18.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αμερικανική εταιρεία θέλει να «αναστήσει» το dodo

Ειδήσεις Ελλάδα

Αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να επαναφέρει στη ζωή ένα διάσημο εξαφανισμένο μεγάλο πτηνό που ζούσε σε νησί του Ινδικού Ωκεανού. Στον Μαυρίκιο, το όμορφο νησί του Ινδικού Ωκεανού, ζούσε για αιώνες αμέριμνο ένα πτηνό μεγαλύτερο από την γαλοπούλα που δεν πετούσε. Το πτηνό που έγινε γνωστό με το όνομα Dodo αποτέλεσε ένα ακόμη θύμα των ανθρώπων. Όταν τον 17ο αιώνα έφτασαν στο νησί οι πρώτοι ευρωπαίοι εξερευνητές και αργότερα οι πρώτοι άποικοι (κυρίως Ολλανδοί) βρήκαν το dodo ένα εξαιρετικό θήραμα ενώ τα ζώα που έφεραν οι άποικοι μαζί τους βρήκαν μεγάλη… λιχουδιά τα αβγά του πτηνού.

Αν και η μοίρα του πτηνού ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους οι άνθρωποι στο νησί του η εξαφάνιση του επιταχύνθηκε επειδή το dodo δεν είχε τα κατάλληλα εξελικτικά αντανακλαστικά για να προσπαθήσει να προστατέψει τον εαυτό του. Στη θέα των άγνωστων για αυτό ανθρώπων δεν φοβήθηκε ποτέ και τους πλησίαζε ενώ ακόμη και όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να τα εξοντώνουν δεν ακολούθησε καμία αμυντική τακτική. Υπάρχει μια διχογνωμία των ειδικών και των σχετικών καταγραφών για το πότε εξοντώθηκε το τελευταίο dodo αλλά σε κάθε περίπτωση το πτηνό εξαφανίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα.

Τον περασμένο Μάρτιο ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την παλαιογενετίστρια Μπεθ Σαπίρο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμα του dodo. Η Σαπίρο είναι επίσης μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της νεοφυούς εταιρείας Colossal Biosciences που εδρεύει στο Τέξας και ανάμεσα στους ιδρυτές του είναι ο διακεκριμένος γενετιστής Τζορτζ Τσερτς προερχόμενος από το Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια προσπάθεια να επαναφέρει στη ζωή το dodo με τεχνικές γονιδιακή επεξεργασίας. Σύμφωνα με τα στελέχη της Colossal αν προσπάθεια αυτή ξεκινήσει άμεσα είναι πιθανό να δούμε ξανά ζωντανό ένα dodo σε έξι χρόνια. Επειδή το dodo έχει στενή συγγένεια με τα περιστέρια οι ερευνητές της εταιρείας αναφέρουν ότι μπορεί το ον που θα προκύψει να μην είναι τελικά το dodo αλλά ένα είδος περιστεριού. Μάλιστα η Colossal έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να επαναφέρει στη ζωή και άλλα εξαφανισμένα είδη ζώων όπως τα μαμούθ και τον τίγρη της Τασμανίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για την επαναφορά στη ζωή εξαφανισμένων ειδών βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια στην επιστημονική κοινότητα και έχει ενταθεί μετά τα μεγάλα βήματα προόδου στον τομέα της γενετικής που δείχνει ότι έχει φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο που μπορεί να κάνει πραγματικότητα κάτι που φαινόταν μέχρι πρότινος σενάριο επιστημονικής φαντασίας δηλαδή την… ανάσταση εξαφανισμένων ζώων.

Είναι πολλοί εκείνοι μέσα στην επιστημονική κοινότητα που δεν θέτουν μόνο ζητήματα ηθικής τάξεως αλλά και πρακτικής σημασίας. Λένε κάποιοι για παράδειγμα, ότι η επαναφορά των μαμούθ στη ζωή δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για αυτά τα ζώα αφού θα επανέλθουν σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο και περιβάλλον από αυτό που ζούσαν και δεν θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να επιβιώσουν ούτε για μικρό χρονικό διάστημα ελεύθερα στη φύση άρα δεν υπάρχει λόγος να γίνει όλη αυτή η προσπάθεια. Ανάλογα είναι τα επιχειρήματα και για άλλα εξαφανισμένα είδη όμως υπάρχει και ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας που θεωρεί επιστημονική πρόκληση που θα έχει διαφόρων οφέλη την προσπάθεια επαναφοράς στη ζωή εξαφανισμένων ειδών. Φυσικά στην όλη ιστορία εμπλέκονται και επιχειρηματικά κριτήρια αφού η εμπορική εκμετάλλευση ενός εξαφανισμένου είδους υπόσχεται μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό