22.4 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Αμερικανικές εκλογές: Οι άνδρες ψηφοφόροι γυρίζουν την πλάτη στην Κάμαλα Χάρις σε κρίσιμες πολιτείες

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγάλη πρόκληση αποδεικνύεται για την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να προσελκύσει τους άνδρες ψηφοφόρους. Νέες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως χάνει μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου κοινού την ίδια ώρα που κερδίζει τις γυναίκες σε Πολιτείες κλειδιά όπως η Πενσιλβάνια, η Νεβάδα και η βόρεια Καρολίνα.

Το χάσμα των φύλων δεν είναι καινούρια υπόθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, εξελίσσεται ωστόσο σε κομβικής σημασίας ζήτημα στη σχεδόν ισόπαλη αναμέτρηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Τα προβλήματα του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την προσέλκυση γυναικών ψηφοφόρων είναι ήδη γνωστά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Χάρις έχει εξίσου μεγάλο πρόβλημα με τους άνδρες ψηφοφόρους σε ορισμένες Πολιτείες. Στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο τον περασμένο μήνα, η Χάρις και το επιτελείο της προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της πιθανότητας να εκλεγεί για πρώτη φορά μία γυναίκα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι άνδρες ψηφοφόροι σε ορισμένα τμήματα της επικράτειας είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί μπροστά στο ενδεχόμενο να στείλουν μια γυναίκα στο Οβάλ Γραφείο.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο σεξισμός και ο μισογυνισμός είναι πανίσχυρες δυνάμεις στις Πολιτείες κλειδιά. «Ο μισογυνισμός είναι σα ναρκωτικό. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από 8 χρόνια όταν ήταν υποψήφια των Δημοκρατικών η Χίλαρι Κλίντον. Δεν συνειδητοποιήσαμε πόσο μεγάλο πρόβλημα ήταν όταν ο κόσμος έλεγε πως όλοι μισούν τη Χίλαρι Κλίντον». Η Κλίντον έχασε το 2016 την ψήφο των ανδρών έναντι του Τραμπ με 11 μονάδες διαφορά-41% έναντι 52%-την ώρα που κέρδισε την ψήφο των γυναικών με 13 μονάδες διαφορά-54% έναντι 41%.

Στοχευμένη στους άνδρες η καμπάνια του Τραμπ

Φωτ. Reuters

Η καμπάνια του Τραμπ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί αυτή τη διαφορά των φύλων κατακλύζοντας τις Πολιτείες κλειδιά με διαφημίσεις που εστιάζουν σε οικονομία, πληθωρισμό, παράνομη μετανάστευση και εγκληματικότητα, ειδικά σχεδιασμένες για να προσελκύσουν νέους άνδρες ψηφοφόρους.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η επιλογή της Κάμαλα Χάρις για τη θέση του υποψήφιου Αντιπροέδρου στο πρόσωπο του Κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Ουόλτς, πρώην προπονητή ποδοσφαίρου σε Γυμνάσιο, φαίνεται να στοχεύει ακριβώς σε αυτό, στην προσέλκυση των αποξενωμένων από τους Δημοκρατικούς ανδρών ψηφοφόρων.

Το πρόβλημα φαίνεται ιδιαίτερα οξυμένο στην Πενσιλβάνια-Πολιτεία «έπαθλο», πρωταρχικό στόχο και για τα δύο επιτελεία- όπου σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, οι άνδρες ψηφοφόροι συσπειρώνονται γύρω από τον Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του CNN/SSRS, ο Τραμπ προηγείται στους άνδρες της Πενσιλβάνια με 15 μονάδες-55% έναντι 40%- και η Χάρις προηγείται έναντι του Τραμπ στις γυναίκες στην ίδια Πολιτεία με 11 μονάδες-53% έναντι 42%. Η ίδια τάση καταγράφεται στην ίδια δημοσκόπηση και στη Νεβάδα όπου ο Τραμπ προηγείται με 18 μονάδες στους άνδρες-57% έναντι 39%-την ώρα που η Χάρις προηγείται με 16 μονάδες στις γυναίκες-55% έναντι 39%.

Τα ευρήματα είναι ανάλογα και στη βόρεια Καρολίνα όπου ο Τραμπ εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το χάσμα των φύλων έναντι των υποψήφιων για την Προεδρία αν και με μικρότερες διαφορές από τις προαναφερθείσες Πολιτείες.

Προηγείται στους άνδρες με 9 μονάδες διαφορά-51,6% έναντι 42,8%-την ώρα που η Χάρις προηγείται στις γυναίκες με 5 μονάδες διαφορά-49,5% έναντι 45,1%. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το φύλο του υποψηφίου Προέδρου είναι καταλυτικός παράγοντας για ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος στην αμερικανική επικράτεια.

Ακόμη και στην Καλιφόρνια, παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, η τελευταία δημοσκόπηση του The Hill/Emerson College αποφαίνεται πως η Χάρις χάνει τη στήριξη από ορισμένους άνδρες ψηφοφόρους αν και προηγείται σημαντικά στους φιλελεύθερους ψηφοφόρους. Τα ευρήματα είναι ανάλογα σε Τζόρτζια, Οχάιο και Φλόριντα παρά τη γενική επισήμανση πως σε πανεθνικό επίπεδο ο αγώνας είναι κατά κυριολεξία αμφίρροπος. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων της Τρίτης είναι βαρύνουσας σημασίας και θα κρίνει εν πολλοίς τη συνέχεια.

Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό