20.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα στη διαστημική μας «αυλή» (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο κέντρο της εικόνας σημειώνεται το σημείο του γαλαξία μας που βρίσκεται η γειτονική μας μαύρη τρύπα.

Μπορεί ο αριθμός των μελανών οπών στο Σύμπαν να μην είναι παρόμοιος με αυτός των άστρων ή των πλανητών αλλά παρόλα αυτά είναι και αυτός πρακτικά ανυπολόγιστος. Πολλοί γαλαξίες περιέχουν κολοσσιαίες μαύρες τρύπες στο κέντρο τους ενώ κάθε γαλαξίας περιέχει εκατοντάδες εκατ. αν όχι και δισ. μαύρες τρύπες διαφόρων μεγεθών. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι αστρικές εκρήξεις σουπερνόβα που είναι από τα πλέον συχνά φαινόμενα στο Σύμπαν οδηγούν στη δημιουργία μαύρων τρυπών.

Εκτός από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, τον Τοξότη Α*, έχουν ανακαλυφθεί ορισμένες ακόμη μέσα στο γαλαξία μας αλλά σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από εμάς. Όμως ερευνητική ομάδα που μελετούσε δεδομένα της ευρωπαϊκής αποστολής GAIA η οποία χαρτογραφεί τον γαλαξία μας ανακάλυψε μια γειτονική (σε κοσμική κλίμακα) μαύρη τρύπα. Πρόκειται για μια μικρού μεγέθους μαύρη τρύπα που ονομάστηκε GAIA BH1. Αυτή η μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση 1,550 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα και έχει μάζα 12 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι Τοξότης Α* έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου ενώ υπάρχουν διάσπαρτες στο Σύμπαν μαύρες τρύπες με μάζα εκατοντάδες ή και δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

«Είναι η πιο κοντινή στο ηλιακό μας σύστημα μαύρη τρύπα και πρακτικά βρίσκεται στην αυλή μας» δηλώνει ο Σουκάγια Τσακραμπάρτι, του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό