22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκαν τα ερείπια άγνωστου προϊσπανικού πολιτισμού σε πυκνό δάσος του Αμαζονίου (βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον 16ο αιώνα Ισπανοί ιεραπόστολοι έφθασαν σε μια περιοχή της λεκάνης του Αμαζονίου που σήμερα αποτελεί έδαφος της  Βολιβίας. Πρόκειται για την περιοχή Llanos de Mojos στην οποία οι ιεραπόστολοι βρήκαν κάποιες μικρές κοινότητες ανθρώπων να ζουν σε συνθήκες απομόνωσης. Οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων ονομάστηκαν Casarabe και μέχρι τώρα πιστευόταν ότι το μέγεθος αυτών των κοινοτήτων ήταν διαχρονικά μικρό και δεν αναπτύχθηκε εκεί κάποιος άξιος αναφοράς πολιτισμός.

Γενικότερα η κρατούσα επιστημονική άποψη μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα ήταν ότι οι συνθήκες στον Αμαζόνιο με την υψηλή υγρασία και τις συχνές πλημμύρες του ποταμού καθιστούσαν αδύνατη την μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων εκεί και πολύ περισσότερο την ανάπτυξη μεγάλου εύρους πολιτισμών. Οι ειδικοί θεωρούσαν ότι μόνο κάποιες ολιγομελείς φυλές κυνηγών-τροφοσυλλεκτών μπορούσαν να ζήσουν επί μακρόν στις περιοχές του Αμαζονίου.

Όμως διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» κάνει λόγο για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα μεγάλο και πολύ ενδιαφέροντα πολιτισμό που υπήρξε εκεί για περίπου μια χιλιετία. Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν την τεχνική χρήσης λέιζερ LIDAR η οποία εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και έχει πολλών ειδών εφαρμογές. Μια από αυτές είναι η χρήση των συστημάτων LIDAR στα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Με την χρήση ενός συστήματος LIDAR οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα στο πυκνό τροπικό δάσος βρίσκονται αθέατα τα ερείπια και οι δομές δύο μεγάλων αστικών κέντρων με έκταση πολλών χλμ. το καθένα από αυτά. Κάποια ευρήματα προηγούμενων ερευνών στην περιοχή είχαν υποδείξει την ύπαρξη των δύο πόλεων που ονομάστηκαν Cotoca και Landívar. Όμως οι αρχαιολογική κοινότητα ήταν μέχρι τώρα δύσπιστη για το κατά πόσο επρόκειτο για δύο μεγάλα οργανωμένα αστικά κέντρα ή αν ήταν απλά δύο απομονωμένες κοινότητες απλά με λίγο περισσότερο πληθυσμό από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Η νέα έρευνα δείχνει την ύπαρξη δύο πόλεων με ένα σύμπλεγμα ανυψωμένων σε πολλές περιπτώσεις δρόμων που συνέδεαν μια σειρά από οικισμούς που εκτείνονταν στην ευρύτερη περιοχή. Υπήρχαν δεξαμενές, κανάλια και γενικότερα υποδομές και εγκαταστάσεις μεταφοράς και διαμερισμού του νερού. Υπήρχαν επίσης κωνικές πυραμίδες ύψος περίπου 20 μέτρων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο πολιτισμός αυτός εμφανίστηκε γύρω στο 500 μ.Χ και για κάποια αιτία που δεν γνωρίζουμε ακόμη έπαψε να υπάρχει περίπου στο 1,400 μ.Χ δηλαδή περίπου ένα αιώνα πριν φτάσει στην αμερικανική ήπειρο ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Όπως είναι ευνόητο αναμένεται τώρα η οργάνωση νέων αποστολών εξερεύνησης της ζούγκλας της περιοχής αυτής για τον εντοπισμό νέων ευρημάτων του πολιτισμού των Casarabe.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό