13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανανεώνει τον στόλο, επεκτείνεται στα LNG

Ειδήσεις Ελλάδα

 

Του Αντώνη Τσιμπλάκη [email protected]

Σε διαρκή ρότα ανανέωσης του στόλου του βρίσκεται ο ναυτιλιακός όμιλος της Άννας Αγγελικούση. Ο όμιλος, ο οποίος αποτελείται από τρεις εταιρείες, την Alpha Bulkers, την Alpha Gas και την Pantheon Tankers, τα τελευταία χρόνια ναυπηγεί και αγοράζει σύγχρονα πλοία, ενώ παράλληλα φροντίζει να πουλάει τα παλαιότερα πλοία, προκειμένου να διατηρεί σε κορυφαίο επίπεδο την ποιότητα του στόλου του.

Η εταιρεία Pantheon, η οποία διαχειρίζεται τα δεξαμενόπλοια του ομίλου, πούλησε δύο από τα παλαιότερα πλοία του στόλου της: τα μεταφορικής ικανότητας 159.100 dwt Astro Polaris και το Astro Phoenix, ναυπήγησης και τα δύο το 2004, έναντι 43 εκατ. δολαρίων συνολικά. Επισημαίνεται ότι η Pantheon έχει πουλήσει εννέα από τα δεξαμενόπλοια του στόλου της από το 2018 μέχρι σήμερα.

Τα εν λόγω πλοία είχαν ναυπηγηθεί από το 2001 μέχρι το 2004. Παράλληλα όμως ενισχύει τον στόλο της με νέα πλοία. Από το 2016 έχει προσθέσει στον στόλο της, που αριθμεί 32 δεξαμενόπλοια, 21 νεότευκτα πλοία. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, όταν θα παραλάβει και οκτώ δεξαμενόπλοια τύπου MR, τα οποία αγόρασε έναντι 230 εκατ. δολαρίων. Το τελευταίο νεότευκτο το παρέλαβε μέσα στον Ιούνιο.

Πρόκειται για το 156.500 τόνων suezmax Sea Sapphire, ενώ αναμένει να παραλάβει ακόμα ένα νεότευκτο. Τα πλοία αυτά έχουν κατασκευαστεί με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έχουν πολύ υψηλές περιβαλλοντικές αποδόσεις. Διαθέτουν δε τη δυνατότητα να κινηθούν και με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Επεκτείνεται και στα LNG

Παράλληλα η εταιρεία επεκτείνεται διαρκώς και στα LNG carriers. Η Alpha Gas έχει ολοκληρώσει το ναυπηγικό πρόγραμμα που έτρεχε. Τον Ιούνιο παρέλαβε το τελευταίο στη σειρά και σήμερα διαθέτει πέντε σύγχρονα πλοία. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία αγόρασε πρόσφατα τρία συμβόλαια (resale) ναυπήγησης LNG carriers, που σε πρώτη φάση είχαν κλείσει για λογαριασμό της Sovcomflot. Μια επένδυση που φτάνει τα 720 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς οίκους.

Ξηρό φορτίο

Ανάλογη τακτική ακολουθεί ο όμιλος και στα bulk carriers. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 34 πλοία με μέσο όρο ηλικίας τα εννέα έτη. Μάλιστα, μέσα στη χρονιά έχει παραλάβει τρία νεότευκτα και αναμένει ακόμα δύο. Η εταιρεία στα τέλη Μαρτίου παρέλαβε το Alpha Treasure, ένα newcastlemax που ναυπηγήθηκε από την SWS στην Κίνα και διαθέτει χωρητικότητα ίση με 209.260 τόνους. Το Alpha Treasure ήταν το δεύτερο newcastlemax που μπήκε στον στόλο της Alpha Bulkers. Το πρώτο ήταν το Alpha Trophy, που επίσης ναυπηγήθηκε το 2022 στο ναυπηγείο SWS, και παρελήφθη τον περασμένο Γενάρη. Τον Απρίλιο παρέλαβε και το Alpha Peace, μεταφορικής ικανότητας 179.000 τόνων. Με την προσθήκη του Alpha Peace ο στόλος της εταιρείας αριθμεί πλέον 34 πλοία και ειδικότερα δύο newcastlemaxes, 18 capesizes, 11 kamsarmaxes και τρία panamaxes

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό