14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε ένα νέο φεγγάρι της Γης (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ονομάζεται 2023 FW13 και είναι ένας μικρός αστεροειδής που εντόπισε το επίγειο τηλεσκόπιο PanSTARRS πριν από λίγες εβδομάδες να κινείται στη διαστημική μας γειτονιά σε μια περιοχή εγγύτερα στον Ήλιο. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το μέγεθος του αλλά εκτιμούν ότι δεν ξεπερνάει σε διάμετρο τα 15 μέτρα. Όμως διαπίστωθηκε ότι ο αστεροειδής αυτός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και ανήκει στην κατηγορία των αποκαλούμενων «ημι-φεγγαριών» της Γης.

Πρόκειται για διαστημικούς βράχους που η τροχιακή τους κίνηση τους φέρνει σε σημεία κοντινά στη Γη και είτε οι βαρυτικές δυνάμεις του πλανήτη μας είτε οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις της Γης με τον Ήλιο, όπως στη προκειμένη περίπτωση, τους υποχρεώνει να μπουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι πρώτες μελέτες του 2023 FW13 δείχνουν ότι μετατράπηκε σε… φεγγάρι της Γης πριν από περίπου 2,100 έτη και θα παραμείνει σε δορυφορική συνθήκη με τον πλανήτη μας για ακόμη 1,500 έτη και στη συνέχεια θα απελευθερωθεί από τα βαρυτικά δεσμά του και θα συνεχίσει το αιώνιο ταξίδι του στο ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς που τον μελετούν ο 2023 FW13 δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για τη Γη.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό