23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο λευκό μακιγιάζ προσώπου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κέιτ Μπλάνσετ υποδύθηκε την Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ η οποία παρουσιάστηκε ως ιστορικό πρόσωπο να χρησιμοποιεί σε υπερθετικό βαθμό το μακιγιάζ λευκού μόλυβδου.

Η προσπάθεια καλλωπισμού του ανθρώπινου σώματος και ειδικότερα του προσώπου πάει πίσω πολλές χιλιάδες έτη. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διαφόρων ειδών ουσίες και συστατικά είτε μεμονωμένα είτε μείγματα τους ως μακιγιάζ. Μια λευκή κρέμα προσώπου ήταν πολύ δημοφιλής στην αρχαία Ελλάδα ενώ ένα σκεύασμα λευκού μολύβδου και ξιδιού για λεύκανση της επιδερμίδας μετατράπηκε στον ρωμαϊκό πολιτισμό σε κάτι περισσότερο από ένα «αξεσουάρ» της αριστοκρατίας αφού η χρήση του αποτελούσε ένδειξη ευγενούς καταγωγής.

Η χρήση του λευκού μολύβδου ως μακιγιάζ υιοθετήθηκε από την αριστοκρατία ξανά τον 17ο αιώνα στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερο τοξικό προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Η αριστοκρατία της Κίνας συνέχισε να χρησιμοποιεί διαχρονικά αυτό το μακιγιάζ αλλά στην Ιαπωνία το χρησιμοποιούσαν και οι σαμουράι.

Η χρήση λευκού μολύβδου ως μακιγιάζ θεωρείτο ρωμαϊκή εφεύρεση αλλά αρχαιολόγοι της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψαν στο τάφο ενός κινέζου άρχοντα που υπολογίζεται ότι πέθανε πριν από περίπου 2,600 έτη έξι δοχεία που περιείχαν μακιγιάζ λευκού μολύβδου κάτι που σημαίνει ότι οι κινέζοι χρησιμοποιούσαν αυτό το μακιγιάζ περίπου δύο αιώνες πριν από το χρονικό σημείο που πιστεύεται ότι ξεκίνησε η χρήση του στην αρχαία Ρώμη. Μάλιστα οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αναλύσεις στα δοχεία και το περιεχόμενο τους μπορεί να αποκαλύψουν ότι είναι αρχαιότερα από την χρονολογία του κατόχου τους και του τάφου άρα η ύπαρξη του μακιγιάζ λευκού μολύβδου να πάει ακόμη πιο πίσω.

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό