20.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Ανά πάσα στιγμή η χερσαία επιχείρηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, εκτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες βάσει των παρατηρήσεων που έχουν κάνει επί των θέσεων των ισραηλινινών στρατευμάτων.

Σε αυτή την εκτίμηση προέβη αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας ανωνύμως στο Reuters.

Tην ίδια στιγμή, το Associated Press, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους, μεταδίδει ότι το Ισραήλ έχει ήδη εξαπολύσει μικρές, στοχευμένες επιδρομές στα σύνορα του Λιβάνου ενώ σχεδιάζεται η μεγαλύτερη, χερσαία επέμβαση.

Επιβεβαιώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά του εκπροσώπου του Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες «για μια σειρά επιχειρήσεων».

Ο κ. Μίλερ δήλωσε ότι το Ισραήλ μετέφερε στην Ουάσινγκτον την πληροφορία  ότι το βράδυ της Δευτέρας διεξάγονταν «περιορισμένες επιχειρήσεις εναντίον υποδομών της Χεζμπολάχ» κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Μας έχουν ενημερώσει για μια σειρά από επιχειρήσεις, γνωρίζουμε τις πληροφορίες για χερσαίες επιχειρήσεις. Είχαμε κάποιες συζητήσεις μαζί τους για αυτό. Αυτή τη στιγμή μάς είπαν ότι πρόκειται για περιορισμένες επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην υποδομή της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, αλλά είμαστε σε συνεχείς συνομιλίες μαζί τους για το θέμα», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους.

Οι ενδείξεις ότι η επιχείρηση του Ισραήλ είναι κάτι περισσότερο από επικείμενη πυκνώνουν δραματικά τις τελευταίες ώρες.

Αξιωματούχος που περιγράφει την σκοπούμενη επιχείριση στην Washington Post, αναφέρει ότι αυτή πρόκειται να είναι μικρότερη από τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στη Χεζμπολάχ το 2006 και να είναι εστιασμένη στην προστασία των πληθυσμών που ζούν στα σύνορα.

Μέχρι στιγμής φαίνεται, ότι επιχειρήσεις αφορούν στη συγκέντρωση πληροφοριών καθώς και σε προπαρασκευαστικές ενέργειες πριν από την -εικαζόμενη ως βέβαιη- ευρύτερη χερσαία εισβολή.

Κομάντος στα τούνελ

Οι επιδρομές περιλαμβάνουν και επιχειρήσεις σε σήραγγες της Χεζμπολάχ οι οποίες είχαν διανοιχθεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ισραηλινοί καταδρομείς φέρεται επίσης να έχουν ήδη διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος, στοχεύοντας θέσεις της Χεζμπολάχ ώστε να καταστρέψουν θέσεις της οργάνωσης στην περιοχή.

Γκάλαντ: Η επόμενη φάση του πολέμου ξεκινά σύντομα

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωνε ότι η επόμενη φάση του πολέμου στον Λίβανο «επρόκειτο να ξεκινήσει σύντομα».

«Το επόμενο στάδιο στον πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα», είπε συγκεκριμένα ο Γκάλαντ σε συνάντηση που είχε με αρχηγούς τοπικών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ.

Περιγράφοντας αυτήν την «επόμενη φάση» είπε ότι αυτή θα συμβάλει στην επίτευξη του στρατιωτικού στόχου του Τελ Αβίβ, της επιστροφής δηλαδή των κατοίκων σε βόρειες περιοχές του Ισραήλ, οι οποίοι είχαν απομακρθυνθεί από τα σπίτια τους λόγω των εχθροπαραξιών με την Χεζμπολάχ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό