοιβαίες δεσμεύσεις για πραγματική συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία».

Ο Ρέντουαν Χουσέιν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αιθίοπα πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμετάσχει στις συνομιλίες από την 24η Οκτωβρίου.

Ο Κιντέγια Γκεμπρεχίουοτ, εκπρόσωπος των δυνάμεων του Τιγκράι, δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Το δίκτυο Tigrai TV, που ελέγχεται από τις αρχές του Τιγκράι, μετέδωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις τους απελευθέρωσαν πάνω από 9.000 αιχμαλώτους πολέμου από την Ερυθραία και την Αιθιοπία, ανάμεσά τους 500 γυναίκες.

Το δίκτυο ανέφερε ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν γιατί ο εχθρός είναι η αιθιοπική κυβέρνηση, όχι οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου που είπαν ότι αναγκάστηκαν να πολεμήσουν.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει της λεπτομέρειες της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

, AFP, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό