25.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Ό,τι θεωρούμε θετικό το υπερψηφίζουμε

Ειδήσεις Ελλάδα

«Βρίσκεστε σε βαθύτατο εκνευρισμό. Ανεβήκατε να απαντήσετε για τα θέματα που σας έθεσα για τους εξοπλισμούς και την εξωτερική πολιτική και καταλήξατε να μου απαντάτε στα τσιτάτα του Μάο Τσετούνγκ ως ιστοριοδίφης και αναλυτής της κομμουνιστικής παράδοσης» είπε σε δεύτερο χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, στη συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκνευρισμός του κ. Μητσοτάκη έχει να κάνει με το ότι «βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό το κύμα οργής στην κοινωνία».

«Τούτη την ώρα που ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας αμφισβητεί το δίκαίωμα του ελληνικού στρατού στα νησιά και θέτει ουσιαστικά ζήτημα κυριαρχίας. Πού ήταν τόσους μήνες το γαλλικό ΥΠΕΞ που παίρνει 7 δισεκατομμύρια από τις φρεγάτες να κάνει μια δήλωση;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρα και συνέχισε: «Όσο κι αν θέλετε να κάνετε το ψάρι κρέας κ. Μητσοτάκη, το καίριο ζήτημα είναι ότι υπογράφετε τη σύμβαση των 7 δισ. με τη Γαλλία και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μια σύμβαση για παραγωγή έργου. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας μιλάει για 2.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία που χρηματοδοτεί ο Έλληνας φορολογούμενος, αλλά στην Ελλάδα ούτε λέξη» είπε.

«Η χώρα έχει ιστορία κ. Μητσοτάκη και κανείς, συμεπριλαμβανομένου του αειμνήστου πατέρα σας, δεν αποτόλμησε αυτό που επιχειρείτε εσείς. Όλες οι κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν, ζήτησαν ανταλλάγματα και αναθεώρησαν συμφωνίες. Εσείς τι υπογράφετε; Μια πενταετία και μετά αυτόματη ανανέωση επ’ αόριστον, λες και είμαστε ισότιμοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποθηκεύετε τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης σε 5 χρόνια να μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους και θα θέσετε την όποια κυβέρνηση στη δύσκολη θέση να καταγγείλει τη σύμβαση» ανέφερε.

«Την ώρα που όλοι κρούουν κώδωνα κινδύνου για την οικονομική αστάθεια, δεν μειώνουν οι υπουργοί σας τον ΦΠΑ, ούτε στο ψωμί, και μας κουνάτε το δάκτυλο, γιατί δεν υπερψηφίζουμε αλόγιστες δαπάνες για τα εξοπλιστικά» επισήμανε περαιτέρω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ξέρουμε να κάνουμε τους μάγκες στον Έβρο και καλώς πράξατε. Αλλά όταν το “Ορούτς Ρέις” πήγαινε ανάμεσα στα 6 και στα 12 μίλια, λέγατε ότι δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ας είμαστε πιο προσεκτικοί. Βλέπω ότι η μόνη σας στρατηγική αφορά τους εξοπλισμούς» υπογράμμισε.

«Αν έχετε τέτοιο μεγάλο σαράκι, ελάτε να πάμε μαζί και στον “ΣΚΑΪ” και σε οποιοδήποτε σταθμό θέλετε, με τον κ. Αυτιά, με τον κ. Πορτοσάλτε και με όποιον θέλετε, να κάνουμε διάλογο. Αλλά δεν το θέλετε. Έρχεστε εδώ να πείτε μια ατάκα» σχολίασε.

ΑΛΈΞΗΣ ΤΣΊΠΡΑΣ Ι ALEXIS TSIPRAS

Όπως τόνισε, «η υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι να αναλαμβάνεις το πολιτικό κόστος, και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, για αυτά που πιστεύεις ότι είναι σωστά», αυτό, όπως είπε, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ως αντιπολίτευση βρέθηκε «χέρι-χέρι» με ένα ακραίο εθνικιστικό κομμάτι και έλεγε ότι η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ήταν προδοτική και ότι «πουλήσαμε τη Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις», «κι έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε σήμερα για την υπεύθυνη εθνική στάση».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «ό,τι θεωρούμε θετικό το υπεψηφίζουμε, ό,τι θεωρούμε ακανθώδες, προβληματικό, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αδιαφάνεια, για σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις, για συμβάσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή, για θέματα που διαχειριστήκαμε για να έχουν κόστος άλφα, αλλά εσείς τα φέρνετε με κόστος τρία άλφα, δεν θα το ψηφίζουμε.

«Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου στον κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό