19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης «δίδυμος» του Δία

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου εξωπλανήτη που εντοπίστηκε σε ένα ερυθρό νάνο. 

Έχει διαπιστωθεί ότι οι ερυθροί νάνοι αποτελούν τον πιο κοινό τύπο άστρων του γαλαξία μας. Τα άστρα αυτά έχουν μικρότερη θερμοκρασία και φωτεινότητα από τον Ήλιο για αυτό τον λόγο η κατοικήσιμη ζώνη τους βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από αυτά από ότι οι κατοικήσιμη ζώνη άστρων σαν τον Ήλιο ή φυσικά μεγαλύτερα και πιο θερμά ή φωτεινά από τον Ήλιο.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι ερυθροί νάνοι φιλοξενούν κατά μέσο όρο περισσότερους πλανήτες από ότι οι υπόλοιποι τύποι άστρων του Σύμπαντος. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του φημισμένου Πανεπιστημίου Caltech στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα νέο εξωπλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα ερυθρό νάνο και έχουν ξεκινήσει τις δημοσιεύσεις σε επιστημονικές διαδικτυακές βάσεις και έντυπα. 

Ο εξωπλανήτης βρίσκεται ανήκει στο σύστημα του άστρου TOI-5205 που βρίσκεται σε απόσταση 283 ετών φωτός από τη Γη. Το άστρο αυτό εκτιμάται ότι έχει περίπου 60% μικρότερη μάζα από αυτή του Ήλιου. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου με μέγεθος μόλις μία φορά μεγαλύτερο από αυτό του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα σε ένα σύστημα ερυθρού νάνου. Οι ερευνητές έχουν συλλέξει στοιχεία που η μελέτη τους αναμένεται να προσφέρει στοιχεία για την σύσταση του εξωπλανήτη και την ατμοσφαιρική του εξέλιξη.

Naftemporiki.gr

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό