20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναμετάδοση εικόνων από τον Άρη (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις 2 Ιούνιου του 2003 εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στη Ρωσία ένας πύραυλος που μετέφερε ένα σκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο οποίο βρίσκονταν ένας δορυφόρος και ένας ρομποτικός εξερευνητής. Προορισμός ήταν ο Άρης με το σκάφος να φτάνει στον Κόκκινο Πλανήτη το Δεκέμβριο του 2003.

Ο δορυφόρος Mars Express Orbiter θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από τον Άρη πραγματοποιώντας ατμοσφαιρικές μελέτες και χαρτογράφηση του πλανήτη ενώ το ρόβερ Beagle 2 θα εκτελούσε εξωβιολογικά και γεωχημικά πειράματα. Δυστυχώς το ρόβερ απέτυχε να τεθεί σε λειτουργία αλλά Mars Express Orbiter παραμένει ενεργός και από το 2004 έχει πραγματοποιήσει επιστημονικές μετρήσεις όπως φωτογράφιση υψηλής ανάλυσης και χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη, σάρωση μέσω ραντάρ των υποεπιφανειακών στρωμάτων του Άρη και ανάλυση της κυκλοφορίας των ανέμων και της σύστασης της ατμόσφαιρας.

Για να γιορτάσει τα 20 χρόνια λειτουργία του δορυφόρου η ESA οργάνωσε ένα μοναδικό γεγονός. Μεταδίδει ζωντανά εικόνες που καταγράφει και στέλνει ο δορυφόρος από τον Άρη. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και είναι σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους φίλους του Διαστήματος.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό