21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος της Ευρώπης

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε στη Νήσο Ουάιτ και είναι ο μεγαλύτερος θηρευτής της Ευρώπης.

Η Νήσος Ουάιτ στη νοτιοδυτική πλευρά της Αγγλίας είναι το μεγαλύτερο νησί της χώρας και αποτελεί μόνιμο πεδίο παλαιοντολογικών ερευνών αφού ανακαλύπτονται συνεχώς ευρήματα παρουσίας δεινοσαύρων εκεί. Στο νησί αυτό ζούσαν μεγάλα είδη σαρκοφάγων δεινοσαύρων και πριν από οκτώ μήνες ανακοινώθηκε η ανακάλυψη δύο άγνωστων σαρκοφάγων ειδών.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον μελέτησε απολιθώματα που εντοπίστηκαν στον κόλπο Κόμπτον στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PeerJ Life & Environment» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα άγνωστο είδος σαρκοφάγου δεινόσαυρους που ζούσε πριν από 125 εκατ. έτη στη Νήσο Ουάιτ. Ο δεινόσαυρος που το κρανίο του έμοιαζε ανατομικά με αυτό των κροκόδειλων ήταν δίποδος με μικρά άνω άκρα και το μήκος του ξεπερνούσε τα δέκα μέτρα καθιστώντας τον έτσι τον μεγαλύτερο σαρκοφάγο δεινόσαυρο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Δεδομένου ότι τα προηγούμενα ευρήματα μεγάλων σαρκοφάγων δεινόσαυρων στο νησί ανήκουν στην οικογένεια των σπινόσαυρων οι ερευνητές εκτιμούν ότι και αυτό το άγνωστο είδος ανήκει στους σπινόσαυρους κάτι που μένει να αποδειχθεί από επόμενες μελέτες.  

Οι σπινόσαυροι ήταν δεινόσαυροι που γνωρίζουμε ότι σε αντίθεση με τους υπολοίπους περνούσε αρκετό χρόνο κοντά σε νερό (ποτάμια, λίμνες, θάλασσες) και είχαν προσθέσει στη διατροφή τους τα ψάρια είτε έχοντας αναπτύξει τρόπους να τα πιάνουν είτε απλά τρώγοντας όσα ψάρια ξεβράζονταν για κάποιο λόγο στις ακτές.

Η παρουσία πολλών μεγάλων θηρευτών σε ένα γεωγραφικά περιορισμένο χώρο δημιουργεί ερωτηματικά και δεν είναι η Νήσος Ουάιτ η μόνη περιοχή που έχει διαπιστωθεί ή ταυτόχρονη παρουσία διαφόρων σαρκοφάγων ειδών μεγάλου μεγέθους. Μια πρώτη απάντηση που δίνουν οι ειδικοί είναι ότι πιθανώς τα είδη αυτά προσαρμόστηκαν στο τοπικό περιβάλλον με τρόπο τέτοιο ώστε κάθε είδος να κυνηγά διαφορετικά θηράματα μειώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό που θα ήταν πιθανότατα θανάσιμος για κάποιους από αυτούς τους δεινόσαυρους. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό