25.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ανάλυση DNA οδηγεί σε σύλληψη για φόνο του 1993

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν δύο εβδομάδες, η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ιντιανάπολης (IMPD) συνέλαβε τον 52χρονο Ντέινα Σέπερντ για φόνο που συνέβη 31 χρόνια πριν.

Τον Μάρτιο του 1993, η 19χρονη Κάρμεν Βαν Χας βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της και ο θάνατός της κρίθηκε ανθρωποκτονία. Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές πήραν καταθέσεις από δεκάδες άτομα και διερεύνησαν εκατοντάδες πληροφορίες, αλλά η έρευνα κατέληξε στο αρχείο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Βαν Χας και ο Σέπερντ έμεναν στο ίδιο κτίριο διαμερισμάτων. Ο πατέρας της Βαν Χας τη βρήκε νεκρή σε ένα διαμέρισμα της Ιντιανάπολης, αφού δεν είχε εμφανιστεί στη δουλειά της. Τον πατέρα της ειδοποίησε συνάδελφος του θύματος στην Pizza Hut.

Η αυτοψία έδειξε ότι είχε βιαστεί και μαχαιρωθεί 61 φορές.

Το 2018, ένας ερευνητής του IMPD κατέθεσε ένα δείγμα DNA στην εταιρεία Parabon, που κάνει ανάλυση DNA και ειδικότερα ανάλυση φαινοτύπου και γενετικής γενεαλογίας.

Πέντε χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2023, συγκρίνοντας τα δείγματα DNA, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον Σέπερντ. Μετά τη λήψη δειγμάτων για συμβατική ανάλυση DNA τον Ιούνιο του 2024, η ιατροδικαστική υπηρεσία της Επαρχίας Μάριον ειδοποίησε το τμήμα των άλυτων ανθρωποκτονιών ότι το DNA του Σέπερντ ταίριαζε με τα δείγματα DNA που βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος και πάνω στο σώμα του θύματος.

Στις 29 Αυγούστου 2024, οι ερευνητές έλαβαν ένταλμα σύλληψης για τον Σέπερντ με την κατηγορία του φόνου και του βιασμού. Οι ερευνητές του IMPD μπόρεσαν να τον συλλάβουν στις 30 Αυγούστου του 2024. Εκείνος αρνήθηκε να τους μιλήσει και ζήτησε δικηγόρο.

«Ελπίζουμε ότι μετά από τόσον καιρό οι άνθρωποι θα καταλάβουν πόσο βίαιη ήταν η δολοφονία της», λέει ο αδερφός του θύματος, Τζίμι Βαν Χας, στο CBS. «Βιάστηκε και μαχαιρώθηκε 60 φορές, και ο πατέρας μου τα είδε όλα αυτά, αίμα παντού, στους τοίχους, την κόρη του γυμνή, ξαπλωμένη εκεί. Αυτό τον άλλαξε για πάντα», συμπλήρωσε.

Ο υπαρχηγός του σώματος, Κέντεϊλ Άνταμς, είπε ότι «αυτή η σύλληψη, 30 χρόνια μετά τη δολοφονία, δείχνει τη δύναμη και την αναλυτική δυνατότητα της γενετικής γενεαλογίας. Για 31 χρόνια, η οικογένεια της Κάρμεν Βαν Χας έψαχνε απαντήσεις και δικαιοσύνη. Και αν και τίποτα δεν μπορεί να φέρει πίσω τον αγαπημένο τους άνθρωπο, η σύλληψη θα φέρει ηρεμία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό