18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε πρώτη… έγκυος μούμια

Ειδήσεις Ελλάδα

H μελέτη της εικονιζόμενης μούμιας αποκάλυψε ότι ανήκει σε μια έγκυο γυναίκα

Το 1826 έφτασε στην Βαρσοβία μια αρχαία αιγυπτιακή μούμια η οποία καταγραφόταν ως «άνδρας ιερέας». Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Warsaw Mummy Project του Εθνικού Μουσείου της Πολωνίας στην Βαρσοβία ομάδα επιστημόνων μελετά μούμιες χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό όπως ακτινογραφίες, ειδικά εργαλεία υπολογιστών κ.α.

Οι ερευνητές εξέτασαν και την μούμια του άνδρα ιερέα και έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι η μούμια όχι μόνο δεν ανήκε σε άνδρα αλλά σε γυναίκα αλλά ότι η γυναίκα αυτή όταν πέθανε ήταν έγκυος. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μούμια σε… ενδιαφέρουσα και όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους ερευνητές η γυναίκα που μουμιοποιήθηκε είναι ηλικίας 20-30 ετών και το έμβρυο 26-28 εβδομάδων. Τα ιερογλυφικά της σαρκοφάγου που βρίσκεται η μούμια δείχνουν ότι η γυναίκα ζούσε μεταξύ του πρώτου αιώνα π.Χ. και του πρώτου αιώνα μ.Χ.

«Αρχικά εκπλαγήκαμε ότι είδαμε ότι η μούμια δεν διάθετε ανδρικά γεννητικά όργανα και είχε μαστούς και μακριά μαλλιά και η έκπληξη έγινε σοκ όταν είδαμε τα ποδαράκια και το ένα χεράκι του εμβρύου. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια μούμια με έγκυο γυναίκα. Η ανακάλυψη μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία στις έρευνες για τις διαδικασίες και πρακτικές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και την μητρότητα στην αρχαιότητα» δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press η Μαρζένα Όζαρεκ Σίλκε, ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κάποια απάντηση στο γιατί δεν αφαιρέθηκε το έμβρυο από την γυναίκα όταν αποφασίστηκε η μουμιοποίηση της.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό