15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη στον κόσμο χρήση καπνού στη Βόρεια Αμερική

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καπνό ήδη πριν περίπου 12.300 χρόνια, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την αρχαιότερη ένδειξη χρήσης του φυτού του καπνού που έχει βρεθεί στον κόσμο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καπνός χρησιμοποιείτο από μερικούς από τους πρώτους ανθρώπους που έφθασαν στην Αμερικανική ήπειρο, τουλάχιστον 9.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν έως τώρα. Οι προηγούμενες ενδείξεις από πίπες καπνίσματος είχαν οδηγήσει στην εκτίμηση ότι οι πρώτοι χρήστες καπνού ζούσαν στην προ-γεωργική Βόρεια Αμερική πριν περίπου 3.000 χρόνια.

Τώρα πλέον αυτή η χρονολογία φαίνεται πως πρέπει να μετατεθεί πολύ πιο πίσω στο παρελθόν. Τα νέα ευρήματα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο καπνός χρησιμοποιείτο από τους ανθρώπους επί χιλιάδες χρόνια προτού αρχίσει η εξημέρωση και η καλλιέργειά του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάρον Ντιουκ του κέντρου ανθρωπολογικών ερευνών Far Western Anthropological Research Group στη Νεβάδα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Human Behaviour”, πραγματοποίησαν ανασκαφές σε ένα καταυλισμό κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στην περιοχή Γουίσμποουν στην Έρημο της Μεγάλης Αλμυρής Λίμνης στη Γιούτα. Εκεί εντόπισαν μια άθικτη αρχαία ανθρώπινη εστία φωτιάς, χρονολογούμενη προ περίπου 12.300 ετών, όπου βρέθηκαν τεχνουργήματα από πέτρες (κυρίως μύτες από δόρατα για το κυνήγι), καθώς και οστά ζώων.

Όμως το σημαντικότερο ήταν, ότι μέσα στην εστία ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια τεσσάρων καμμένων σπόρων του φυτού του καπνού, τους οποίους πιστεύεται ότι οι άνθρωποι είχαν μάλλον μασήσει.

Σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα, αποκλείστηκε η πιθανότητα ο καπνός να χρησιμοποιείτο ως καύσιμη ύλη ή να τρωγόταν από τα ζώα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό