26 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ανακύκλωση μπαταρίες: Η Ελλάδα ξεπέρασε τον στόχο της

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανακύκλωση μπαταρίες: Η χώρα πετυχαίνει τον στόχο της

Ανακύκλωση μπαταρίες: Η Ελλάδα ξεπέρασε το στόχο της στην ανακύκλωση μπαταριών και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 92%. Αυτό αναφέρει η σχετική έρευνα της «Re-Battery A.E.». Μάλιστα, η έρευνα κατατέθηκε τόσο στον ΕΟΑΝ όσο και στο ΥΠΕΝ, ενόψει και της αναθεώρησης του υπουργείου του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της χώρας.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται 800.000 τόνοι μπαταρίας κάθε χρόνο. Η κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική επιστημονική σύμβουλος της Redeplan A.E. Consultants, ανέφερε πως «η Ελλάδα αδικεί τον εαυτό της, καθώς οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», αφού σε ό,τι αφορά στις μπαταρίες μολύβδου οξέως στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις απολογιστικές εκθέσεις, καταγράφεται ποσότητα που οδηγήθηκε στην ανακύκλωση σχεδόν ταυτόσημη με την ποσότητα εισηγμένων μπαταριών που καταγράφει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Η ίδια επισημαίνει, ότι ο εθνικός στόχος δεν μπορεί παρά να ταυτιστεί με το μέσο όρο των εισαγωγών συσσωρευτών σε μια εύλογη περίοδο 3-5 ετών, όπως αυτές καταγράφονται με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια από την ΕΛΣΤΑΤ.

Τονίζεται ότι συνολικά στον χώρο της μπαταρίας αυτοκινήτων, όπου κάθε χρόνο στην Ε.Ε., χρησιμοποιούνται 800.000 τόνοι μπαταρίας, το 80-95% ανακυκλώνεται ενώ το 15% αφορά στα οχήματα στο τέλος του κύκλου της ζωής τους. Αντίστοιχα στις βιομηχανικές μπαταρίες, που υπολογίζονται σε περίπου 200.000 τόνους και όπου το 97% είναι συσσωρευτές μολύβδου οξέως, αυτές συλλέγονται στο σύνολό τους όμως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ποσοστό ανακύκλωσής τους λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής που έχουν.

Τέλος, τονίζεται πως τα στοιχεία της έρευνας – μελέτης που εκπονήθηκε από την κ. Άννα Κάντζα, υπεύθυνη Δικτύου και Ποιότητας της Re-Battery A.E., αποτυπώνουν τα πραγματικά μεγέθη της ανακύκλωσης που καθορίζουν τον Εθνικό Στόχο και προσδιορίζονται επιστημονικά και τεκμηριωμένα με ανάλυση στοιχείων, μεγεθών και ποσοτήτων από αξιόπιστες επίσημες πηγές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό