13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε σπάνιος τύπος Υπερ-Γαίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου εξωπλανήτη που εντοπίστηκε στον ερυθρό νάνο.

Ένας από τους πλέον κοινούς τύπους πλανητών στο Σύμπαν είναι πλανήτες με μάζα 2-10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Σχεδόν όλα τα πλανητικά συστήματα που έχουν εντοπιστεί διαθέτουν τουλάχιστον ένα τέτοιο πλανήτη ο οποίος έλαβε από την επιστημονική κοινότητα την ονομασία «Υπερ-Γη» ή «Υπερ-Γαία».

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας το ισχυρό επίγειο τηλεσκόπιο Subaru ανακάλυψε μια ακόμη Υπερ-Γαία.Σε απόσταση 36,5 ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται το άστρο Ross 508 που είναι πέντε φορές μικρότερο από τον Ήλιο. Πρόκειται για ένα ερυθρό νάνο, τον πιο κοινό τύπο άστρων του γαλαξία μας. Τα άστρα αυτά έχουν μικρότερη θερμοκρασία και φωτεινότητα από τον Ήλιο για αυτό τον λόγο η κατοικήσιμη ζώνη τους βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από αυτά από ότι οι κατοικήσιμη ζώνη άστρων σαν τον Ήλιο ή φυσικά μεγαλύτερα και πιο θερμά ή φωτεινά από τον Ήλιο.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα ο εντοπισμός πλανητών γύρω από ερυθρούς νάνους και μάλιστα τους πιο ψυχρούς από αυτούς όπως ο Ross 508 είναι σπάνιος. Για αυτό και η ανακάλυψη τέτοιων εξωπλανητών έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα εξωπλανήτη με μέγεθος 4 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Γης να βρίσκεται σε τροχιά πολύ κοντά στον ερυθρό νάνο. Ο εξωπλανήτης που ονομάστηκε Ross 508b ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου έντεκα ημέρες. Η ανακάλυψη εκτός των άλλων θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των πλανητικών συστημάτων που δημιουργούνται γύρω από τους ψυχρούς ερυθρούς νάνους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό